У тіні тихої вулиці Метрологічної, що в затишному районі Кастелівка, ховається старовинна вілла видатного галицького архітектора Юліана Захаревича – «Юлієтка». Довгими роками історичну будівлю здавали в оренду, однак про неї майже не піклувалися. Але тепер усе змінилося.

Про те, як львівська IT-компанія подарувала «Юлієтці» нове життя, читайте у матеріалі ІА «Вголос». 

«Юлієтка» –  архітектурний скарб ХІХ століття

«Юлієтка» – розкішна старовинна вілла, розташована на вулиці Метрологічна,14а, що у мальовничому львівському районі Кастелівка. Її спорудив для себе та своєї родини видатний львівський архітектор Юліан Захаревич у 90-х роках ХІХ століття.

Вілла «Юлієтка» є по-справжньому чудернацькою і відрізняється від інших. Цікаво те, що тут немає одного головного входу: у будівлі їх аж чотири. А ще, у «Юлієтці» немає однакових вікон – абсолютно кожне різниться за своєю формою. Неправильної форми у будівлі й кімнати. Серед цікавинок інтер’єру  – дерев’яні сходи, яскраві вітражі та дерев'яні різьблені шафи.

Будівля, збудована у стилі ранньої сецесії, своїм виглядом нагадувала справжній замок і була справжньою архітектурною знахідкою тих часів. Подейкують, що проєктуючи свій родинний дім, Юліан Захаревич надихнувся архітектурним стилем знаменитого «Червоного дому» англійського художника Уільяма Морріса, спроєктованого архітектором Філіппом Веббом.

Як склалася доля «Юлієтки» в подальшому?

Родина Захаревичів проживала у «Юлієтці» до 30-х років ХХ століття. Згодом, після радянської окупації Львова у 1939 році, на долю оселі Захаревичів випала низка випробувань.

За радянських часів у приміщенні вілли відкрили дитячий садок, а коли Україна стала незалежною – споруду передали на баланс управління СБУ Львівської області. У 2014 році «Юлієтка» перейшла у приватну власність і її нові власники розмістили в її стінах хостел.

Утім склалося так, що протягом усіх цих років архітектурне значення «Юлієтки» цінували не до кінця. За будівлею дуже погано доглядали, вона зазнала значних пошкоджень, а отже – вимагала реконструкції.

Нове життя «Юлієтки»

Все змінилось у 2019 році, коли «Юлієтка» перейшла в руки нових власників. Старовинну віллу взяла в оренду IT-компанія Innocode.

Innocode – це норвезька IT-компанія, що займається cтворенням продуктів та рішень для локальних медіа. Представництво компанія має також і у Львові. Раніше Innocode мали стандартний офіс, але у 2019 році компанії випала чудова нагода облаштувати робочі місця у віллі «Юлієтка».

«Багато людей вважає, що місцем  для ІТ-працівників є хмарочоси з прозорими стінами та величезними вікнами. Такий технологічний парк. Але, як виявилося, старий будинок із купою прихованих місць, вітражами та скрипучими сходами-це також хороше місце для ІТ-компанії», йдеться на сайті компанії.

Як розповіла «Вголосу» COO (Головний операційний директор) компанії Ірина Нагорна, спочатку не було планів шукати якийсь окремий будинок. Каже: побачили оголошення про оренду вілли зовсім випадково. Але, приїхавши туди, щоб оглянути приміщення, зрозуміли: це те, що потрібно.

«Ми побачили це приміщення, територію, яка його оточує і одразу зрозуміли, що у ньому є дуже великий потенціал. А ще, тут дуже затишно. Хоча, сам будинок був у дуже поганому стані. Раніше у його приміщенні був бюджетний хостел і за ним, правду кажучи, не дуже добре доглядали довгий період часу…», – зазначає жінка.

У пошуках офісу, перед компанією постав вибір. Окрім «Юлієтки» розглядали ще інший варіант – завод «REMA» на Заводській. 

«І, все ж, цей будинок вигравав через свою локацію. Нам сподобалось, що він має закриту територію. Ми розуміли, що будинок дуже старий. Розуміли, що попередні власники мабуть також отримали його не в дуже хорошому стані. Багато років про нього практично не піклувались. А потім ми порадились з колегами і подумали, що ми вже достатньо дорослі люди, аби можна було про щось попіклуватись. Не лише використовувати затишок і комфорт того, що вже є. А вкладати в щось, щось віддавати суспільству», – каже Ірина Нагорна.

Крок за кроком, компанія реставрувала приміщення за кошт оренди. Протягом багатьох років довелось терпіти різні незручності, однак результат був вартий усіх зусиль. 

«Приблизно рік часу ми закривали кімнатку за кімнаткою і робили реставрацію. Нам допомагав Олександр Савчук. Ця людина – чудовий реставратор! Він та його фантастична команда дуже якісно і ретельно зробили свою роботу. Потім, за якийсь час, коли ми почали показувати фото »до« і »після«, люди навіть не розуміли, що це той самий будинок», пригадує головний операційний директор компанії. 

«Юлієтка» допомогла у командотворенні

Ірина Нагорна розповідає, що абсолютно кожен працівник компанії долучився до того, аби врятувати цей будинок. Це, за її словами, навіть певною мірою допомогло командотворенню. 

«Ми всі разом брали участь у прийнятті рішення облаштувати тут офіс, всі разом включилися до роботи і всі разом переживали різноманітні незручності. У нас була бесіда, де всі писали, що потрібно змінити. Там кожен ділився своїми ідеями і ми відчули справжній дух команди», –  зазначає жінка. 

А ще, на прибудинковій території «Вілли» є простір, де працівники компанії можуть відпочивати поза роботою. Там вони можуть відпочити на гамаках та навіть запросити сім'ю на барбекю у вільний від роботи час. 

«Коли ми заїжджали в цей офіс, то зробили у дворику вілли невеличку вечірку. Схожу »паті« ми організували тут на день народження компанії. Ми тоді дуже гарно прикрасили двір і він став ще більш затишним. Крім цього, ми ніколи не проти, якщо хтось із працівників захоче запросити сім’ю на вихідні, зробити якесь барбекю чи паті, то будь ласка. В той час коли ми не використовуємо це для офісу, він є вільний в доступі для колег», –  каже вона. 

Довідка

Юліан Захаревич  відомий львівський архітектор, який зробив неоціненний внесок у архітектурну спадщину Львова. Саме йому належать проєкти головної будівлі Львівської політехніки, Галицької ощадної каси та костелу і монастиру францисканок. Також, саме він разом з львівським архітектором Іваном Левинським спроєктував та побудував низку вілл у районі Кастелівка. 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ