До такого висновку дійшли австралійські вчені з університету Мельбурна, повідомляє видання Science Alert.

Акрифлавін був вперше використаний в якості антисептика німецькими вченими в 1912 році, після чого його активно застосовували в якості місцевого антисептика для ран під час Першої світової війни. Речовина використовувалася, щоб лікувати все, від гонореї до інфекцій сечовивідних шляхів, перш ніж її витіснив пеніцилін.

«Він був замінений пеніциліном, але ми думаємо, що з новими бактеріями, які все більш і більш стійкі до лікування, він може повернутися», - вважає один з дослідників, Майкл Гантьєр.

Зроблений з кам’яновугільної смоли  акрифлавін активує імунну систему, таким чином запускає  потужну імунну реакцію на потенційно широкий спектр бактерій.

Дослідження показує, що попереднє оброблення клітин легеней людини речовиною захищала їх проти риновірусною інфекції (нежиті) шляхом активації противірусної імунної відповіді.

«Ми вперше показали, що акрифлавін, зв'язуючись з клітинною ДНК, може активувати імунну систему хазяїна, даючи потужний імунну відповідь на потенційно широкий спектр бактерій», - зазначає Гантьєр.

Команді належить провести клінічні випробування, щоб перевірити ефективність знезаражуючого проти нинішніх штамів вірусних і бактеріальних інфекцій, але вони сподіваються, що багатообіцяючі результати лабораторних експериментів, а також той факт, що препарат в даний час вже використовується країнами, що розвиваються, не повинен спричинити ніяких проблем з отриманням дозволу на випробування.

ІА "Вголос": НОВИНИ