Німецький уряд закликав Конгрес не вводити санкції проти газопроводу «Північний потік-2» США, стверджуючи, що це послабить довіру до США.

Про це Axios з посиланням на документи,  які є в розпорядженні видання.

У липні президент США Джо Байден та кацлерка Німеччини Ангела Меркель підписали угоду, згідно з якою Німеччина погодилася вжити заходів, включно з підтримкою санкцій на рівні ЄС, якщо Росія використає газопровід у якості шантажу проти України.

Члени республіканської партії США у Сенаті наполягають на ведені додаткових санкцій у поправці до щорічного закону про оборону, голосування за який відбудеться наступного тижня.

Разом з тим, видання отримало дані засекреченого документу посольства Німеччини у Вашингтоні від 19 листопада, у якому описані кроки, які Німеччина зробить на національному рівні, якщо Росія використовуватиме газ як зброю. 

Ці кроки передбачають «рішучі публічні заяви», які засуджують поведінку Росії, «оцінку» припинення майбутніх політичних зустрічей і розгляд «можливих» обмежень на майбутні російські проєкти, які стосуються викопного палива. Санкції щодо «Північного потоку-2» в документі не згадуються.

Також передбачається участь Німеччини у процесі визначення варіантів додаткових обмежувальних заходів на рівні ЄС без конкретних кроків.

Більше того, у документі зазначається, що «Північний потік - 2» нині "не загрожує Україні доти, доки забезпечується розумний транзит газу«. Самі ж санкції проти газопроводу в документі розглядаються як »перемога Путіна", оскільки вони розділять західних союзників.

Адміністрація Байдена також закликає конгресменів не голосувати за поправку, яка передбачає введення санкцій проти «Північного потоку-2».

Нагадаємо, вищий адміністративний суд міста Грайфсвальда відхилив позов екологічної організації Deutsche Umwelthilfe (DUH) щодо газогону «Північний потік – 2».

 

ІА "Вголос": НОВИНИ