За ці кілька днів слово «паляниця» стало чи не улюбленим та часто вживаним словом у лексиконі українців та світу.

Це слово смакують, вимовляючи, наші бійці, волонтери, звичайні громадяни. Воно подобається дітям. І його вчаться вимовляти іноземці.

А також українські господині згадують давні рецепти паляниць своїх мам, бабусь та прабабусь.

Афіша театру Заньковецької у Львові

Отож, аби приготувати паляницю, треба взяти скисле молоко або кефір. Якщо нема й цього, то теплу воду можна трошки закислити оцтом або цитриною.

Борошно добре просіюємо, змішуємо з чайною ложкою солі та чайною ложкою соди.  уди вливаємо скисле молоко, кефір або закислену теплу воду. Додаємо трошки олії. Все замішуємо і даємо трохи постояти. Тісто має бути приблизно таким, як місимо на пампухи.

Потім ділимо тісто на невеличкі балабушки. Можна розплескати у долонях, можна розкачати качілкою.

Кожну паляничку викладаємо на суху гарячу пательню і обсмажуємо з двох боків.

У моєму дитинстві були такі пічки з залізною поверхнею, які палилися дровами. У нас це називалося – шпор. На такий шпор викладалося з десяток паляниць. І вони дуже швидко випікалися.

Ще не так давно у хлібних крамницях Львова можна було придбати чіабату. Була вона з томатами, з травами, з сиром та іншими лігумінами. Так ось, це і є українська паляниця. Тільки обізвана була маркетологами по заграничному.

Читайте також у «Вголосі»:

В боях з рашистськими окупантами загинув мешканець Турки Микола Жданянчик

Як поводити себе на блокпосту

Підприємців, які завищують ціни, покарають за законами воєнного часу

ІА "Вголос": НОВИНИ