Пожежа у костелі святого Миколая у Києві розпочалася під час репетиції.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив міністр МВС Денис Монастирський.

За його словами, під час репетиції з органа пішов дим, а потім його охопило полум’я.

«На жаль, співробітники закладу культури не викликали рятувальників відразу після виникнення пожежі, намагаючись її загасити самотужки. У результаті були втрачені дорогоцінні хвилини», - заявив він.

Водночас рятувальники відреагували миттєво і були на місті події вже через 6 хвилин після виклику. І якби не їхні дії, то була б втрачена одна з найгарніших архітектурних пам’яток Києва, – як Париж втратив стародавній собор Нотр-Дам де Парі.

Щоправда, доведеться будувати новий орган. Але завдяки швидким і професійним діям рятувальників ніхто не загинув, а конструкція будівлі, за попередніми висновками спеціалістів, не зазнала ушкодження.

«Поліція розглядає на цей час усі можливі версії загоряння. Після вивчення записів із внутрішніх та зовнішніх камер відеонагляду, допиту свідків та експертизи буде зрозуміло, що саме сталося. Але основною версією на зараз є загоряння електропроводів всередині дерев’яного корпусу органу, якому було понад 40 років», - стверджує Денис Монастирський.  

Водночас як повідомила начальник відділу довідкового апарату та обліку документів Центрального державного історичного архіву України Ганна Путова, цієї пожежі слід було очікувати вже давно.

«Дивно, що це сталося лише зараз! Ще 6 років тому там вода від талого снігу та дощу стікала у навах по колонах просто по проводці та стукала об паркет, ритмічно супроводжуючи концерти та Святі Меси. Орган від початку був встановлений у неналежному місці, звук від цього страждав. Коли постало питання перенесення до іншого приміщення, стало ясно, що інструмент просто розвалиться», - заявила вона.

Також, за її словами, у храмі згорів тільки орган. А ось фігури святих навіть не постраждали.

Це підтверджує і єпископ Києво-Житомирської дієцезії Віталій Кривицький. За його словами, пожежа не торкнулася дерев'яного вівтаря та амвона. Неторкнутими залишилися фігури по обидві сторони органу. Обгорів тільки хрест, що висить посеред вівтарної частини.

«Серед знищень - тільки концертний орган, який згорів дотла та одна люстра, яка впала на сходах пресвітерія. Саме орган став епіцентром пожежі (коротке замикання під час репетиції). Пожежа на ньому й зупинилася.», - каже він.

Довідка. 13 лютого 1979 року рішенням Ради Міністрів СРСР будівлю храму було передано Республіканському будинку органної та камерної музики. Храм був перебудований відповідно до вимог концертного залу, в ньому укладений паркет.

Для концертного залу майстри фірми «Rieger-Kloss» сконструювали орган орus 3503, який намагались узгодити з архітектурним стилем і інтер'єром костьолу. У 1979 році орган був встановлений на місці головного вівтаря.

Орган має 55 регістрів, три мануала, педаль, 3945 труб, механічну трактуру (шлейфлади). Розташований він на невисоких підмостках у вівтарній частині костьолу, фактично на одному рівні із слухачами. Розмістити такий великий інструмент у звичному для костьолу місці на хорах не було можливості через недостатні розміри хорів. Чудовий підбір регістрів, багаті виконавські можливості роблять цей орган одним з кращих концертних інструментів України.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», Костел святого Миколая у середмісті столиці загорівся близько 21.00. Пожежа спалахнула між другим та третім поверхом та перекинулась на дах. На щастя, займання на унікальній архітектурній пам'ятці Києва вдалось ліквідувати.

ІА "Вголос": НОВИНИ