Наше сьогоднішнє законодавство майже не дозволяє закривати ЗМІ через їхню не відповідну законам позицію і навіть за дезінформацію.

Про це у коментарі «Вголосу» розповіла ексзаступник Міністра інформаційної політики України та члена Ради з питань свободи слова та захисту журналістів Тетяна Попова.

«Є, щоправда, рішення РНБО щодо блокування ресурсів, але виникають питання, чи його виконання правильно юридично забезпечено. Хоча зараз, наприклад, Нацрада забрала ліцензію у 112 каналу на цифрове мовлення, адже вона була видана незаконно. Щодо інших телеканалів того самого холдингу є перевірки, приписи, але закрити їх зараз неможливо», - зазначила вона.

Та додала: «Нацрада має відстежувати усі порушення законодавства та направляти їх до суду. Хоча у 112 телеканалу ліцензію забирали кілька років. Не знаю, з чим це було пов’язано: чи з тим, що попередня влада говорила, що хоче забрати ліцензію, але не забирала? Я не можу відповісти на це питання, адже це не до мене Медведчук їздив вночі на Банкову».

Та й  Нацрада, за словами Попової, не може відразу забрати у каналу ліцензію. Спочатку мають зробити одне попередження, потім друге, накласти штраф, а потім, у  випадку не ухвалення рішень, подавати до суду. А ці судові процеси можуть тривати кілька років. Самі ж штрафи можуть складати сотні тисяч, навіть і мільйон – але і їх можна оскаржувати у суді. Та й загалом – навіть якщо й будуть більші штрафи за порушення, найголовніше – аби була політична воля.

Більше читайте тут: «Інформаційна безпека: реальна боротьба та вкрадені мільйони».

ІА "Вголос": НОВИНИ