Денис Марчук, аграрний експерт, розповів ТСН.Тижню, що буде цьогоріч з полуницями, чи матимемо їх узагалі після заморозків цього тижня і за якою ціною. 

«Сам собі пообіцяв не лякати людей, але як порівнюєш ціни… Дивіться 2016 року в середині травня ягідка карколомно впала в ціні, і фактично за два тижні настав пік пропозиції і найнижча ціна. Нині так не буде», — говорить Марчук.

На Київщині весь першоцвіт майже пропав.  «На ґрунті було мінус один, а мінус один для полуниці — смерть... Так вийшло, що в квітні були пошкоджені абрикоси персики, а в травні — груші, яблуні», — говорить Тетяна Адаменко, агрометеоролог.

Адаменко розказує, що в травневий мінус Київщина постраждала найбільше. І хай би були просто заморозки на ґрунті, холод стояв вище — якраз де цвіт. Тож замерзли не лише полуниці і плодові.

«Картопля, квасоля, однозначно для неї ноль градусів — це майже загибель», — говорить експерт.

«Плаче не тільки Київщина. Лише погляньте на карту заморозків. Холоди не пожаліли навіть південь і Закарпаття – наші най-найполуничніші регіони!», — говорить Марчук.

Херсонщина — наша велика надія на великий врожай і дешеві полуниці.

На полуниці фермери непогано зароблять, уже завтра тут почнуть знімати плоди. Але минулорічних врожаїв і доступних цін годі чекати. Та й перші ґрунтові до покупця надійдуть щонайменше на тиждень пізніше, ніж ми звикли.

«Ринок одразу відреагував на погодні витребеньки — після новин про заморожений урожай і так височенна ціна стрибнула на 10%. Але вона таки падатиме, десь на початку червня вже матимемо більш-менш доступну ягоду. Боюся наврочити, але так собі думаю буде гривень до 50-ти. За більшу ціну – хто собі дозволить. Та й товар швидко псується», — говорить Марчук.

«Втрати 50% ціною не будуть копенсовані, скоріш за все ціна виросте на 25-30%», — вважає Іван Чорномаз, бухгалтер фермерського господарства. 

Заморозки оминули Запоріжжя — там має бути черешня. Без вітамінів точно не залишимося. От тільки ціна не тішитиме. І на фрукти влітку, і на овочі восени. 

ІА "Вголос": НОВИНИ