На Львівщині різко зростає кількість хворих на COVID-19. За словами медиків, під час чергової хвилі домінуючим стане новий штам – «Омікрон». Наскільки він небезпечний та що про нього відомо, дізнавався “Вголос”.

У Львові перший випадок інфікування штамом «Омікрон» зафіксували 29 грудня. 18 січня директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ Наталія Іванченко-Тімко повідомила, що новий штам підтверджено у 17 осіб.

“Ми одержали результати секвенування, за результатами якого із 35 зразків РНК в 17 підтверджено «Омікрон», в 18 –  «Дельта»", – написала Іванченко-Тімко на своїй сторінці у Фейсбук.

Як кажуть епідеміологи, заразність «Омікрону» вища за інші штами. «Омікрон» на ранній стадії хвороби передається від однієї людини до другої в 4,2 раза швидше, ніж «Дельта», тому прогнозовано, що захворюваність швидко зростатиме.

Симптоми «Омікрону»

У Міністерстві охорони здоров’я України зазначають, що дослідження щодо «Омікрону» тривають, проте вже зараз можна виокремити симптоми, які найчастіше трапляються у хворих на вказаний штам: 

  • у 73% випадків нежить, 
  • у 67,5% головний біль,
  •  у 63,5% –  втома,
  • у 60% випадків чхання та біль у горлі.

Водночас, не виявлено суттєвої відмінності від симптомів штаму «Дельта», який наразі домінує в Україні. Разом із вказаними вище симптомами також проявляється:

  • кашель (43,5%), 
  • хриплий голос (35,7%), 
  • озноб чи тремтіння (30%),
  • лихоманка (29,4%), 
  • втрата/спотворення нюху та/або смаку (23,7%).

Перебіг хвороби

Попри те, що симптоми «Омікрону» подібні  на застуду, новий штам також може спричиняти тривалі наслідки для здоров’я, госпіталізацію та летальні випадки.

“І хоч переважно перебіг захворювання  після зараження «Омікроном» є легким, але серед тієї кількості людей, які захворіють, буде і значне число пацієнтів із важкою формою хвороби. Адже навіть якщо ви легко перенесете інфекцію, ви можете передати новий штам COVID-19 комусь, хто ризикує серйозно захворіти. Після інфікування людини вірус швидко стає заразним і для інших, бо інкубаційний період "Омікрону" – лише 3 дні”,каже Надія Рудницька, лікарка-пульмонологиня Центру легеневого здоров’я.

Крім того, за словами лікарки, «Омікрон», як і інші штами, може викликати ускладнення, а також так званий «довгий ковід».

За інформацією МОЗ, у порівнянні зі штамом «Дельта», випадки захворювання на «Омікрон» мають на 15-20% менший ризик будь-якої госпіталізації та на 41% менший ризик госпіталізації з перебуванням протягом 1 або більше ночей в лікарні.

Також є дані про те, що ризик надходження у відділення екстреної допомоги чи госпіталізації для «Омікрону» є наполовину меншим, ніж для «Дельти». 

Відзначають, що на штам «Омікрон» частіше хворіють молоді люди. Для прикладу, якщо середній вік осіб, хворих на штам «Дельта», був 38,3 року, то на «Омікрон» – 30,8 року. 

Також збільшується і ризик повторного зараження. У випадку із «Дельтою» він становив близько 2,5%, для «Омікрону» – у понад 5 разів вищий, 13%.

Вакцини і їхній захист

Регіональний координатор з питань вакцинації проти коронавірусної хвороби у Львівській області  Олег Когут радить усім, хто ще не вакцинувався, обов'язково це зробити, адже штам «Омікрон» є дуже контагіозний. Так, щеплення не є гарантією, що людина не захворіє, але вакциновані переносять недугу у легшій формі. Особливо обережними треба бути людям, які мають хронічні захворювання, такі як цукровий діабет, серцево-судинні та онкологічні недуги.

За його словами, бустерна доза вакцини має значний ефект для запобігання захворюваності, викликаної штамом “Омікрон".

"Вводять її тим, в кого минуло пів року з моменту отримання другої дози вакцини. Щеплення роблять за такими схемами: якщо перші дві дози Moderna або Pfizer, то бустер – Moderna або Pfizer; якщо перші дві дози AstraZeneca, то бустер – Moderna або Pfizer; якщо перші дві дози CoronaVac, то бустер – Pfizer; перші дві дози за змішаною схемою, тоді бустер – Moderna або Pfizer”, – інформує Олег Когут.

Та зазначає, що усі вакцини на Львівщині є у наявності.

Як писав «Вголос», за минулу добу, 18 січня, в Україні підтвердили 12 815 нових випадків коронавірусу. З них найбільшу кількість хворих зафіксували в Івано-Франківській, Львівській областях, а також в Києві.

ІА "Вголос": НОВИНИ