Окружний адміністративний суд міста Києва завершив розгляд справи щодо законності Порядку роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Як повідомляє пресслужба суду, було прийнято рішення про часткове задоволення позовних вимог шляхом скасування Порядку роботи конкурсної комісії та проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Вказане рішення мотивоване тим, що у зв’язку зі змінами в законодавстві, починаючи з 16.07.2015 відповідач у справі — Конкурсна комісія з проведення відкритого конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, була позбавлена повноважень на прийняття оскаржуваного Порядку.

При цьому, законодавчо не було визначено органу, якому б такі повноваження передавались.

Відповідно, судом було констатовано наявність прогалини в законодавстві щодо особи, уповноваженої визначати Порядок проведення конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі.

Вказана справа розглядалась судом за позовом колишнього керівника підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України починаючи з червня 2021 року.

До участі у справі було залучено 136 третіх осіб, у тому числі 132 учасники конкурсу на зайняття адміністративних посад у Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі, з метою надання ним можливості надати свої пояснення щодо заявлених позовних вимог.

Водночас як повідомляє Центр протидії корупції, ОАСК — суд першої інстанції, а значить його рішення не набувають законної сили ДО рішення апеляційної інстанції.

Як переконані в центрі, конкурс має продовжуватися і завтра комісія має обрати керівника САП. 

Проте, там бояться, що завтра контрольована Банковою частина комісії відкладе засідання, прикрившись рішенням ОАСКу.

«Зрив конкурсу матиме катастрофічні наслідки для влади Зеленського. На жаль, це може відбитися й на цілій країні.», - сказано у повідомленні.

Як переконаний Віталій Шабунін, голова ЦПК, «це вже давно не про зрив конкурсу на керівника САП — це руйнування наших стосунків з Заходом в час російської агресії, а значить про державну зраду».

Нагадаємо, ще в жовтні 2020 року, президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що новий керівник САП буде обраний протягом найближчих місяців.

ІА "Вголос": НОВИНИ