Попри обіцянки міської влади, зараз у місті є декілька мікрорайонів, в яких ще більшість вулиць залишаються неканалізованими. У зв'язку з цим, тема залишається актуальною та болючою для багатьох мешканців Львова. “Вголос” вирішив дізнатись скільки ще потрібно каналізувати вулиць у місті.

На початку 2021 року, заступниця міського голови з питань житлово-комунального господарства Ірина Маруняк повідомила, що у Львові залишилось 79 неканалізованих вулиць. За її словами, за останні 5 років у каналізування неканалізованих районів Львова вклали 133 млн грн, провели роботи з каналізування у тих районах, де мешканці не мали каналізації. Також мовиться про те. що після каналізування вулиці не всі мешканці приєднуються до каналізаційної мережі

“Спочатку мешканці ініціюють виконання цих робіт, прагнуть, щоб їхня вулиця була каналізована, щоб не мати вигрібних ям, а все було цивілізовано, та коли завершуємо роботи і каналізація прокладена, лише невеликий відсоток мешканців приєднується до каналізаційної мережі. Отож, із міського бюджету виділяють десятки мільйонів гривень, вулицю каналізують, а мешканці не доєднуються”, - каже Ірина Маруняк.

Раніше ми повідомляли, що депутати ЛМР від “ЄС” ініціювали перевірку щодо  ситуації з приєднанням мешканців Львова до каналізаційних мереж.

Наразі ремонтні роботи тривають на кількох об’єктах, зокрема, у смт Рудно. також у міськраді розробили документацію ще на 12 вулиць.

Нагадаємо, що за результатами сьомого Всеукраїнського муніципального опитування, яке було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» від імені Центру аналізу та соціологічних досліджень Міжнародного республіканського інституту  тільки 44% львів'ян оцінюють добре ситуацію з каналізуванням у місті

Скриншот

Проблема з каналізуванням залишається в районах приватної забудови 

Від неканалізованих вулиць потерпають мешканці мікрорайону Кривчиці, що в Личаківському районі Львова, забудованому приватними будинками. Громадська активістка та мешканка цього мікрорайону Мар’яна Куц каже, що у мікрорайоні немає каналізації, хоч вони живуть найближче до очисних споруд. І ці розмови про те, що у них скоро все буде затягнулись на 10 років. 

За останні три роки зробили проєктно-кошторисну документацію та на жаль, наші основні вулиці досі неканалізовані. А без цього нам не хочуть робити ремонтні роботи доріг, які є в аварійному стані”, - каже Мар’яна Куц.

Кривчиці. Фото: Гал нет

Наразі люди в мікрорайоні мешканці почуваються обділеними. Адже, як раніше писав “Вголос” в Кривчицях люди виживають без нормального громадського транспорту. За словами активістки, цьогоріч в мікрорайоні відкрився єдиний магазин. Також проблемою є відсутність благоустрою та аптек.

У нас є два маршрути, на одному з них курсує тільки п’ять автобусів, а маршрут доволі довгий. то ж люди годинами стоять на зупинці в очікуванні. На вулиці 21 століття, а ми живемо, як аборигени”,- коментує Мар’яна Куц. 

Найбільше неканалізованих вулиць в Шевченківському районі

Наразі проблеми з каналізуванням є в мікрорайоні Рясне. Попри всі обіцянки, частина вулиць цього мікрорайону залишаються все ще неканалізованими. Всередині цього літа мешканці мікрорайону вже виходили на протест під Львівську міськраду з вимогою каналізувати їхні вулиці, але наразі все марно. За словами мешканців, поки в їхньому мікрорайоні не проведуть каналізування, то до того часу їм не зможуть зробити дорогу.

Ситуація з каналізуванням є плачевною. Якщо глобально дивитись на ті речі, то в стратегії міста 2020 було прописано, що до кінця 2020 року всі вулиці у Львові повинні бути каналізованими. Але маємо на сьогодні 2021 рік, а до “кінця тунелю” ще далеко. Дуже багато моментів, які місто саме по собі гальмує. Міський голова працює над тим, аби робити фасадний звіт. Йому не цікаво закопувати труби в землю, який не видно і за які майже ніхто дякую не скаже. Окрім того, на вулицях, які вже каналізували мешканці не поспішають підключатись. Адже в багатьох мешканців сформувалось таке бачення, що якщо проклали трубу, то мають вже прокласти й до них додому. Але це вже вони мають робити особисто”, - каже Михайло Дідух, депутат ЛМР від “ЄС”

Не краще ситуація в Залізничному

Не кращою ситуація є в смт Рудно. Відомо, що наразі в Рудному були збудовані каналізаційні колектори та прокладено мережі. Для запуску каналізування тут бракує тільки каналізаційної помпової станції.

Програма не виконується вже багато років. Каналізування повинно бути в кожного мешканця, тому ми постійно відстоюємо кошти для цих проєктів. Критична ситуація наразі в Білогорщі та  Рудному. Проблемою є те, що постійно не хватає коштів. В Рудному відсутність каналізації пов'язане відсутністю повноцінного водопостачання.Наразі всі стоки води від людей потрапляють в криниці та річку, що дуже сильно псує екологію. У Рудному вже збудований колектор. Тепер чим швидше ми маємо завершити будівництво насосної станції, вартість якої 21 млн грн.” - каже Ольга Посипанко

Фото: Інформаційний портал депутатів ЛМР

Ще в 2019 році львів’яни підтримали петицію, щодо каналізування колишнього села, а тепер мікрорайону Львова - Білогорщі. Після цього, на початку 2020 року, депутати ЛМР розглянули проєкт ухали та проголосували за його реалізацію. Наразі відомо, що в мікрорайоні мали б почати будувати каналізаційну помпову станцію й більше роботи не проводились.

"Абсолютно не вирішується проєкт по Білогорщі. На каналізування вулиць в цьому мікрорайоні потрібні великі кошти. На жаль, каналізування не популярне для місцевої влади. Адже трубою в землі не похизуєшся так, як відкриттям громадського простору або зремонтованою вулицею.” - коментує Ольга Посипанко. 

Нагадаємо, нещодавно колишній мер Самбора кидався під трактор, щоб зупинити відключення самовільної врізки власного торговельного центру в каналізацію. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ