Український політикум активно обговорює офшорне розслідування 600 міжнародних журналістів із понад 110 країн, у якому фігурує президент Володимир Зеленський та його близьке оточення. Як інформує «Слідство.info», десять років тому – у 2012му – нинішній гарант і люди з його команди створили мережу офшорних компаній на Британських Віргінських островах, Белізі і на Кіпрі. А нині ці фірми володіють елітною нерухомістю в Лондоні на мільйони доларів. Серед фігурантів глобального витоку документів Pandora Papers – брати Шефіри, сценарист «95 кварталу» Яковлєв і президент Зеленський. Ймовірно, саме ці компанії можуть бути причетними до переведення 40 мільйонів доларів від структур олігарха Ігоря Коломойського.

Про резонанс цього розслідування в Україні та світі спілкуємось із політологом Віктором Тараном. 


Урок з розслідування для суспільства

Віктор Таран: «Що найголовніше зрозуміло українське суспільство – що офшорами користувалися і продовжать користуватися усі топвисокопосадовці цієї країни. І не має значення, з якими лозунгами чи заявами ти ішов до влади. Немає значення, що ти обіцяв людям. Проблема заключається у тому, що прийшовши до влади, політик не став ламати систему. Він не став жити так, як обіцяв до цього у своїх рекламних роликах, як казав що «простий вчитель буде жити як президент, а президент як простий вчитель». А продовжував опитимізовувати податки. І, як свідчить інформація розслідування, з великою ймовірністю президент і його найближче оточення продовжували отримувати кошти з офшорів, не сплачуючи податків у нас в Україні.

А що означає несплата податків – несплата податків – це недоотримані пенсії, недоотримані гроші бюджетниками, недоотримані гроші на українську армію. По суті, всі ті речі, що обіцяно, вони недотримані. Виходить, що теза про те, що молоді політики  – інші, не працює. Вони точно такі самі. І кожен раз, коли політик молодий розказує, що він інший і він іде боротися з драконами, як показує практика, він дуже швидко перетворюється  у цього дракона, сідає на ці всі схеми і далі починає жити як казав один кандидат у Президенти «Я нікому нічого не винен. Я винен тільки мамі і тату».

Це найгірше, що ми зараз отримали. І це вбиває віру у людей. Дуже багато людей, коли голосували кілька років тому, вони вірили, що люди, які йдуть з цими заявами, можуть бути іншими. Як показав досвід – вони ще гріші»

 

Фото: Лівий Берег

Офіс Зеленського каже про «бездоганність» Зеленського

У коментарях ЗМІ, в Офісі президента заявляють, що Зеленський, мовляв, бездоганно виконує антикорупційні норми. А офшорні схеми – то такі особливості ринку тих часів. А Генпрокурорка Ірина Венедіктова у соціальних мережах і взагалі заявила, що «будь-якого роду інформація, що має стосунок до діяльності «Приватбанку», давно перебуває в розпорядженні наших колег із НАБУ, перевірялась раніше, і перевіряється зараз практично «під мікроскопом». Іншими словами, для працівників правоохоронної системи весь цей матеріал не став і не міг стати сюрпризом» 

Віктор Таран: «Офшори – це абсолютно світова практика. І намагання зробити хайп навколо офшорів – дуже некрасиво. Так боролися з Порошенком у 2017-17 році. Що цікаво, ці самі люди, які кричали про баригу Порошенка – зараз відбілюють Зеленського, розказуючи, що офшори – це нічого страшного.

Зокрема. Мова йде про Лещенка – ексчлена Наглядової ради «Укрзалізниці» і ще ряду політекспертів і політологів, які зараз співпрацюють з Банковою. Якщо ми говоримо про законодавчий аспект, то великої проблеми немає в тому, що Зеленський свого часу відкрив офшор. Є інші проблеми – їх три. Існують факти, що Зеленський нібито і надалі користується цими офшорами і отримує прибуток.

Більше того – його найближче оточення, зокрема, Шефір, який підпадає під дію антикорупційного законодавства, вони ніби далі цим користуються. Друге питання, яке важливе  і треба дослідити. Існує інформація, що нібито через ці офшори Коломойський виводив гроші з «Приватбанку» і за ці гроші потім купувалися квартири. Це другий аспект. І третій аспект – питання моралі»

 

Віктор Таран: «Заради об’єктивності визнаємо, що в Україні цей скандал не набуде такого розголосу. По одній банальній причині – канали. Які знаходяться під контролем Олігархів, вони зроблять вигляд, що цього скандалу не було. В Україні він пройде легеньким шлейфом. А от на міжнародному фронті ситуація набагато гірша.

Бо якщо ми уважно подивимось на це розслідування, то побачимо, що у ньому журналісти зробили акцент на зв’язці Зеленський-Коломойський. Я не знаю, свідомо чи ні, але зв’язка чітко прослідковується, що Зеленський та Коломойський – це одна людина. І, зважаючи, що американці порушили кримінальні справи проти Коломойського, вимагають його видачі. І ставлять однією з умов покращення відносин між Україною та Америкою саме видачу Коломойського, то дуже схоже, що цей фільм такий прямий дороговказ для Зеленського. Дивися, ми тобі черговий раз показуємо, хто в твоєму оточенні. Хто ця людина, яка ця людина. І що від цієї людини потрібно дистанціюватися».


Олег Галів для ІА «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ