Протягом цього року у Львівській області сталося 45 вбивств. На сьогодні з них не розкрите тільки одне.

Про це «Вголосу» повідомив начальник Головного управління Національної поліції у Львівській області Олександр Шляховський.

Найтяжчий злочин – той, що ще не розкритий

Єдине ще не розкрите вбивство, з числа скоєних цього року, -  смерть таксиста у Львові на вулиці Стуса. Вбивство сталося наприкінці серпня. Тоді 64-річний водій таксі підвозив двох чоловіків, які, замість розплатитися, вистрелили йому в груди. На жаль, куля пройшла через серце, розірвала його і чоловік помер в лікарні, не прийшовши до тями.

А ось злочинців досі не знайшли. Очільник поліції у розмові з кореспондентом «Вголосу» запевнив, що і цей злочин буде невдовзі розкритим. Але повідомити деталі відмовився.

«Це одна з найважчих справ на сьогодні. Тому що ще не розкрита», - каже він.

Олександр Шляховський обіймає посаду начальника Головного управління Національної поліції Львівської області з лютого цього року. Вже на цій посаді отримав звання генерала поліції третього рангу. У поліції працює 20 років. І, як зізнався сам, перша справа, у розкритті якої брав участь, була крадіжка.

За його словами, тоді він ще був курсантом та стажувався на Кіровоградщині.

«Звичайне спокійне місто на Кіровоградщині. Звичайна родина, яка проживає у звичайному будинку. Зранку пішли на роботу. А ввечері побачили, що вхідний замок пошкоджений, у помешканні – безлад, викрадені цінності», - згадує він.

Олександр Шляховський каже, що аби розкрити той злочин, особливого хисту не треба було: поспілкувався з мешканцями будинку, зрозумів деталі та знайшов злочинця.

А ось перше розкрите вбивство не пригадує.

«Якщо тільки цього року на Львівщині сталося 45 вбивств, то за 20 років роботи в поліції порахуйте скільки таких випадків було», - говорить він.

Одна з таких справ – вбивство таксиста у Дрогобичі. За словами очільника поліції Львівщини, у березні до поліції надійшло звернення про зникнення людини. Зниклого шукали дві доби. Опитували знайомих, свідків - хто що бачив, де проїжджав. І знайшли його на кладовищі разом з автомобілем. Вже – вбитого. На тілі було п’ять ножових поранень.

«Опрацювали територію та на смітнику знайшли знаряддя злочину, яке злочинець сховав. Потім почали встановлювати коло спілкування загиблого, які проблеми мав в житті та хто міг би бути причетним до вбивства. Так і встановили особу, яка мала на нього давню образу», - говорить полісмен.

На сьогодні, за словами Олександра Шляховського, справа вже скерована до суду. І суд визначатиме міру покарання злочинцю, йому загрожує до 15 років позбавлення волі. Водночас за його словами, найбільше злочинів на Львівщині – майнові. Це – крадіжки та грабежі.

Підрозділ на Стрийській запрацює наступного року

Не могли ми оминути і питання про новий офіс поліції на вулиці Стрийській. Нагадаємо, цю будівлю почали зводити ще у 2013 році. Планувалося, що туди переселиться міське управління МВС у Львівській області. Але коштів забракло, тож недобуд простояв кілька років.

Відновили будівництво у 2019 році. І зараз, за словами Олександра Шляховського, вже 70 відсотків робіт виконано.

«Будівництво йде згідно з графіком. Вже накрито дах і проводяться ремонтні роботи всередині. Але сказати, коли буде відкриття, я зараз ще не можу», - говорить він.

Раніше повідомлялося, що всі роботи завершать до кінця цього року. І з 2022 року тут працюватиме поліція. Проте очільник поліції Львівщини каже, що через пандемію ніхто точної дати відкриття назвати не може.

У новому приміщенні розташують новостворений підрозділ поліції  -  центр оперативного реагування поліції. Передбачається, що тут працюватимуть близько 200 осіб з лінії 102, ситуаційного центру Нацполіції, відділу адмінпрактики, розшуку та опрацювання ДТП. Сам офіс буде відкритим, тобто з великими та прозорими, проте броньованими вікнами. Щоб можна було бачити, чим займаються працівники поліції.

Вартість будівництва складає 6 млн євро, 5,4 з яких виділяє Євросоюз.

Але працівників до новоствореного підрозділу ще не набирають, тому що будівництво не завершене.

«Я їх маю набрати, платити гроші і вони будуть сидіти вдома?» - риторично питає полісмен.

Також Олександр Шляховський пообіцяв, що після ремонту поліцейського відділку на вулиці Мартовича Львівське райуправління поліції №1, повернеться у ці стіни.

Поліцейський офіцер громади

Проєкт «Поліцейський офіцер громади» в Україні стартував з 2019 року. Він передбачає, що полісмен, який обслуговує певну територіальну громаду, є членом цієї громади, живе тут, працює, знайомий з усіма її мешканцями та готовий надати допомогу.

На Львівщині у Славському в грудні минулого року почав працювати перший офіцер громади. І на сьогодні в громадах області служать 34 поліцейські офіцери.

За словами очільника поліції, аби стати поліцейським офіцером громади, потрібно мати досвід роботи у поліції та пройти спеціальний відбір та навчання. Адже такий полісмен повинен вміти і помирити сусідів, які сваряться за курку чи межу; розрегулювати дорожній корок, якщо таке станеться на території громади; попередити сварку в родині та інше. 

Також перевага поліцейського офіцера громади в тому, що він – близько, а тому оперативно може відреагувати на будь-яке звернення громадян та вчасно надати поліцейські послуги.

Олександр Шляховський згадав нещодавнє вбивство у Мурованській громаді: до жінки прийшов знайомий, вони щось не поділили і він її задушив рушником. Тіло вбитої виявила її донька. Поліцейський офіцер цієї громади звернув увагу на одного з мешканців, який вже неодноразово потрапляв в поле зору поліції. Саме він і виявився злочинцем.

Також очільник поліції згадав Грабовецько-Дулібівську громаду, де поліцейський офіцер громади неодноразово виявляв наркозлочинців, грабіжників та хуліганів. А все тому, що добре знає кожного мешканця.

Попри те, що полісмен працює на території громади та співпрацює з громадою, він залишається працівником поліції і зарплату отримує в органах поліції, а не від громади. Це означає, що громада не може ані призначати, ані звільнити цього офіцера, але може висловити аргументовані зауваження, до яких у поліції повинні дослухатися.

«Вони є працівниками Національної поліції. А громада бере на себе певні зобов’язання стосовно облаштування умов роботи. У нас спільне завдання – аби мешканці почувалися у безпеці», - пояснив він.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ