Минає перший рік після виборів до Львівської обласної ради. З цієї нагоди депутати фракції «Європейська Солідарність», яка є найчисельнішою у Львівській обласній раді, підбили річні підсумки своєї роботи.

Про те, що змінилося та чого вдалось досягнути фракції «ЄС» у Львській облраді протягом 2020-2021 років, читайте у матеріалі ІА «Вголос».

Нагадаємо, фракція «Європейська Солідарність» – найбільша фракція Львівської облради. Під час виборів за неї проголосувало 238132 виборця.

До складу фракції належить 27 депутатів, а також – голова Львівської обласної ради Гримак Ірина. Крім того, 12 представників фракції є членами 13 постійних депутатських комісій з 15 існуючих. Також, 7 депутатів фракції є очільниками депутатських комісій, 6 – заступниками голів, та 2-є – секретарями.

Фракцію політичної партії «Європейська Солідарність» Львівської обласної ради VIII скликання очолює Олег Дуда.

«Депутати фракції на Львівщині прийняли 446 громадян. До них звернулися 3442 громадян. За рік надали матеріальну допомогу 1809 мешканцям Львівщини. Хочу зазначити, що в цьому році матеріальна допомога депутатів становила 196 700 гривень. Загалом депутати фракції підготували та озвучили 67 звернень, заяв та депутатських запитів. Усі вони стосувалися усіх важливих тем, як державного, так і місцевого рівня, усі вони були рефлексіями на проблеми, які виникають у нашій країні та турбують наших громадян», – відзвітував у Львівській обласні раді Олег Дуда .

Голова фракції також підкреслив, що безпосередньо ним були ініційовані звернення щодо проблематики Covid-19, вакцинації, карантинних обмежень, діяльності закладів охорони здоров’я, безпеки пацієнтів та медичних працівників на Львівщині.

Також Олег Дуда наголосив, що протягом 2020-2021 років, у тісній співпраці з громадскістю, фракції «Європейська Солідарність» вдалося вирішити й різноманітні резонансні питання суспільного значення.

Зокрема, саме він був автором депутатського запиту директорові департаменту освіти і науки ЛОДА та начальнику Головного управління Національної поліції у Львівській області щодо проявів булінгу (цькування) у Соснівському ліцеї №2.

Напрацювання у бюджеті

«До 2020-го року процеси відбувалися дещо інакше. Це була така звана «матрьошка», де ресурс з Києва потрапляв на рахунки Львівської області і воно розподілялося до кожної громади. Сьогодні зв'язки зовсім інакші, відповідно, й інші завдання ми ставимо перед бюджетом. Проте, ми не знімаємо з себе завдання формування власне політики регіону та  визначення пріоритетів для себе. Я дякую фракції в цьому році. Основний акцент, звичайно, був на медицину. Ми прекрасно розуміли виклики, які сьогодні є і стоять перед  Україною та світом, пов'язані з коронавірусом", відзначив депутат Львівської обласної ради від фракції «Європейська Солідарність» та голова комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку Володимир Квурт

Він розповів, що за рік, фракцією було зроблено такі напрацювання у бюджеті: 

  • Зміна порядку розрахунку базової та реверсної дотації для місцевих бюджетів;
  • Сплата ПДФО за місцем реєстрації фізичної особи-платника податку;
  • Запровадження перехідної субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток соціально-економічної інфраструктури;
  • Фінансування державних пільг з державного бюджету, місцевих пільг – з відповідного місцевого бюджету;
  • Зміна формули нарахування освітньої та медичної субвенції;
  • Задля розвитку освіти депутати фракції підтримували впровадження інноваційних освітніх програм та сприяли осучасненню освітнього процесу.

Досягнення в областях освіти та соцзахисту

Також Володимир Квурт розповів, яких важливих змін фракції вдалось досягнути в області освіти. Зокрема, він підкреслив, що за рік вдалося запровадити інноваційні освітні програми в ЗВО, сприяти облаштуванню інфраструктури ЗВО і створити наукові парки та еко STEM лабораторію при ЛОЦЕНТУМ.

«Кожна дитина, кожен мешканець Львівщини повинен мати право на якісну освіту, де б він не знаходився. І сьогодні при підготовці бюджету на 2022 рік, ми пробуємо в комплексі сформувати завдання для кожної громади. Мова йде про те, що для кожної громади мають бути схеми своєї власної освітньої мережі", додав він. 

Важливим завданням для фракції у цьому році було також питання соціального захисту. 

«Ми ніколи не знімали питання соціального захисту, тому що ми розуміємо, що повертаються наші герої, бійці зі сходу. Вони потребують допомоги, адаптації, фінансового сприяння. А також наші пенсіонери, ветерани ОУН-УПА, які також повинні слідкувати за своїм здоров'ям. Відповідно, фінансування медичних установ та санаторіїв, де б вони могли відпочити,відновити свої сили, залишається пріоритетом для нас", – підкреслив Володмир Квурт. 

Зміни у сфері медицини

За словами депутатки фракції та голови комісії з питань охорони здоров’я та материнства Анни Ярмоли, цьогоріч, з метою покращення діагностики та лікування мешканців Львівщини на 69 мільйонів 81 тисячу грн було придбано медичне обладнання для 18 медичних установ обласного підпорядкування. 

До слова, КНП ЛОР «Львівський обласний перенатальний центр» отримав медичне обладнання на 19 мільйонів 390 тисяч грн. У рамках цієх суми було придбано дитячий інкубатор, пристрої для обігріву, реанімаційні набори, черезшкірні білірубінометри та інкубатори для транспортування новонароджених.

Також, для КНП ЛОР «Львівська обласна клінічна лікарня» було закуплено обладнання на 9 мільйонів 374 тисячі. Для Львівського обласного госпіталю ветеранів війн та репресованих імені Юрія Липи на 7 мільйонів 400 грн, а для КНП ЛОР «Львівський обласний клінічний кардіологічний центр» виділили 7 мільйонів.

Крім того, в цьому році було надано суму у розмірі 7 мільйонів 600 тис грн Львівській обласній клінічній інфекційній лікарні. Львівський обласний клінічний діагностичний центр у 2021 році отримав 4 мільйона 150 тисяч грн, а Львівська обласна психіатрична лікарня 5 мільйонів 550 тисяч грн.

Обладнання було придбано й для Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру. Зокрема було закуплено апарат ШВЛ та виділено 8 мільйонів 822 тисячі для центру пересадки кісткового мозку. 

«Програма виконана фактично на 100%. Потреба є звичайно більшою в плані закупівлі обладнання в коштах. Але, я думаю, що кожен заклад цього року отримав всете , що їм було перошочергово необхідно, для того, щоб вони могли закупити обладнання, для того, щоб вони мали змогу підписати, зокрема, пакети і покращити якість медичної послуги, щоб в наступному році отримувати додатковий дохід в плані реаліхації цих пакетів і надання медичних послуг», – підкреслила Анна Ярмола.

Якість доріг

За словами депутата Львівської обласної ради від «Європейської Солідарності»  Андрія Думи, який є членом комісії з питань інженерного, житлово–комунального господарства, інфраструктури та паливно-енергетичного комплексу, цьогоріч було виконано роботи на 84 ділянках автомобільних доріг загального користування та комунальної власності (з них 25 ділянок дороги комунальної власності). 

Крім того, за його словами було проведено роботи з освітлення 3-ьох пішохідних переходів та влаштовано 1 світлофорний об'єкт. 

«Звичайно, що фінансування Програми утримання і експлуатації автомобільних доріг завжди залишає за собою бажати кращого і ми, власне, працювали у рамках тих бюджетних надходжень, які були в нас передбачені на 2021 рік»,  зазначив він. 

Він підкреслив, що протягом 2021 року вдалося відремонтувати 28,83 км доріг загального користування. На це з обласного бюджету було скеровано 62 мільйони 270 тис гривень. Також було відремонтовано 8,7 км доріг комунальної власності на суму 32 мільйони 575 тисяч грн.

Досягнення у напрямках культури, інформаційної політики та промоції

Про важливі здобутки у сферах культури, інформаційної політики та промоції розповів голова профільної комісії та депутат Святослав Шеремета. Він зазначив, що, перш за все, 2021 рік був надзвичайно важливим, оскільки протягом цього часу за ініцативи фракції вдалося оновити та осучаснити експозиції у кількох музеях Львівщини.
 
За його словами, порівняно із минулими роками, сума коштів, яка виділялась на сферу культури, суттєво покращилась. Зокрема з ініціативи фракції «Європейська Солідарність» у 2021 році на це було виділено на 3 мільйони 300 тисяч грн більше, аніж минулоріч. 
 

 
Також Святослав Шеремета відзначив, що в цім році було започатковано конкурс грантів на проведення історичних досліджень. 
 
«Наступний рік проголошено Роком УПА, таке рішення ми прийняли зважаючи на те, що у 2022 виповнить 80 років від моменту створення УПА. Ми уже працюємо над заходами щодо відзначення.»,   додав він. 

Здобутки у галузі історико-культурної спадщини та туризму

Про це розповіла заступниця голови комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Соломія Риботицька. 
 
За її словами, за 2021 рік у сфері історико-культурної спадщини та туризму було:
 
  • Внесено у профільну Програму стрічки «Збереження історико-культурної спадщини України за кордоном»;
  • Створено експертну групу при комісії з напрацювання Програми «Збереження історико-культурної спадщини України за кордоном»;
  • Відновлено будівництво музейного комплексу історії побуту та культури етнічних українців Лемківщини, Бойківщини, Надсяння, Підляшшя, Холмщини;
  • Напрацьовано новий туристичний маршрут «КОРОЛІВСЬКИЙ ШЛЯХ»;
  • Оголошено природну територію м. Трускавець «Курортною територією державного значення». 

 
«Окрім здобутків за цей рік також виявлено ряд важливих проблем розвитку туристично-рекреаційної сфери над якими треба працювати з представниками територіальних громад та виконавчими службами», підкреслила Соломія Риботицька.

ІА "Вголос": НОВИНИ