Ділянка, де планують будувати сміттєпереробний завод, уже проросла травою. Територія підтоплена і захаращена сміттям. Комунальники не можуть донести до людей інформацію як правильно сортувати відходи

Про це в ефірі проєкту “Народне толк-шоу” на телеканалі NTA заявила громадська активістка Мар’яна Куц.

Напередодні ефіру вона відвідала ділянку на Пластовій, де збираються зводити сміттєпереробний завод, та зняла на камеру якою зараз є ця теритоорія. Львівський проєкт по компостуванню сміття жінка назвала “розпіареним”, ділянка – просто захаращена непотребом.

“Департамент і “Зелене місто” не допрацьовують в сфері реклами самого сортування. Піарити вони себе вміють, а довести людям інформацію як правильно сортувати, що скидати в органічні баки для відходів, не можуть”, – вважає активістка.

Водночас вона зазначила: люди, що проживають поруч, проти будівництва там сміттєпереробного заводу. Свою думку вони аргументують екологічним занепокоєнням та порушенням законодавчих норм.

“По цьому компостувальному майданчику та об’єктах поводження з відходами, які уже розташовані на території, ми бачимо як місто працює у сфері поводження зі сміттям. Тут навіть двійки не поставиш – ціла одиниця”, – підкреслила актвістка.

Однак, за її словами, будь-які звернення до суду будуть марними. На кону “великі гроші”, адже йдеться про освоєння кредиту.

“Зараз ми освоюємо один кредит, думаю, плануємо брати ще один, бо коштами, які взяли, ми його не закриємо”, – переконана Мар’яна Куц.

Водночас вона додала: нинішній керівник КП “Зеленого міста” Тарас Калужний пов’язаний із будівництвом заводу.

“Він встиг пропрацювати в компанії, яка розробляла звіт оцінки впливу на довкілля, проєктні документації по цьому заводу. Потім він працював в компанії, із якою зараз підписана угода на будівництво. Потім – у компанії, яка має проводити технічний нагляд за будівництвом цього заводу. Розумієте, компанії, які працюють із “Зеленим містом”, не випадково потрапляють у цю співпрацю. Стосовно грошей, то до кінця незрозуміло, чи ми маємо кошти на це будівництво. По факту, зараз у “Зеленого міста” є 7 мільйонів євро на будівництво самого заводу, який за попередніми оцінками коштує 42 мільйони євро. Тут є два варіанти: або вони зараз привезуть техніку, почнуть роботи і наступного року поставлять депутатський корпус перед фактом потреби коштів на закриття цих робіт, або в них закінчать підрядні роботи і вони знову ж таки поставлять перед фактом депутатський корпус про потребу коштів”, – наголосила Мар’яна Куц.

Нагадаємо, раніше у Львові розкрили зловживання з перевезенням сміття на 2 млн гривень.

ІА "Вголос": НОВИНИ