Понад тисяча дітей-переселенців отримали медичну допомогу від лікаря-педіатра, а за сумісництвом одного з найсильніших чоловіків України, Олега Скавиша.

Як розповів «Вголосу» лікар, одного дня до нього звернулися з пропозицією долучитися до спільного проекту UNICEF та освітньої платформи, який передбачав допомогу родинам з дітьми, які вимушено переїхали на Львівщину, втікаючи від російських загарбників.

Пацієнти від немовлят до літніх

Проект передбачав створення мобільних бригад у складі трьох фахівців – лікаря, психолога та соціального працівника. Кожен з них виконував свої функції. Соціальний працівник допомагав оформити виплати та радив де і куди ще можна звернутися аби отримати допомогу; психолог надавав психологічну підтримку; лікар – оглядав пацієнтів і, за потреби скеровував до вузьких спеціалістів.

Робота розпочалася у квітні, а завершилася у жовтні, буквально кілька днів тому.

«Ми приїжджали у місця, де мешкали внутрішньо переміщенні особи. Їх попереджали про наш приїзд і пропонували звернутися, якщо є потреба. Ми мали з собою все аби надати першу медичну допомогу на місці. Якщо ми знали, що там є немовлята, то везли з собою підгузки та інші необхідні речі. Або ж на місці з’ясовували що треба. Також везли з собою іграшки для дітей», - розповідає лікар.

Під час свого першого виїзду він оглянув близько 12 родин. Олег Скавиш згадує, що чи не всі діти, яких приводили до нього на консультації, були застуджені і зашмаркані.

«Дітей було зо двадцять, віком від 5 до 10 років. Більшість з них - застуджені. Можливо, застудилися десь в дорозі. Можливо, хворіли на ковід. Перший огляд зайняв три години», - згадує педіатр.

Олег Скавиш багато років працює педіатром у Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі і має досвід спілкування з дітьми. То ж відвернути увагу  маленького пацієнта аби його оглянути, йому було не важко. Поки дитина роздумувала чи варто про всяк випадок заплакати, лікар уже давав рекомендації батькам.

«Діти – всюди однакові. Але якщо батьки зізнавалися, що дитина вночі погано спить і прокидається з криком, або ж ми помічали, що з дитиною щось не так, то з нею починав працювати психолог. До прикладу, я звертав увагу на дітей, які б вже мали говорити, але чомусь мовчать. Якщо батьки зауважили замкнутість в дитини після того, як вони змушені були втікати від бомбардувань, то рекомендував звернутися до психолога», - говорить лікар.

Силу показувати не довелося

Попри те, що Олег є одним із найсильнішим чоловіків України та один з його рекордів зафіксовано у Книзі рекордів Гіннеса, він цим під час лікарських прийомів не зловживав. Розкрив він свій секрет тільки одного разу.

«Ми були на виїзді і я вже завершив свою роботу та очікував, поки колеги з мобільної бригади завершать свою. Серед дітей, яких я оглядав, я звернув увагу на одну дівчинку, років семи-восьми. Я відразу побачив, що ця дитина займається акробатикою. В тій кімнаті були іграшки. Я знайшов пластмасову палку і поставив собі на чоло. Діти відразу підбігли до мене. А цій дівчинці я запропонував сісти в шпагат», - каже педіатр.

Іншого разу показав дітям відео як він тягне зубами корабель. А ось зубами нікого не підіймав. Каже – ще можуть налякатися.

На запитання «Вголосу» хто з пацієнтів запам’ятався, Олег Скавиш зізнався, що це були дорослі.

19 серпня лікар святкував свій день народження. Але мобільну групу викликали в геріатричний центр, де поселили старших осіб, які змушено втікали зі своїх домівок від війни.

«Там була пара, чоловік і дружина. Їм обом уже за 80. При тверезій пам’яті, все життя прожили разом. Вони трималися за руки. І це так було зворушливо, що вони досі бережуть своє кохання», - зізнався він.

24 лютого…

Лікар також згадує, що перший день повномасштабного вторгнення він був вдома. Того ранку, як і завжди, збирався на роботу.

«Я телевізор не дивлюся уже багато років. Але того ранку батько ввімкнув на кухні телевізор. Так я почув, що у нас війна. Мені не вірилося», - каже він.

У лікарні вже готувалися приймати пацієнтів: ще раз перевірили стан бомбосховища, завезли піски з піском.

У приймальному відділенні створили своєрідну міні операційну, якщо раптом привезти поранених, яким треба буде надавати допомогу вже. На щастя, її не довелося залучати.

Проте Олег Скавиш також згадує, що в перші дні повномасштабного вторгнення до лікарні Львова прибували діти, які хворіють на онкологію.

«До нас цілими поїздами відправляли дітей, які лікувалися у східних областях України, щоби не переривати лікування. Було за мою зміну поступало 60 дітей. Це – дуже багато. Цілу ніч привозили: як поїзд прибув, так ми вже приймали пацієнтів» - говорить лікар.

Маленьких пацієнтів разом з батьками розміщали у лікарні. Вони були налякані, в розпачі, розповідали, як їм хату розбомбили і не знають що робити далі.

«Всі жили в лікарні. Бувало так, що одна дитина хвора, а приїхала ціла родина, з батьками та іншими, здоровими дітьми. Ти ж не скажеш, що хвору дитину ми забираємо, а ви, здорові, шукайте собі місце деінде», - згадує Олег Скавиш.

Щоправда, левову частку хворих дітей дуже швидко переправляли на лікування за кордон. З цим допомагали партнери з країн ЄС. Вони присилали свій спеціалізований транспорт та фахівців і забирали українських діток до себе. Адже на той момент ніхто не знав чи доберуться російські загарбники до Львова.

Нові рекорди від рекордсмена

Ми не могли оминути в розмові з Олегом Скавишем питання нових рекордів.

Адже, нагадаємо він у 2018 році протягнув зубами судно вагою 614 тонн. Окрім того, він вміє підіймати зубами людей. А також вже зрушував з місця літак, трамвай, автобус, поїзд і сани з людьми.

Робив він все це з благодійною метою: поки лікар, який отримав прізвисько Тягнизуб, тягнув зубами черговий вантаж, волонтери закликали глядачів допомогти бездомним тваринам або дітям, хворим на онкологічні захворювання.

За словами Олега Скавиша, зараз він роздумує над черговим рекордом. Але що це буде - тримає в таємниці.

«Коли все буде готовим до демонстрації, тоді я про це повідомлю», - сказав він.

Читайте також у «Вголосі»: львів’янка готується до конкурсу Grandma Universe.

ІА "Вголос": НОВИНИ