Московський патріархат з України нікуди не подівся навіть після оголошення Собором повної незалежності та самостійності.

На цьому акцентують як релігієзнавці, так і представники інших українських церков. То що ж насправді ховається за бажання московського патріархату нібито від’єднатися від москви й улюбленця путіна Кіріла?

 Що сталось?

Собор Української православної церкви МП висловив незгоду з позицією російського патріарха Кіріла щодо війни в Україні та ухвалив рішення про повну самостійність та незалежність. У документі, опублікованому на офіційному сайті, церковники зазначили, що «Собор засуджує війну як порушення Божої заповіді «Не вбивай!» і висловлює співчуття усім, хто постраждав у війні». Окрім того, Собор звертається до влади України та влади Російської Федерації з проханням продовжувати переговорний процес та пошук сильного і розумного слова, яке б змогло зупинити кровопролиття.

Щодо майбутнього церкви УПЦ (МП), то Собор ухвалив відповідні доповнення і зміни до Статуту про управління Української Православної Церкви, що свідчать про повну самостійність і незалежність Української Православної Церкви.

У Російській Православній Церкві після новин у ЗМІ заявили, що не отримували звернень від УПЦ Московського Патріархату та моляться про збереження єдності.

Реакції українських церков і мережі

Реагуючи на рішення Собору, журналіст та телеведучий Остап Дроздов у Фейсбук назвав його сиромудрим.

«Хитро придумали фарисеї: московський патріархат без московського патріархату. Видно, нанюхалися ладану і з якогось дива вирішили, що, формально, для галочки відсахнувшись від кірілла окаянного, їхня самопроголошена організація одразу стане білою й пухнастою, з чистого аркуша й, прости господи, з мироварінням. Миром у цій спільноті не пахло ніколи, а лише релігійною окупацією. З кірілом, чи з ондатрієм, чи з дияконом новінським – не важливо, під чиїм кришуванням діятиме структура, яка й надалі не визнає незалежності Української Церкви, надалі править служби недержавною мовою, надалі торочить про неканонічність національного православ’я, надалі базується на рускомірних духовних скрепах», - написав Дроздов.

Настоятель Православної Церкви України Митрополит Епіфаній, коментуючи рішення Собору в етері національного телемарафону, зауважив, що принципово статут УПЦ МП не змінився, тому що «незалежність і самостійність в управлінні» Церкви було проголошено ще 1990 року, а «де-факто зв'язок УПЦ із Москвою залишається».

Тлумачення релігієзнавця

Релігієзнавець Михайло Кобрин пояснює, - документ, опублікований після засідання Собору, дуже хитрий і дипломатичний. Якщо вчитатися в написане, то надчітких меседжів там не міститься. Натомість таке рішення церковників ніщо інше, як окозамилювання. Адже через підтримку РПЦ війни в Україні віряни бунтують і вимагають московський патріархат також реагувати.

«Нема чітких меседжів. Наприклад, ми перестаємо євхаристійне єднання з Москвою. Ми чітко резюмуємо, що відходимо від москви і перериваємо зв’язки будь-які на час війни. Ми звертаємось до Вселенського патріарха, щоб він розглянув питання про нашу автономію. Це окозамилювання як і в їхній назві. Пишуть, що УПЦ, але без МП. Вони по статуту де-юре незалежні, але де-факто все одно підпорядковуються москві. Немає і пункту, що Митрополит Онуфрій виходить зі складу Священного Синоду московського патріархату. Цього не було сказано. Це окозамилювання, щоб зняти градус напруги і показати дії для вірних», - вважає Михайло Кобрин.

Окрім того, каже релігієзнавець, такими діями московський патріархат хоче зберегти в Україні свою церкву і своє майно у тому вигляді, який є.

Що це за церква УПЦ (МП)?

Українська православна церква — самоврядна православна церква з особливим статусом і правами широкої автономії, частина Російської православної церкви (РПЦ) на території України. Також російська православна церква в Україні та Українська православна церква Московського патріархату.

Найважливіше, що треба розуміти, то це те, що предстоятель УПЦ (МП) обирається єпископатом УПЦ (МП) та благословляється Патріархом Московським і всієї Русі – тобто предстоятелем Російської православної церкви, яким з лютого 2009 року є Кіріл.

Це той патріарх Кіріл, який благословив військових на війну проти України після літургії на свято Торжества православ'я у Москві. Коли подарував ікону командувачу Росгвардії Віктору Золотову.

Згідно з законами, «УПЦ (МП) з'єднана з Помісними Православними Церквами через російську Православну Церкву..» — тобто вона не безпосередньо, напряму спілкується з Помісними Церквами, а через РПЦ.

Також треба розуміти, що Устав УПЦ МП схвалюється Патріархом Московським і всієї Русі.

«Свобода» ініціює заборону московського патріархату

Фракція ВО «Свобода» у Львівській міській раді виступала з ініціативою про заборону московського патріархату у Львові. Однією з головних підвалин загарбницької ідеології Москви упродовж 31-ого року Незалежності України, наголошують депутати, залишається філіал російської православної церкви в Україні, що продовжує прикриватись назвою «Українська православна церква».

Відтак свободівці пропонують заборонити на території Львівської МТГ діяльність московського патріархату – російської православної церкви та релігійних організацій, які є її частиною, в тому числі Української православної церкви. А також встановити чотирнадцятиденний строк з моменту прийняття рішення Львівською міською радою, протягом якого релігійні громади, монастирі й духовні навчальні заклади московського патріархату можуть змінити свою підлеглість на конфесію Православної церкви України.

За даними Релігійно-інформаційної Служби України, з дня повномасштабного вторгнення росії на територію України – тобто 24 лютого,  станом на 12 травня ряди МП в Україні залишили понад 200 громад. 

Автор : Олег ГАЛІВ

Раніше ми писали, що ВО «Свобода» ініціює заборону Московського патріархату у Львові. А також, що на Львівщині священника московського патріархату облили зеленкою за любов до «русского міра».

ІА "Вголос": НОВИНИ