Так, якщо ще у 1996 році у Львові офіційно було 182 комунальні дитсадки, то станом на 2019 рік таких закладів залишилось лише 95. Окрім того у місті діє вісім навчально-виховних комплексів та 10 приватної форми власності. Проте цього недостатньо. Натомість влада міста в особі мера Садового вперто не помічає проблеми, прикриваючись піар-акціями, мовляв, «нічого нема, але ви тримайтесь».

Для загалу у «Самопомочі» публікують повідомлення, на кшталт «у Львові ну вже майже нема черг у дитсадки, бо ж тут «успішне та зайняте місто». Та чи так це насправді?

 Продане дитинство

У 1997 році у місті почалось «велике виселення» дитсадків та розпродаж їх приміщень. До слова, найактивніша фаза цього припадає, коли управління освіти Львівської міської ради очолював Павло Хобзей, згодом – перший заступник міністра освіти України. Цю ініціативу продовжила команда мера Львова Андрія Садового. Вони  у 2007 році замість того, щоб повернути майно у комунальну власність, «роздали» його орендарям. Схема була наступна: після того, як орендар 10 років користувався комунальним майном він через суд добивався його викупу за безцінь. Мовляв, сума вкладених коштів у ремонт приміщення вища, ніж його собівартість. І суди це дозволяли, оскільки Львівська міська рада, здебільшого не особливо, була проти.

До прикладу, на вулиці Мельника,21 раніше був дитсадок № 72. Розташовувався він у віллі поч. 30-х років ХХ ст.. Згодом будинок перейшов у приватну власність. Пам’ятку польського функціоналізму спершу довели до розрухи, а зараз перебудовують.

 

Від дитсадка №36, що був на вул.. Сахарова, 78А і сліду не залишилось. Зараз тут знаходиться відділення банку.

Цікавою є історія колишнього приміщення ДНЗ №113, що на вулиці Академіка Лазаренка, 5А. Це приміщення у 2007 році Львівська міська рада віддала за безцінь приватній компанії. Взамін підприємець побудував .. 2 котельні.

Дитячий садок №124 на вул.. Люблінській,6 місто взагалі продало під аптечні склади. А за виручені гроші чиновники нібито обладнали котельню та систему опалення у школах №76 та 51.

У приватну власність перейшов і колишній дитсадок на вулиці Донецька, 8. Так, його приміщення спочатку передали в оренду приватній компанії, а у 2007 році та ж фірма з незрозумілих обставин тихцем приватизувала його.

Ціна дитинства: скільки коштує місце у комунальному дитсадку?

 Натомість у Львові зараз із місцями у дитячі садки справжня криза. Так, у коментарі кореспонденту «Вголос» львів’янка Ольга розповіла, що вже два роки намагається влаштувати свого чотирирічного сина хоч у якийсь комунальний дитячий садок, проте там немає місць. А щоб дитину  влаштувати поза чергою – потрібно заплатити кругленьку суму.

«Батьки розповідали, що за місце у дитсадку потрібно заплатити завідувачці від 200 до 600 доларів. Менша суму – якщо напряму, більша – через посередників. Скажу відверто, прямо у дитсадку від мене грошей не вимагали, просто одразу відмовили через брак місць. Знайома, котра влаштовувала свою дитину у дитсадок через посередників розповідала, що потрібно шукати «перевірених людей», бо завідувачі ДНЗ невідомим людям не «допомагають», - розповіла Ольга.

Мати дошкільняти також зазначила, що у Львові не відривають у ДНЗ нові групи, бо через мізерні зарплати ніхто не поспішає йти туди на роботу.

«Якось мала розмову із керівником одного із дитсадків. Тоді я обурювалась, мовляв, чому не лише не відкривають нових груп, а й закривають ті, що були. Тоді мені завідувач запропонувала знайти .. вихователя у їхній ДНЗ. Мовляв, педагоги там отримують мінімальну зарплату, на котру у Львові неможливо вижити.

Мені розповіла ця завідувачка, що раніше після навчання у них працювала дуже хороша вихователька. Вона разом з подругою орендувала квартиру. «Чистими» дівчина заробляла 3000 гривень. Вона звільнилась, бо їй цього не вистачало навіть на оренду квартири», - розказує Ольга.

Жінка наголошує, що як вихід із ситуації – це приватні дитсадки, проте відправити на навчання туди дитину не всім по кишені.

 Приватні дитсадки: вартість навчання вища від середньої зарплати

І справді, мер Львова Андрій Садовий, вдаючи, що він вирішує проблеми, змушує деяких забудовників зводити дитячі садки. Ідея благородна – молоді сім’ї, поселившись у новобудови одразу мають куди віддати своїх діток. Але, зазвичай ці дитсадки – приватні, вартість навчання в яких дорівнює середній зарплаті у Львові.

Так, у дитсадку «Еколенд», що на Сихові, вартість навчання –  5200 грн. Окрім того окремо доведеться ще заплатити і за харчування – 120 грн на день.

«На наші послуги є попит. Станом на кінець червня 2019 року в середній групі залишилось лише два місця. А тому діток ми відбираємо за результатами співбесіди», - пояснили «Вголосу» у «Еколенді».

У ще одному приватному дитсадку Бембі», що на вул.. Залізничній, вартість навчання становить 6 тисяч гривень з харчуванням включно. Крім того батькам доведеться заплатити ще і вступний внесок у розмірі 2 тисячі гривень.

Приватний дитсадок «Веселі та розумні», де одна найнижча вартість навчання, кореспондент ІА «Вголосу» віднайшов у Шевченківському районі Львова. Там доведеться заплатити 4800 грн на місяць за одну дитину.

Під «благородною» метою допомогти батькам, чиї діти навчаються у приватних дитсадках, Садовий почав із міського бюджету виділяти чималі кошти на утримання цих навчальних закладів. Левову суму з отримав дитсадок «Еколенд», що на Сихові. Проте, тільки-но там у 2018 році отримали кошти, вартість навчання не знизилась, а навпаки – різко зросла.

«Договором про надання освітніх послуг від 2017 року, що укладений нами (Львівською міською радою – ред..)  з приватним навчально-виховним комплексом «Садок-школа-ліцей Еколенд» та котрий діяв до серпня 2018 року, передбачено оплату за садок в розмірі 2900,00 грн в місяць абонплати та оплату за харчування в розмірі 80,00 грн/день, всього 4660 грн в місяць. Проте новим договором, який пропонує людям тепер укласти приватний навчально-виховний комплекс «Садок-школа-ліцей Еколенд» з серпня 2018 року, передбачено збільшення вартості послуг за садок в розмірі 5200,00 грн в місяць та оплата харчування в розмірі 140,00 грн/день, всього 8280,00 грн. Сума в розмірі 8280,00 грн, яку пропонує платити приватний навчально-виховний комплекс є вищою, ніж середня заробітна плата по Львівській області», - пояснював ІА «Вголосу» депутат Львівської міської ради Андрій Карбовник.

Піар на тому, чого немає

За даними Львівської міськради, у 2018-2019 році майже 900 дітей у Львові не потрапили у дитячі садки. Хоча ще у 2017-218  році таких дітей було майже 3000. Скажете, що у Львові відкрились додаткові ДНЗ і ситуація почала покращуватись? Ні, просто мер Андрій Садовий вкотре пішов на хитрість та заборонив у дитсадки приймати дітей без «львівської прописки». Сталось це у червні 2018 року, коли дітей зараховували на новий навчальний рік.

Так, дошкільнят, котрі прописані не у Львові без попередження почали викидати із електронної черги. Згодом у міністерстві освіти та науки України таке рішення визнали дискримінаційним, проте виконком міськради на чолі з Садовим ігнорує вказівки Міністерства.

Ще один приклад піару Садового на тому, чого немає – це нібито відкриття нових ДНЗ. Так, влітку 2018 року у Львівській міській раді повідомили, що у Львові відкрили новий комунальний дитсадок №188. Згодом з’ясувалось, що він ніякий не новий. Просто у дитсадка «Дивосвіт», що знаходиться у тому ж самому приміщенні, що і «новий» дитсадок забрали частину приміщень.

Завідувач дитячого садка №42 «Дивосвіт», що на вулиці Сміливих, 26 у Львові, Наталія Заранська розповіла кореспонденту «Вголосу», що у міській раді забрали приміщення їхнього дитсадка, де були уже зроблені ремонти.

«Діти втратили повністю обладнаний спортивний зал. У двох навчальних груп взагалі фактично вкрали майно. Його поламали депутати Львівської міської ради та чиновники Садового від освіти. Де зараз воно знаходиться – нам не відомо», – обурюється завідувач навчального закладу.

З вересня 2019 року стартував новий навчальний рік. Львів’янам уже звикло нікуди прилаштувати своїх дітей. Проте мерові Андрієві Садовому - не до проблем міста. У нього як не вибори – президентські й парламентські, то спроби влаштувати самого себе хоч на яку-небудь посаду в країні. Бо ж із такою господаркою замість четвертого терміну йому світить хіба що фіаско.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ