Жодних аналізів, чи ПЛР-тестувань перед проведенням щеплень, в тому числі, і проти COVID-19, робити не потрібно.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За словами міністра, тест на антитіла перед щепленням не є інформативним, тож робити його не потрібно. Також немає потреби вимірювати артеріальний тиск.

«Така практика застосування і в інших країнах, де ніхто не призначає жодних додаткових обстежень чи аналізів перед вакцинацією», - наголосив Ляшко.

Окрім того міністр зазначив, що люди які перехворіли на COVID-19, також мають зробити щеплення від коронавіурсної хвороби.

“Навіть якщо ви перехворіли на COVID-19 щеплення робити потрібно. Хоча в людей, які одужують від COVID-19, може виробитися імунітет від коронавірусу, поки невідомо, як довго і наскільки добре він захищатиме. Вакцини забезпечують надійніший захист. Навіть у випадку інфікування вакциновані переносять хворобу набагато легше, без ускладнень та практично не потребують госпіталізації", - розповів Ляшко.

Нагадаємо, що регіональний координатор з питань вакцинації від коронавірусу на Львівщині Олег Когут під час брифінгу зазначив, що наявність антитіл   не є протипоказом до вакцинації, так само як і хронічні захворювання. Навіть навпаки, оскільки люди з такими захворюваннями мають знижений імунітет, то більше схильні до важкого перебігу захворювання.

“Наразі  наука не каже, який рівень антитіл є достатнім, щоб не захворіти на ковід. Тому введення додаткових антигенів не порушить роботи імунної системи, а навпаки покращить її функції. Протипоказами до вакцинації є алергія, активний стан захворювання, знижений імунний статус людини”, – наголосив Олег Когут.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко нагадав, що для вакцин, які використовуються в Україні, передбачено щеплення два рази з відповідним інтервалом: вакцина Комірнаті (Pfizer) - через 21 день; вакцина Коронавак - через 14 або 28 днів; вакцина АстраЗенека - в проміжку між 4 та 12 тижнем.

Якщо ви пропустили рекомендований термін введення другої дози ковід-вакцини, то як каже посадовець,потрібно при першій нагоді звернутися  у пункт вакцинації, щоб отримати повний курс щеплення.

“Робити щеплення раніше або пізніше визначених термінів бажано лише за крайньої необхідності”, – наголосив Віктор Ляшко.

Також міністр поінформував, що ті, хто отримав перше щеплення від коронавірусної хвороби за кордоном, можуть отримати другу дозу в Україні.

При проведенні вакцинації за кордоном необхідно отримати довідку, в якій вказано дату щеплення, назву та серію препарату, місце проведення. Довідка має бути завірена закладом охорони здоров'я чи лікарем, який проводив щеплення.

«Покажіть цю довідку своєму сімейному лікарю в Україні, щоб він вніс ці дані в електронну систему охорони здоров'я. Далі зверніться в пункт щеплення, де є необхідна вам вакцина, та отримайте вакцинацію», - пояснив міністр.

Як писав «Вголос» , на Львівщині першою дозою вакциновано 29% дорослого населення області, двома дозами – 20%.  В той час як для досягнення колективного імунітету вакцинованими мають бути 70% дорослого населення.

ІА "Вголос": НОВИНИ