Звільнення півдня України, не зважаючи на відповідний наказ президента, навряд чи розпочнеться найближчим часом. Хоча деокупація Херсона життєво важлива для України і в політичному, і у воєнно-стратегічному плані.

Ще 10 липня президент Зеленський наказав військовим деокупувати прибережні райони на Півдні, для цього Україна збирає мільйонні бойові сили. Про це сказав міністр оборони Олексій Резніков в інтерв'ю британській газеті The Times.

 «Україна збирає мільйонні бойові сили, оснащені західною зброєю, щоби відвоювати свою південну територію, окуповану Росією», — пише видання.

За словами Резнікова, Зеленський наказав військовим України відвоювати окуповані прибережні райони, які мають життєво важливе значення для економіки країни.

Для чого міністр оборони озвучив привселюдно такий меседж президента? Питання не риторичне. Ця інформація з'явилася наступного дня після звинувачень Вікторії Спартс на адресу Андрія Єрмака. Тому цілком обгрунтовано можна припустити, що президент Зеленський, не бажаючи звільняти свого улюбленого голову ОП, вирішив «збити повістку» і перенаправити громадську думку від неприємної для нього заяви з-за океану. 

Імовірно, так це сприйняли і в стані ворога. Але інформаційний фронт на війні, як гра в покер. Якщо заява Зеленського - це не блеф, а тільки виглядає як блеф? Навіть якщо це інформаційно-психологічна спецоперація — вона блискуче організована. 

Окупанти в Херсоні спочатку не сприйняли цю заяву серйозно. Але точні та численні удари Хаймарсами, зокрема по бензовозах в Бериславі, двічі по складу озброєнь в Новій Каховці, і, зрештою по Антонівському мосту, заставили рашистів помітно занервувати, якщо не сказати запанікувати. Ці удари чітко виглядають як підготовка до контрнаступу на Херсон.

Антонівський міст – єдиний шлях як постачання для росіян, так і можливого відступу. Міст пошкоджений, він має наскрізну дірку, але поки що проїзний для транспорту. Окупантські пабліки в мережі так і пишуть, що ЗСУ намагається відрізати шляхи відступу рашистів з правого берега Дніпра.

Якраз частково пошкоджений міст є ідеальним для поточної ситуації, дезертири, колаборанти та інші панічно налякані військові однозначно почнуть виїжджати з імовірного херсонського котла ще до початку наступу.

Російський публіцист та політолог Андрій Піонтковський висловив думку, що Україна поверне Херсон у серпні, після чого почнеться падіння режиму російського диктатора Володимира Путіна. 

Наступ ЗСУ на Херсон імовірніший, ніж на північно-східному напрямку ще й тому, що тут масово проукраїнське населення та діє реальний партизанський рух.

Звільнення правого берега Дніпра на Херсонщині дозволить контролювати Дніпровську затоку та частину узбережжя Чорного моря, що дуже важливо з точки зору відновлення морського експорту країни.

Але західні аналітики мають сумніви, що масований контрнаступ ЗСУ на Херсон розпочнеться найближчим часом. BBC цитує Джека Уотлінга з Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень. 

«Початок контрнаступу, як правило, має бути несподіваним. Тому публічне оголошення про його початок частково покликане змусити Росію розподілити свої ресурси ширше, щоб захиститися від цієї загрози, — каже Уотлінг. — Коли саме буде розпочато цю контратаку... Як тільки ці сили будуть задіяні, вони підуть уперед і почнуть зазнавати втрат. Тому дуже важливо, щоб українці створили умови для ефективного ведення цього наступу. І щоб воно закінчилося успіхом».

При цьому Уотлінг вважає, що в майбутньому ЗСУ все ж таки зможуть переламати хід війни на свою користь, якщо для цього складуться необхідні умови.

ІА "Вголос": НОВИНИ