Про це повідомила прес-служба регулятора.

Цей статус отримали два державні банки – «Ощадбанк» та «Укрексімбанк», а також найбільший в Україні «Приватбанк».

«Для зарахування банку до системно важливих визначають спеціальний показник. Банк є системно важливим, якщо цей показник є вищим, аніж розмір середньоарифметичного показника системної важливості відповідних банків», ідеться в повідомленні НБУ.

Зниження кількості системно важливих банків до трьох із семи є наслідком скорочення кредитування в країні, що викликало зменшення валюти балансу банків нижче від вимог категорії системних, пояснила в. о. заступника голови Нацбанку України (НБУ) Катерина Рожкова.

«Системні банки визначають на базі низки показників, і методику приналежності банку до системного було відпрацьовано ще близько двох років тому за підтримки Міжнародного валютного фонду (МВФ). Ми їх (кількість системних банків – ред.) не обмежили, просто внаслідок того, що на сьогодні банки вже фактично не кредитують, відбулися великі відтоки пасиву, тому банківські баланси просто скоротилися. У зв’язку з цим сьогодні за тією ж методикою в категорію системності потрапляють тільки три банки», – пояснила вона журналістам у понеділок у Києві, передає «Інтерфакс-Україна». 

Для визначення системно важливих банків використовують такі показники:

1. Загальні активи (коефіцієнт зважування 35%);

2. Кошти фізичних осіб, суб'єктів господарювання та небанківських фінансових установ (коефіцієнт 35%);

3. Кошти, розміщені в інших банках (коефіцієнт 7,5%);

4. Кошти, залучені від інших банків (коефіцієнт 7,5%);

5. Кредити, надані суб'єктам господарювання у промисловість, сільське господарство та будівництво (коефіцієнт 15%).

ІА "Вголос": НОВИНИ