Нещодавно свій перший ювілей відзначив PARK 3020 – унікальному парку сучасної української скульптури виповнився рік.

«Вголос» відвідав вечірку з нагоди святкування урочистої дати, на якій гостям презентували оновлену експозицію скульптур.

PARK 3020 – це перший в Україні публічний парк сучасної скульптури, розташований неподалік Львова поруч з готельним комплексом Edem Resort Medical & Spa. Аналогів цьому місцю, яке прикрашають скульптури сучасних митців, немає на всій території Україні.  

Унікальний мистецький простір відкрили ще у вересні 2020 року. Тут, прямо просто неба, на безкраїх зелених полях площею у понад 16 гектарів, розмістили роботи сучасних українських митців. Серед яких – скульптури Олексія Золотарьова, Назара Білика, Анни Звягінцевої, Богдана Томашевського, Антона Логова, Анни Надуди та інших.

Мистецтво для майбутніх поколінь 

Що важливо, це місце не лише поповнило скарбницю найбільш інстаграмних локацій Львівщини, а й стало першим парком сучасної скульптури в Україні, що сприяє розвитку молодих українських митців.

Одна з основних ідей та місій парку – це, перш за все, підтримка та розвиток сучасного українського мистецтва. За словами засновника, ідеолога та візіонера парку Ігоря Кривецького, цей унікальний простір створили, аби передати майбутнім поколінням ті емоції та переживання, які накопичуються у нас в сьогоденні.

«Назва 3020 – це назва 3020 року. Ми цей парк відкрили у 2020 році та зробили свій творчий посил на тисячоліття. Ми хочемо, щоб майбутнє покоління оцінило: що ми робили, як ми жили, за що хвилювались, за що переживали, які в нас були емоції. І це ми передаємо через скульптуру», – розповідає Ігор Кривецький.

Протягом року парк скульптури постійно змінювався. Тут з’явилось безліч нових арт-об’єктів, а з нагоди першої річниці для гостей підготували ще один сюрприз. Прямо під час святкування тут презентували ще дві нових експозиції – музей українського скульптора Олександра Сухоліта та виставку унікальних скульптур зі скла.

«Сьогодні, крім парку нових скульптур, ми відкриваємо експозицію скла. У ній ви побачите прекрасну та грандіозну роботу «Свята вечеря» авторства Андрія Андрійовича Бокотея. Крім цього, ми нарешті відкриваємо музей Олександра Сухоліта. Олекандр Сухоліт – це один з найкращих світових митців сьогодення, на мою думку. На жаль, він недооцінений за кордоном, там мало знають про його роботи. Але сьогодні у нас є багато іноземних гостей, і це чудово», – каже меценат.

За 365 днів у парку багато що змінилося

За словами кураторки PARK 3020 Каті Тейлор, люди, які долучились до цього проєкту, зробили по-справжньому колосальну роботу. За 365 днів, окрім двох музеїв, у парку з'явилося ще 15 скульптур, 10 з яких – в рамках симпозіуму по каменю. Також, жінка наголошує: цього року, довговічне життя у парку отримали 3 скульптури з Kyiv Sculpture Project. 

«Ще минулого року парк був досить великим: ми представляли тут близько 20 скульптур. Тоді здавалося, що це надзвичайно. Всі скульптури були створені спеціально для парку виключно українськими художниками, адже одна з головних місій цього парку – підтримувати сучасне українське мистецтво,  надавати можливість і голос українським художникам. Зробити, аби вони надихалися цим місцем і розуміли, що не треба нікуди їхати. Що сучасне мистецтво може існувати і розвиватися тут», – пригадує жінка. 

На святкуванні зустрічаємо українських митців, без геніальних робіт яких  цей парк уявити просто неможливо. Серед них — Олександр Золотарьов — автор арт-об'єкту «Вухо». 

Розміри і велич цього металевого арт-об'єкту висотою у 8 метрів справді вражають. Основне завдання його скульптури —  закцентувати увагу на тому, що завжди важливо прислухатися до світу. Всупереч усім негараздам, які у ньому відбуваються, потрібно чути цей світ та бачити його справжні цінності.

радий, що була реалізована ця робота. Для автора-скульптора взагалі важливо, коли реалізовуються об’єкти в тих масштабах, в яких хотілось би. І мені дуже приємно, що все це продовжується, річниця відзначається масштабно та з новими об’єктами. І насправді це дуже гарний момент, що може бути так. Що сьогодні в Україні скульптура активно розвивається, що є багато молодих авторів. Я дуже цим тішуся", — розповідає митець. 

Мистецтво  це те, що об’єднує

Кураторка проєкту Катя Тейлор також підкреслює: попереду величезні плани щодо міжнародного партнерства та залучення іноземних фахівців для налагодження роботи парку.

Зокрема, рік тому PARK 3020 розпочав співпрацю з Йоркширським скульптурним парком (YSP), який є одним із найбільших і найважливіших інституцій в Європі щодо презентації скульптури в публічному просторі.

«Варто зазначити, що колекція парку – це українські скульптури. Ми і далі будемо розвиватись у напрямку підтримки українського сучасного мистецтва. Але, також, заплановано багато міжнародної співпраці», – переконує жінка. 

До слова, на відзначення першого дня народження скульптурного парку запросили гостей з усіх куточків України та світу. Зокрема, у списку присутніх були посол Італії в Україні П’єр Франческо Дзадзо та голова правління німецько-української промислово-торгової палати Олександр Маркус. 

«Я і моя дружина дуже вдячні за запрошення, за те що ми присутні тут, на річниці відкриття парку сучасної скульптури 3020 – першого парку сучасної скульптури в Україні. Я дуже вражений, тут ідеальне місце для того, щоб насолоджуватися одночасно і природою, і мистецтвом... Культура об'єднує людей, на жаль політика часто роз'єднує нас.Я дуже вдячний, що мене запросили і як посол хочу відзначити, що ми завжди відкриті до спільних виставок і культурного обміну», – ділиться враженнями посол Італії в Україні П’єр Франческо Дзадзо.

Із привітальним словом виступив також й голова правління німецько-української промислово-торгової палати Олександр Маркус. 

«Спочатку було мистецтво! – каже у своїй промові Олександр Маркус, – Якщо ви пам'ятаєте Біблію та Євангеліє від Іоана, то воно починається реченням: «Спочатку було слово». Але, можливо, не зовсім слово... Тому що, якщо ми згадаємо доісторичні печери, де жили люди 50 тисяч років тому – то перше, що ми там бачимо – це зображення, мистецтво».

Без мистецтва не буде України

Як наголошує натхненник та засновник проєкту PARK 3020 Ігор Кривецький, мистецтво –  це те, що відіграє колосальну роль у державотворенні. 

«Якщо не буде в Україні мистецтва – не буде України. Тому що мистецтво – це душа. Тільки людина з душею може творити. Нам в Україні якраз потрібно творити, творити нову Україну. Тому, я вважаю, що мистецтво – це одна із наших основних цілей», – підкреслює він. 

На урочистому заході зустрічаємо й голову політичної партії ВО «Свобода» Олега Тягнибока. Політик також пишається, що рік тому в Україні з'явився такий скульптурний парк. 

«Я гордий, що в нас в Україні є площадка, де українські митці можуть виставлятися, пропагувати свої думки та ідеї. Саме тут, на нашій батьківщині. Тому що раніше, для того, щоб бути визнаними, треба було шукати такі платформи по цілому світу. І я більш ніж переконаний: пройде дуже небагато часу і сюди будуть прагнути приїхати найкращі скульптори і митці з цілого світу. Тому що Україна притягує, Україна – це культурна, духовна столиця Європи і цілої планети», – зазначає він.


Між іншим, PARK 3020 відкритий для всіх охочих упродовж року. Для візиту в простір сучасного мистецтва необхідно зареєструватися на сайті за посиланням. Відвідувачі парку можуть не лише прогулятися територією та насолодитися сучасними скульптурами й мальовничими краєвидами. 

Для всіх охочих доступні також екскурсії, під час яких мистецтвознавці й куратори парку відкриють таємницю і прихований сенс кожного експонату, та розкажуть більше про його історію. 

ІА "Вголос": НОВИНИ