Це інтерв’ю – внесок у перемогу України над ворогом. Як би це не звучало дивно, але це так.  Його я записав у межах проєкту «Купи зустріч – допоможи Україні». Де сотням людей, які були учасниками-лотами аукціонів або ж купляли їх, вдалось зібрати 525 000 грн для придбання квадрокоптерів воїнам не передову.

І у цьому матеріалі я розкажу про практикуючого лікаря-стоматолога, що спеціалізується на імплантології та ортопедії Олексу Томища. Багато львів’ян добре знають його професійний рівень, адже Олекса Томищ - Голова Львівського осередку Асоціації імплантологів України (АІУ), Член організацій ITI, UAP. І має приватну практику у нашому місті.

Війна і медицина: що змінилось

Олекса Томищ: Насправді, нічого сильно не змінилось. Єдине, що я буду говорити все ж про стоматологію. Але. Якщо взяти усі галузі, то пацієнтів збільшилось. Треба розуміти, що війна, є складні випадки. І кожен зі спеціалістів точно переформовується і згадує про якісь методики, які мають працювати швидко. Якщо брати стоматологію, то банально пацієнт приходить лікувати канали і треба за один візит не лише пролікувати канали, а й проговорити з ним, щоб це була постійна реставрація. Чи пломба, чи вже перший візит, щоб виготовити коронки. Дуже багато роботи. Чому багато пацієнтів, бо звичайно, що переселенці. Звичайно що вони хочуть швидкі рішення і, крім того, що ти багатьох знаєш стоматологів, які виїхали чи ні, вони телефонують і просять допомогти їхнім пацієнтам. У них безвихідь, їхні клініки розвалені. У когось без вікон стоїть, у когось мародери прийшли й забрали установки. Якщо узагальнити це питання, то більша кількість пацієнтів. Треба згадати методики, які, можливо,  не  зовсім класичні. Але точно швидкі. Бо клієнти не знають, що буде завтра. І ми так само. Менше є звернень, коли сам пацієнт згадав, що йому потрібна гігієна. Але більше тих, у кого гострі болі.

Медицина і волонтерство

Олекса Томищ: У кожного є свій фронт. У нас, у стоматологів, він є – це допомагати пацієнтам. Бо є не тільки вініри та імпланти, а й гострий біль. Але ми насправді у перші дні були на фронті волонтерства. Адже пацієнтів не було і ми згуртувались. Ми сортували ліки з-за кордону. Перші були саме стоматологи. І це була ідея наша. На одній базі моя знайома з чоловіком зробили волонтерський склад. Адже почали поступати ліки на 3-4 день повномасштабної війни. І була потреба їх сортувати. Адже люди за кордоном складали ящики і пакували туди різні ліки. І їх потрібно було сортувати. Ми згадали фармацію і швидко почали це робити. На сьогодні склад - це тисячі квадратів. Зараз вже дещо менше долучаюсь, бо багато колег телефонують із фронту і просять, щоб лікувати їхніх пацієнтів.

Соціальна відповідальність бізнесу у війні

Олекса Томищ: У мене є невеликий кабінет. Працівників у нас багато, як на кабінет, більше 10. Я вже у перші дні писав: «Хлопці і дівчата, повертаємось на роботу». Перша наша відповідальність – платити податки. Бізнес має працювати. Хоч це і допомога насамперед, адже ми медики. Одразу ми не працювали, адже багато чоловіків забороняли дівчатам іти на роботу. Тож, я думаю, що перша наша соціальна відповідальність – це працювати. По-друге, ми розуміємо, що у багатьох переселенців немає коштів. Тож ми лікуємо їх безплатно. Кожного дня приймаємо одного пацієнта і лікуємо безкоштовно повністю. Звичайно, що це невідкладний біль чи зламався зуб і ми його відновлюємо. Це не є якісь дуже коштовні процедури. Дозволю собі пожартувати. Моя колега-косметолог розповіла. Каже: «Прийшла до мене біженка і каже, чи можете мені губи зробити по програмі біженців». Щоб у таке воно не перетворювалось ми зараз створюємо в Асоціації імплантологів, де я є головою, спеціальну групу, де б пацієнт міг зареєструватись і знайти свого лікаря, який готовий допомогти. Це теж наша соціальна відповідальність – щоб нікого зуби не боліли. Хто може – хай платить, хто не може – ми безкоштовно це робимо. І також це знайти роботу лікарям. Багато хто з інших регіонів приїхав до нас і не має роботи. Ми на сьогодні вже взяли асистента – прекрасна дівчина з Житомирщини. Професійно працює, у неї хлопець із ЗСУ.

 А що після перемоги?

Олекса Томищ: Перемога точно буде. Я у першу чергу подякую Богу, що я  живий, що мої рідні живі. Я їх обніму. Я подякую нашим ЗСУ, що зберегли нам державу. І зберегли нас. На відпочинок, певне, поїду. Але в Крим одразу. Ми колись в Крим їздили. Це дуже класне місце. І я втілю усі свої ідеї у плані бізнесу, які у мене поставлені вже дуже давно. Ми з моєю дружиною, яка теж стоматолог, ідемо до власної справи. У нас вже є перші напрацьовані кроки. Але зараз воно трішки пригальмувалось, зрозуміло чому.

Спілкувався Олег ГАЛІВ

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ