Після випускної групи дитячого садочку постає питання про вступ малечі до першого класу загальноосвітньої школи. Батьки починають думати про підготовку до першого класу заздалегідь. Часто на базі школи організовують підготовчі курси для майбутніх першачків. Для вступу до школи в 2022-2023 роках батькам необхідно зареєструватися на сайті school.isuo.org, вибрати бажаний заклад загальної середньої освіти та заповнити спеціальну форму. Далі очікувати відповіді від школи про зарахування дитини до першого класу.

Перешкоди, які можуть завадити дитині при вступі до першого класу

Досягнення дитини шестирічного чи семирічного віку не робить її автоматично готовою до навчання. У дітей можуть виникати проблеми з:

  • комунікативними навичками;
  • увагою;
  • моторними навичками;
  • просторовим мисленням;
  • швидкою стомлюваністю;
  • гіперактивністю;
  • недостатньою мотивацією.

Ще однією з вагомих складових, що є запорукою успішного старту в навчанні, є психологічна готовність до школи. Психолог може визначити чи готова дитина до навчання, використовуючи спеціальні тести. Психологічна готовність дитини до школи визначається за трьома основними критеріями:

  • Мотиваційний (дитина хоче навчатися, прагне спілкування з дорослими та однолітками, тяжіє до дослідження всього нового);
  • Емоційно-вольовий (дитини вміє керувати своїми емоціями, здатна слухати інформацію та не відволікатися, дотримується встановлених правил, може здійснювати самоконтроль, виконує вказівки дорослого);
  • Інтелектуальний ( дитина розуміє значення слів, прослідковує причинно-наслідкові зв’язки, може знайти спільне та відмінне, легко засвоює інформацію, узагальнює предмети та явища).

Відсутність одного або декількох з цих критеріїв говорить про те, що психологічно дитина не готова до нової ролі.

Підготовлено за підтримки маркетплейсу Buki: https://buki.com.ua/tutors/molodshi-klasy/lviv/

Батькам потрібно заздалегідь потурбуватися про формування психологічної готовності дитини до школи. В цьому допоможуть:

- спільні прогулянки з дитиною (тут можна звертати увагу на природні явища, навколишній світ, як ті чи інші явища природи пов’язані між собою);

- ігри з дитиною (дитина вчиться грати за правилами, вчиться йти до поставленої в грі мети, робить конкретні кроки для досягнення успіху);

- дослідження (дитина прослідковую ланцюг, де одна дія впливає на іншу та веде до досягнення результату. Вчиться прослідковувати причинно-наслідкові зв’язки).

Співбесіда при вступі до першого класу. Як підготуватися?

Співбесіда перед вступом дитини до школи зазвичай проводиться одним педагогом. Вона зазвичай проходить в форматі розмови, де вчитель задає дитині питання. Питання для співбесіди можна умовно поділити на групи:

  • Я сам (дитина має знати свої ім’я та прізвище, скільки їй років, адресу проживання, коли в неї день народження);
  • Моя сім’я (основна інформація про батьків: імена, де працюють, коли день народження. Загальна інформація про інших членів родини);
  • Світ навколо мене (знання про пори року, місяці, природні явища. Необхідно знати місце свого проживання та що знаходиться поряд з ним. Мати уявлення про час).

В деяких навчальних закладах така співбесіда не проводиться. Цю інформацію необхідно дізнатися безпосередньо в школі, куди збирається вступати дитина.

Батькам, які зазвичай зайняті робочими та побутовими питаннями, часто не вистачає часу для підготовки дитини до співбесіди. В цьому випадку доречною буде підготовка з репетитором. Вчитель може зацікавити наукою навіть малюка. До того ж у дитини з’являється досвід спілкування з чужою дорослою людиною та досвід сприймання інформації в форматі уроку. Важливим є вибір репетитора. Добре якщо це буде фахівець з досвідом роботи з дошкільнятами. Така підготовка буде ефективною та допоможе дисциплінувати малюка.

Підготовка до першого класу має розпочатися якомога раніше. Це дозволить дитині плавно війти в робочий процес та підійти до навчального року максимально підготовленою. Зверніть окрему увагу на психологічну готовність дитини до навчання. Скористайтеся порадами для формування цієї готовності дитини. Головне показати дитині, що навчання - це цікаво і вона в силах опанувати будь-які знання. Батьки та репетитори, працюючи в тандемі, можуть оптимально підготувати дитину до нової соціальної ролі.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ