Із настанням холодної осінньої погоди, у батьків часто виникає питання: чи можна гуляти з немовлям на вулиці, чи буде від цього користь? Немає жодних сумнівів - так! Скажемо більше, прогулянки у холодну погоду – зміцнюють імунітет дитини.

Коли можна вперше виходити на прогулянку з немовлям, як одягати  дитину, як довго і часто потрібно гуляти, а коли від прогулянки краще відмовитись – про це  розповідає Лариса Куновська, завідувачка відділення новонароджених Львівського обласного перинатального центру.

“Прогулянки з малюком такі ж важливі для його розвитку, як і харчування та догляд за тілом. По-перше, вони насичують організм дитини киснем. Як наслідок, активізуються обмінні процеси, поліпшується кровообіг. По-друге, на свіжому повітрі очищаються і зволожуються слизові оболонки верхніх дихальних шляхів. Організм крихітки поступово звикає до перепаду температур і загартовується, а це зміцнює його імунітет”, – каже Лариса Куновська.

Коли і скільки гуляти з немовлям?

Як радить неонатолог, починати прогулянки з немовлям можна вже на 7-10 день після виписки з пологового будинку. Але тільки за умови, що малюк здоровий, у нього добре заживає пупкова ранка.

“Новонароджені діти дуже чутливі до будь-яких змін. Врахуйте, що ваш малюк зовсім не знає про середовище поза маминим животиком. Тому, прийшовши з пологового будинку, почніть прогулянки з 5 хвилин. Щодня збільшуйте час на 10 хвилин. Так, немовля поступово звикне до свіжого повітря й адаптується до навколишнього середовища”

 

Для першого моціону вибирайте тихий гарний день.Поступово збільшуйте час перебування на свіжому повітрі (кожен день на 10-15 хвилин) до двох-трьох годин (в залежності від перерв між годуваннями). Гуляти з крихіткою можна і потрібно в будь-яку погоду. Залишатися вдома рекомендується тільки, якщо на вулиці дуже холодно і вітряно.

Як одягнути малюка?

«Твердження »дитина маленька і їй холодно" часто є помилковим. Вбрання  дитини повинно відповідати температурі повітря на вулиці. Вдягаючи малюка, я раджу використовувати принцип “+1”. Тобто, одягайте немовля так, як одягнені самі, тільки додайте ще один шар”, – говорить Лариса Михайлівна.

Вбрання повинне бути добре заправленим. Простежте, щоб одяг не сковував руху дитини. На холодну і вітряну погоду підійде теплий хутряний комбінезон.

Час від часу потрібно перевіряти, чи не змерзла дитина під час прогулянки.

«Якщо переживаєте, що дитині холодно, зайдіть у під'їзд і перевірте, чи не холодні у дитини ніжки. Одягнути немовля потрібно в сорочечку, повзунки, теплу кофтину, теплі шкарпетки, у дві шапочки — тонку і теплу, вовняну. Варто помацати під шапочкою і передпліччя. Не довіряйте носику, бо він швидко остигає. Попробуйте за шиєю. Вона повинна бути теплою і сухою»

З собою обов’язково візьміть додатковий плед або покривало, щоб при необхідності укрити дитину від вітру. 

Цінні сонячні промінчики

Пізньої осені сонячних днів не так і багато, тому їх не можна пропускати. Під дією сонячного проміння в організмі синтезується вітамін “D”, дуже важливий для малюків, адже запобігає розвитку рахіту.

“Прогулянки є добрим способом профілактики анемії і рахіту. Навіть взимку, коли сонечка практично не видно, крихітка отримує дозу ультрафіолету, необхідну для вироблення вітаміну “D”. Варто зазначити, що в деяких випадках прогулянок на свіжому повітрі для профілактики рахіту може бути недостатньо, тому ваш педіатр може порекомендувати обов’язкове приймання профілактичної дози вітаміну “В-3”, – зазначає Лариса Куновська.

Лікарка радить, поставити візочок так, щоб сонечко потрапляло на обличчя малюка. Якщо ручки тепленькі, хай теж засмагають.

Тренуються оченята

За словами неонатолога, малята на прогулянці тренують свій зір. 

“На вулиці набагато більше можливостей дивитися на віддалені об’єкти, відбувається природна зміна світла,  таким чином тренуються очі дитини. Під час вечірніх прогулянок покращується гострота зору”, – каже неонатолог. 

Кілька простих «прогулянкових» правил

  • З осені до весни краще гуляти після обіду, коли повітря більш прогріте. 
  • Якщо ви користуєтеся слінгом або рюкзаком-кенгуру, врахуйте,що малюк буде притиснутий до вас, а, отже, йому буде тепліше, ніж у колясці, тому не вдягайте його занадто тепло.
  • Перед виходом на вулицю спочатку одягніться самі, і вже потім одягайте малюка, щоб він не спітнів.
  • Не порівнюйте свої температурні відчуття і температурні відчуття дитини, вони можуть істотно відрізнятися. Торкніться ручок та ніжок малюка, при комфортному стані вони повинні бути теплими та сухими.
  • Якщо ви йдете з малюком до магазину або поліклініки, вибирайте одяг, що зручно знімати: наприклад, роздільний комбінезон, шапочку, рукавиці.
  • Використовуйте багатошаровий одяг, щоб легко зняти або одягти, якщо раптом стало жарко або прохолодно.
  •  Навіть при дуже низькій температурі не прикривайте малюкові рот шарфиком.

ІА "Вголос": НОВИНИ