30 червня

1907 року народився Роман Шухевич. Добре знана в Галичині родина священиків і вчених подарувала Україні націоналіста-революціонера і воїна.

Твердий гострий погляд, вольове обличчя, посмішка людини, що любить небезпеку. Не буде перебільшення сказати, що найпам’ятнішим для Романа Шухевича був його 34 день народження. На світанку 30 червня 1941 року батальйон «Нахтігаль» під фактичним командуванням Романа Шухевича увійшов до Львова.

Вояки зайняли Святоюрську гору, площу Ринок, радіостанцію, ключові будівлі. Ввечері того ж дня організовані бандерівською ОУН Національні Збори, що відбулися у приміщенні «Просвіти» (колишній палац Любомирських, площа Ринок, 10) прийняли «Акт відновлення Української держави» і затвердили Українське Державне Правління на чолі з Ярославом Стецьком. У цей же день іменинник Роман Шухевич, дізнався, що в тюрмі на Лонцького большевики вбили його брата Юрія…

1 липня

У четвер на одинадцятий день після п’ятидесятниці УГКЦ відзначає свято Пресвятої Євхаристії або «Божого тіла».  Це храмове свято в церкві Пресвятої Євхаристії (колишній Домініканський костел). Сам храм зведений у середині XVIII ст. архітекторами де Вітте і Фесінгером у стилі бароко. Втім, у більшості парафій свято переносять на неділю.

За давньою традицією, після церковної відправи відбудеться освячування віночків. Сплетені з цілющих трав і польових квітів вони виконують впродовж року функції оберега.

1 липня 1966-ого у чеському містечку Мелнік померла Наталена Королева. Її мати була іспанською графинею, батько – польським графом. Сама ж Кармен-Альфонса-Фернанда-Естрелья-Наталена Дунін-Борковська стала українською письменницею Наталеною Королевою. Успадкувала від батька талант до мов, від матері бурхливий темперамент.

 

Наталена була яскрава постаттю – вчилася на археолога, співала в оперному театрі, захоплювалася верховою їздою і …зброєю. У молодій графині проявились давні скіфські чесноти - вміло їздити верхи, завжди говорити правду і влучно стріляти.

У своїй літературній діяльності Королева непохитно трималася принципу «творити мистецькі цінності для добра української нації». Такою була «звичайнісінька собі волинячка», графиня, письменниця Наталена Королева.

2 липня

1895-ого у болгарській столиці Софії помер Михайло Драгоманов. Драгоманов зіграв неординарну роль в історії українського національного руху.

 

З одного боку він активним діячем громадського руху, плідним публіцистом, істориком, економістом; на еміграції він привернув до забутого українського питання увагу  вченої європейської публіки і всіляко намагався здобути підтримку для українського руху на заході. З іншого – Драгоманов був ідеологом українського соціалізму, автономізму, федералізму, а не самостійності.

Його автономістсько-соціалістичні настанови зберігали популярність після його смерті, і врешті згубно вплинули на діяльність Центральної Ради. Певне відродження громадівських теорій Драгоманова можна знайти у сучасних американських авторів, причетних до течії «комунітаризму» (А. Макінтайр, Ч. Тайлор тощо), твори яких перекладені й українською мовою.

3 липня

У 1885 році на Радехівщині народився художник Юліан Буцманюк. Юнаком самотужки засвоїв малярську техніку і почав розписувати церкви. Його помітив відомий художник Модест Сосенко. Вдвох вони розписали кілька галицьких храмів. Талановитому юнакові митрополит Шепттцький оплатив навчання у Краківській академії мистецтв.

З початком Першої світової війни Буцманюк пішов у Січові Стрільці. Саме він спроєктував дизайн символіки Легіону УСС. У Легіоні Буцманюк був одним з організаторів Пресової Квартири, малював стільців і старшин, готував поштівки на стрілецьку тематику.

На жаль, 2019 року мистецька спадщина Буцманюка зазнала непоправної втрати – у церкві Успіння Божої Матері, що у Славському, розписаній у 1905 році Сосенком та Буцманюком та освяченої тоді ж митрополитом Шептицьким, вирішили зробити  «ремонт». У результаті розпис, що пережив дві світові війни і тоталітарні режими, не витримав «ремонту».

4 липня

У 1851-ому в селі Долина на сучасній Івано-Франківщині народився Іван Левинський, архітектор і підприємець. Походив з збіднілої української шляхти гербу Сас. Як архітектор Левинський працював у стилі українського модерну, що поєднував традиції  народної архітектури та українського бароко з власне модерновими підходами.

До найвідоміших його проєктів належить будинок товариства «Дністер» на вулиці Руській, 20, зведений в українському стилі у 1906 році.

Левинський запроєктував десятки будинків у Львові і Галичині, виразно вплинувши на сучасне обличчя міста Лева.

Андрій Холявка, історик

ІА "Вголос": НОВИНИ