Нещодавно Львів сколихнула трагічна звістка: при спробі зробити гарне селфі на водоспаді у Кам’янці загинув школяр.

На щастя, як повідомила начальник відділу ювенальної превенції Львівської поліції Ольга Ковальчук, такі випадки стаються не часто. Так, окрім зазначеної трагедії, вона пам’ятає випадок трирічної давнини, коли неповнолітній виліз на дах вагону поїзда і загинув від ураження струмом. А виліз, знову ж, заради гарного кадру.

Як уберегти дітей від небезпечної селфоманії? «Вголос» поговорив на цю тему з психологом Галиною Дерев’янко.

За її словами, робити селфі не є погано. Кожна людина, яка має сучасний телефон, час від часу робить такі фотографії. Проблема починається, коли людина відчуває дискомфорт, якщо не сфоткається та не виставить фото у соцмережі.

«Людина може себе фотографувати, особливо, якщо вона фотографує себе на фоні якогось нового місця під час подорожі. Вона показує і себе, і це місце або краєвид. А є люди, які можуть зробити за годину десяток селфі і викласти їх у соцмережі», - каже психолог.
На її думку, багато людей роблять та виставляють селфі, бо не мають іншої можливості показати себе. У цих осіб може бути занижена самооцінка, вони не можуть показати та розказати про себе у реальному житті. А за допомогою «лайків» та коментарів вони підвищують свою самооцінку та отримують позитивні емоції. Саме щоб отримати визнання однолітків, підлітки можуть зважуватися на різні, необдумані вчинки.
«Часом буває, що дитині психологічно некомфортно у школі. Її не псриймають однокласники до свого гурту. І тоді дитина заглиблюється у інтернет-простір. Буває таке, що ровесники підписуються на інстаграм свого однокласника, де є гарні фото і починають його цінити», - говорить Галина Дерев’янко.
Не варто не дооцінювати, на думку психолога, і значення так званих груп смерті в соцмережах.
«Дитина може не усвідомлювати, що її підштовхують до небезпеки. Там можуть давати завдання, наприклад, зробити селфі, стоячи на краєчку даху висотного будинку. Дитина думає, що це – круто», - зауважила вона.
Психолог зазначає, що часто діти навіть не думають, що може статися лихо.
«У мене був випадок, коли я говорила з підлітками, які заради цікавості вжили алкоголь. Вони взяли пиво, коньяк та цигарки без фільтра. І коли ми спитали, чому вони це зробили, адже від такого можна й померти, то почули у відповідь, що вони ні про що не думали, їм просто було цікаво», - згадує експертка.
Тому дорослі повинні говорити та пояснювати, навіть якщо доведеться повторити сотні разів.
«Жодний дорослий не каже своїй дитині: ось там небезпечно, то йди туди фотографуватися, це буде круто. Навпаки, дорослі застерігають. Але скільки б ви не говорили, того буде недостатньо», - вважає Галина Дерев’янко.
Нагадаємо, як уже повідомляв «Вголос», 2 червня під час шкільної екскурсії на водоспад Кам'янка львівський школяр виліз на слизький камінь, послизнувся та впав. Спроби врятувати його виявилися невдалими. Дитина загинула.  Після цієї трагедії доступ до водоспаду огородили сіткою.  Проте це не дуже допомагає, туристи все одно намагаються перелізти через огорожу та дістатися небезпечного місця. І все - заради гарного селфі.

ІА "Вголос": НОВИНИ