Придбати спільнокоштом буржуйки та скласти графік коли і котрій годині мешканці певних квартир можуть вмикати електроприлади. Такі пропозиції надала мешканцям Львова місцева влада.

Про це під час спільного засідання депутатських комісій з фінансів та планування бюджету та міської інфраструктури, інженерного та житлового  господарства Львівської міської ради повідомила заступник міського голови з житлово-комунального господарства Ірина Маруняк.

Так, за її словами, якщо взимку тиск газу у мережах буде низьким, то у Львові опалюватимуть тільки лікарні, поліклініки та підприємства, які забезпечують життєдіяльність міста. Також може пощастити деяким житловим будинкам, які розташовані поблизу цих установ. 

Тому мешканці повинні самі подбати про себе аби не замерзнути.

«Мешканці будинку об'єднуються та закупляють дві-три буржуйки на будинок», - каже вона.

Що ж стосується мешканців тих будинків, які не зможуть собі дозволити таку розкіш. як буржуйки, то місцева влада обіцяє їм допомогти та позичити одну з тих, які виготовляють Львівелектротранс, Львівсвітло або Львівтеплоенерго.

Водночас Ірина Маруняк зізнається, що служба ДСНС не схвалює ідею міських посадовців щодо встановлення буржуйок у підвалах житлових будинків.

«ДСНС кажуть, що така пічка не повинна заважати, якщо люди схочуть вийти з підвалу. Також це приміщення мусить бути обладнане вогнегасником та датчиками обліку чадного газу. Також має бути відповідальна особа, яка підкидатиме дрова», - говорить вона. 

Також не в кожному підвалі дозволять встановити буржуйки. Тому їх ставитимуть коло будинку або ж доведеться ходити грітися у пункти обігріву ДСНС. 

Також у Львові є 24 навчальних заклади, де керівникам вистачило розуму не руйнувати пічки, а зберегти їх. у мерії Львова кажуть, що у цих закладах створять пункти обігріву і львів'яни зможуть приходити туди погрітися. 

Проте, навіть якщо мешканці закуплять ці печі для обігріву і їм дозволять їх встановити у підвалі, то виникає питання де зберігати дрова. 

«У місті є 49 локацій, де можна зберігати дрова», - запевнила Ірина Маруняк.

Окрім того, за словами заступниці міського голови з житлово-комунального господарства, мешканці спробують грітися за допомогою електроприладів. А також, якщо газу не буде взагалі, то й готуватимуть на електроплитках. Тільки не всі електромережі у будинках витримуватимуть таке навантаження.

«Мешканцям доведеться між собою домовитися та укласти графік коли вмикати електроприлади. А щоби не було аварій, то Львівобленерго вже встановлює у будинках відсікачі, які автоматично вимикатимуть електрику у будинку», - розповідає вона.

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», у Львові пропонують відрізати від опалення місця загального користування та горища у багатоповерхівках. 

ІА "Вголос": НОВИНИ