На посаду керівника однієї з Палат місцевих влад в новоствореному Конгресі місцевих та регіональних влад міського голову Львова Андрія Садового обрали під час сьогоднішнього засідання у Хмельницькому. Захід відбувався за участі президента України Володимира Зеленського, а пряма трансляція події велась безпосередньо на сторінку Офісу Президента у Facebook.

Що це означає і чи пов’язано це з кримінальними справами, які «ударили» цього тижня по ЛМР – розбирався «Вголос».

Який статус Конгресу?

Указ № 89/2021 «Про затвердження Положення про Конгрес місцевих та регіональних влад» президент Зеленський підписав 4 березня цього року. Відповідно до нього, Конгрес є консультативно-дорадчим органом при Президентові України. Детально його повноваження станом на зараз не прописані.

Головна особливість цієї структури – те, що саме Президент її очолює, головує на засіданнях та визначає напрямок роботи. Крім того, згідно з указом, до складу Конгресу входять за посадою, керівники Верховної Ради та Кабінету Міністрів, керівництво Офісу Президента, секретар Ради національної безпеки і оборони України, міністри, представники обласних і районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, члени делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи тощо.

Як пише LB.ua, Конгрес позиціонують, як праобраз двопалатного парламенту.

Політичний експерт Олександр  Антонюк у коментарі для «Вголос» оцінив новостворений Конгрес, як цілком працездатний. «В цей орган входять практично всі мери різних міст. Вони точно зацікавлені в тому, аби отримати більші фінансові повноваження та більші бюджети для реалізації своїх програм», – наголосив він.

Чому саме Садовий?

Питання про обрання очільника Палати місцевих влад вніс Кирил Тимошенко, заступник керівника Офісу Президента Андрія Єрмака: «Є пропозиція від оргкомітету обрати головою Палати місцевих влад міського голову Львова Андрія Івановича Садового. Заперечень немає?».

Натомість сам міський голова Львова заявив, що готовий очолити Палату з випробувальним терміном строком на 6 місяців. «Це більше довіра до міста. Має бути ротаційність голови та випробувальний термін» – наголосив він.

Обидві пропозиції були підтримані одноголосно всіма учасниками Конгресу, крім самого Садового, який утримався при голосуванні за власну кандидатуру.

Олександр Антонюк у коментарі для «Вголос» зазначив, що в цьому випадку команда Президента вирішила скористатися з піарних здібностей мера Львова. «Якщо ми говоримо з позиції презентабельності цього рангу, то використати досвід Андрія Івановича можна і треба. Хоча ставитись до нього можна по різному, як до політика та мера»заявив він.

Любомир Мельничук, депутат ЛМР від ВО «Свобода» у коментарі для «Вголос» звернув увагу на іншу особливість цього призначення – кримінальні справи, фігурантами яких стали чиновники ЛМР.

«Якщо рішення приймалось в Офісі Президента, то це і не дивно. Зрештою, Садовий ніколи не відхрещувався від цієї політичної партії. В них багато чого ідеологічно спільного. Деколи Садовий вдає вигляд, що він не згідний з політикою «Слуг народу», але це фарс. Проблеми з корупцією в його команді змогли сприяти цьому», – повідомив Мельничук.

Нагадаємо, поліція відкрила кримінальне провадження проти директора ЛКП «Львівелектротрансу» Андрія Свищо. Його підозрюють у заволодінні бюджетними коштами через схеми з закупівлі електроенергії для потреб підприємства. Також поліція затримала ексдиректора фірми «ГрінЕра», яка займається вивезенням сміття зі Львова. Колишнього керівника цієї компанії, яка належать Богдану Михалусю, ексраднику Андрія Садового, звинувачують у створенні злочинної схеми. За даними поліції він разом зі спільниками організував вивезення відходів зі Львова у не призначені для захоронення сміття ділянки на Львівщині. За документами ж відходи транспортували на полігони в центральних областях України.

Як трактувати це призначення

Нагадаємо, в Україні вже працює об’єднання міських голів України – Асоціація міст, яку очолює міський голова Києва Віталій Кличко. Крім того, триває серія обшуків та перевірок у структурах КМДА. 12 травня Київська міська прокуратура повідомила про проведення обшуків у декількох департаментах КМДА і комунальних підприємствах одразу за шістьма не пов'язаними між собою кримінальними справами, у деяких із них – із податковою поліцією, а у деяких – із Нацполіцією. Крім того, про обшуки прокуратури та інших правоохоронців у своїй квартирі та квартирі колишньої дружини, з якою він розлучений понад 20 років, повідомив голова виконкому партії «УДАР» Віталія Кличка, колишній народний депутат Артур Палатний.

У Кличка назвали це «спробую дестабілізувати ситуацію в столиці» та звинуватили правоохоронців у намаганні паралізувати роботи київської влади.

Політичний експерт Олександр Антонюк у коментарі для «Вголос» заявив, що не вбачає у створенні Конгресу та призначенні Андрія Садового спробу послабити вплив Кличка.

«Це не йде проти Кличка. Не можна оцінювати дану ініціативу лише як локальний епізод. Зрозуміло, що політики між собою є конкурентами. Кличко є Кличко, в нього своя політична сила і так далі. В нього своя історія стосунків з ОП, в Андрія Івановича інша. Це може бути конкуренція. Але це точно не лобова атака проти Кличка», – заявив він.

Зазначено, Віталій Кличко, на відміну від більшості інших мерів великих міст, не був присутній на засіданні Конгресу.

Додамо, заступником Андрія Садового на посаді голови Палати місцевих влад було обрано міського голови Дніпра Бориса Філатова. В минулому бізнесмен та журналіст Борис Філатов був обраний міським головою Дніпра 2015-у році від партії «УКРОП», яку на той час пов’язували з олігархом Ігорем Коломойським. До цього Філатов багато років працював у структурах групи «Приват». Проте вже у 2020-у році Філатов назвав Коломойського «ворогом держави» та «абсолютно аморальною людиною».

Чи позначиться на виконанні його функціональних обов’язків у якості міського голови Львова?

Любомир Мельничук у коментарі для «Вголос» припустив, що додаткові обов’язки міського голови Льовова негативно вплинуть на якість його роботи.

«Поєднання всеукраїнської політики та обов’язків перед містом безперечно негативно вплине на господарку міста Львова. Не можна робити дві справи одночасно, особливо, якщо в Садового не виходить добре ні одна, ні інша» – заявив він. Нагадаємо, міський голова Львова уже раз ходив у велику владу – точніше у Верховну Раду та на президентські вибори. Нічим добрим для Садового це не закінчилося.

Фото: Львівська міська рада, Обозреватель

ІА "Вголос": НОВИНИ