Після окупації наших територій, росіяни першою справою вважають ліквідацію українських книг. Книги вилучають, вивозять або привселюдно спалюють. Так в історії чинили тільки фашисти. Певне підручники, історичні книги, українська література та поезія становлять для окупантів особливу загрозу.

Ще наприкінці травня, як заявив помічник мера Маріуполя Петро Андрющенко, окупанти почали інвентаризацію бібліотечних, шкільних та інших книжкових фондів. Тому що виявляється «молодь Донбасу проти екстремізму». Все це робиться працівниками бібліотеки ім. Крупської в Донецьку. 

Екстремістськими окупанти вважають підручники з історії України та літератури, книги про УПА, і навіть поезію Василя Стуса. У підсумку всі україномовні книги на території окупованого Донбасу вилучені для знищення.

В червні у зруйнованому росіянами Маріуполі окупанти спалили всі книги з бібліотеки Храму Петра Могили, який підпорядкований Православній церкві України, повідомив  радник мера Маріуполя.

«Після візиту московських агентів фсб в рясах стало відомо, що в Храмі УПЦ Петра Могили, за наводкою та сприянням попів РПЦ, в Маріуполі була вилучена та спалена на подвір’ї храму вся велика бібліотека, зібрана волонтерами та благодійниками»

 

Раніше з бібліотеки захопленого Маріуполя російські окупанти вивезли всі книжки «на зберігання». Українську літературу відсортували в окремий автобус, який поїхав до окупованого Донецька.

На окупованій частині Харківщини «утилізації» підлягають навіть казки та ілюстровані книги майже без  тексту, повідомляє Борівська селищна рада. Відомо, що шкільні бібліотеки сусіднього Куп’янського району вже отримали розпорядження від окупаційної влади скласти реєстр усіх наявних у них книг, виданих починаючи з 1991 року, та утилізувати їх.

Всі ці факти війни окупантів з українською книгою ми попросили прокоментувати письменницю Ларису Ніцой.

«Українська мова, книга — це наша ідентичність. І саме нашу ідентичність намагаються росіяни знищити уже кілька сотень років. Вони знищили наші історичні рукописи та першодруки і переписали це московською мовою. Це була повномасштабна спецоперація зі знищення всього українського, і зараз знайти ці давньоукраїнські першоджерела дуже складно. Те, що чинить окупаційна влада сьогодні — так вони діяли завжди стосовно української культури» - зауважує Лариса Ніцой.

За словами письменниці, це звісно жахливо, що окупанти знищують українську книгу. Але ж це — наші невивчені уроки. Ми не хотіли цього вчити, цьому вірити, багато хто «хіхікав», коли нам історики розповідали про повномасштабне знищення української культури ще з часів російських царів.

«Це зараз росіяни себе поводять як дикуни, а уявляєте що вони чинили 500 років тому відносно нас? Чому вони агресують до книги? Книга — це мова, це наша ідентичність. А оскільки росіяни вкрали і переписали нашу історію, то українська ідентичність становить для ворогів величезну небезпеку. З поневоленою Україною росіяни — ніби як мають якусь слов’янську давню історію. А без нас московити — ніхто, геродотовські андрофаги-людожери, міфічні орки.» — говорить письменниця.

 

На фото: спалені орками Біблії та інші книги після окупації м.Ірпінь.

 

«Вірю, що ми перебудемо черговий напад московитів, після цього треба потужно фінансувати наших науковців — мовників, істориків. Треба знайти та дослідити всі українські стародруки, рукописи, які ще знаходяться за кордоном, куди не дотяглися московські переписувачі історії.»

Як нам діяти в цій непростій ситуації, задає питання Лариса Ніцой. Треба підтримувати все українське, шукати все українське, примножувати зацікавленість до всього українського — книжок, пісень, літератури, історії, наших героїв, радить письменниця.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:
Військові розповіли, скільки ворожих кораблів зараз у морях України
Ранковий обстріл Харкова: з'явилися подробиці та фото наслідків
Зеленський показав наслідки удару рф по Затоці. Відео

ІА "Вголос": НОВИНИ