Львівський Охматдит виводить медицину в Україні на новий рівень. Все завдяки сусідській співпраці.

В рамках проєкту «Польща-Білорусь-Україна» лікарня отримала телемедичний центр, нову операційну та надсучасну техніку. Відтак хірурги зможуть проводити ще складніші операції. А пацієнти будуть залишатися з меншими рубцями після хірургічного втручання та швидше повертатимуться додому.

Транскордонна співпраця «Польща-Білорусь-Україна»

Проєкт «Польща-Україна-Білорусь» — це співпраця, яка тривала 5 років. Все задля порятунку хворих пацієнтів, обміну досвідом та покращення рівня медицини. Відтак за кілька років плідної співпраці лікарні вдалося отримати чималу кількість сучасного обладнання, яке врятувало життя не одному маленькому пацієнту.

Поштовхом для цього стали унікальні операції, які вдається проводити львівським медикам. Вони ж натомість у рамках співпраці діляться досвідом із сусідами-колегами. Зокрема йдеться про хірургічні втручання з покращення слуху.

«Наші колеги були приємно вражені тими втручаннями, що ми робимо. Адже в них в клініці цього поки що не практикують. Ми поділилися своїм досвідом і провели їм так звані тренінги. Натомість попросили їх, щоб вони навчили наших лікарів своїх умінь», — розповідає хірург Андрій Дворакевич.

Значною перевагою таких хірургічних втручань є те, що вони відбуваються за допомогою найновіших методів та приладів. Відтак зменшується ризик крововтрати, пацієнти відчувають менше болю та занепокоєння. Це пришвидшує процес післяопераційного періоду, що дає змогу хворим швидше потрапляти додому з лікарняних відділень.

«Транскордонна співпраця — це крок назустріч один одному. Це коли обличчя до обличчя. А сьогодні ми розуміємо, що в країні був брак фінансування, особливо медичної галузі. Тому тут був особливий шанс та можливість скористатися з європейських коштів», — розповідає авторка законопроєкту про транскордонну співпрацю Оксана Юринець.

Телемедичний центр

Одним із результатів співпраці стало створення телемедичного центру, який дає змогу хворим не їздити на консультації в інші країни. Натомість допомагає лікарям отримувати нові знання та досвід.

Завдяки цьому медики отримали можливість удосконалювати все нові методи проведення операцій. Наприклад, проводити корекцію вад слуху тепер стало значно простіше.

«Ця операція незначно модифікована нашою хірургічною бригадою, що полегшує проведення втручання і дає краще відновлення в післяопераційному періоді. Розрізи під час повторної операції виконуються в тому ж місці, по старому рубцю, тому нових шрамів немає», — пояснює Андрій Дворакевич.

Окрім цього, була представлена і профілактична програма, за допомогою якої зменшується кількість випадків, що потребують оперативного втручання.

Нова операційна

Одним з головних результатів співпраці стало відкриття нової операційної. Що дає змогу проводити пацієнтам хірургічні втручання, які до того були неможливими.

З основних переваг нового приміщення є сучасне освітлення та об’ємна візуалізація. А ще використання такого методу, як 3D-лапароскопія. Вона дозволяє бачити хірургу максимально точне та чітке зображення. Все завдяки тривимірній візуалізації. Хірурги працюватимуть точніше та зможуть контролювати складні дії. Що насамперед збільшить всі шанси для проведення успішної операції.

Не менше плюсів отримали й маленькі пацієнти. Тепер вони зможуть переносити складні операції безболісно та набагато швидше. Зменшується ризик крововтрати, ймовірність інфекцій та днів, проведених у лікарні після операції. Важливим є і те, що хірургічні втручання практично не залишатимуть слідів на тілах діток.

Утім на цьому медики не зупинилися. Відтак хірурги зможуть не лише рятувати життя діткам, а й парелельно навчатися. За тим, як відбувається операція, можна буде слідкувати в актовій залі на екрані монітора. Молоді лікарі матимуть змогу спостерігати за проведенням найскладніших операцій та вчитися у найкращих хірургів світу.

«Наші операції онлайн можна буде побачити у Варшаві, Нью-Йорку або Чернівцях. Крім того, ми будемо запрошувати менторів із-за кордону і будемо вчитися виконувати нові операції для найменших дітей у провідних закордонних фахівців. Маємо уже такий досвід проведення операцій з телемедичним супроводом, і вже маємо запити від колег на такі речі», – каже хірург Андрій Дворакевич.

Перші операції в новій операційній, наголошують медики, стартують уже незабаром.

Нові технології

Ще одним результатом співпраці стало отримання Охмадитом нової сучасної техніки. Насамперед це обладнання для операційної у ЛОР-відділенні. Наприклад, за допомогою нової ультрасучасної системи Karl Storz вдасться оперувати дитячі вуха та носики на найвищому рівні.

Зокрема, систему Karl Storz уже назвали хірургією майбутнього. Саме вона дає можливість робити нові операції, яких не проводили до того. Це одна з найновіших моделей. Загалом у світі таких — 6. І одна з них у львівському Охматдиті.

«Це така сучасна техніка, з якою стало можливо бурувати кісточки вуха дуже делікатно, без зайвої травматизації, а ще дуже ощадно і делікатно забирати поліпи з носа", — пояснює Дворакевич.

Також завдяки фінансовій підтримці ЄС лікарня змогла отримати мікроскоп з онтохірургічним кріслом та аксесуарами. З його допомогою лікарі зможуть проводити ще більше складніших операцій. Більше того, тепер можна буде оперувати не лише вухо, а й гортань через можливість змінювати фокусну відстань.

Відтак надсучасна техніка дає змогу львівським лікарям нічим не поступатися у найскладніших операціях європейським.

«Транскордонна співпраця львівського «ОХМАТДИТу» і лікарні в Остроленці — це не тільки обладнання. Це ще й нові контакти, обмін досвідом, емоційна підтримка. Ми тішимося новими можливостями, які усіх нас роблять сильнішими й кращими", — каже завідувач ЛОР-відділення «Охматдиту» Федір Юрочко.

Не лише хірурги, а й урологи тепер мають можливість проводити операції підвищеної складності. Все завдяки сучасній техніці для ендоскопічних операцій. Цінною нова техніка є тим, що у дітей уретра має дуже малий діаметр і працювати з нею вкрай складно.

Новим подарунком для лікарні став цистоскоп від Karl Storz. Нова система дозволяє багато функціональних можливостей. Зокрема виводити зображення на екран та працювати при оптичній системі. Високотехнічна техніка допомагає не пошкодити вразливі ділянки.

Історія маленького Артемка

Історій порятунку життя маленьких пацієнтів в Охматдиті чимало. Одна з них і про 4-річного Артемка з Хмельницького, якому львівським хірургам вдалося врятувати життя.

Почалося все зі звичайних аденоїдів. Однак після обстеження хлопчику діагностували ще й пухлиноподібний утвір вушка. Хвороба могла коштувати Артемку втрати слуху та навіть життя. Однак лікарям вдалося вчасно зарадити проблемі.

Маленькому пацієнтові провели мікрохірургічну операцію, за допомогою якої змогли видалити пухлину. Все відбулося зранку, а після обіду Артемко вже поїхав додому.

«Ми вчилися такого у наших закордонних колег з Польщі, США, Австрії, Бельгії. Тепер почали такі операції у нас в Охматдиті. Дитина не матиме великого рубця за вухом, як це було під час класичних операцій у таких випадках, і швидше одужає після операції. Нам вдалося видалити всю холестеатому з мінімальною травмою для хлопчика», — сказав Федір Юрочко.

Такі операції, за словами медиків, донедавна були лише мрією. Однак співпраця зі сусідами змогла вивести якість медицини, зокрема у Львові, на абсолютно новий рівень.

Продовження співпраці

Окрім забезпечення сучасним обладнанням, ЄС виділив і 3 млн євро для боротьби з Covid-19. Ці кошти допомогли розгорнути спеціальне відділення та закупити захисні костюми.

Однак, наголошують медики, завершувати співпрацю на вже зробленому вони не збираються.

«Транскордонна співпраця львівського «ОХМАТДИТу» і лікарні в Остроленці — це не тільки обладнання. Це ще й нові контакти, обмін досвідом, емоційна підтримка. Ми тішимося новими можливостями, які усіх нас роблять сильнішими й кращими», — каже Федір Юрочко.

ІА "Вголос": НОВИНИ