Про це свідчать результати опитування, яке провів Київський міжнародний інститут соціології на замовлення ZN.ua.

На виразність показника вплинули одесити, серед яких цей варіант відповіді обрали 65,3%, і жителі Миколаївщини таким же числом підтримали думку пораненої Одеси. Однак додатковим сигналом для влади може стати думка як Західної України, так і Донбасу, де половина опитаних підозрює владу в навмисному зволіканні з розслідуванням резонансних злочинів.

Майже 32% списують відсутність чітких доказових й об'єктивних відповідей на непрофесіоналізм слідства. У це найбільше вірять жителі Дніпропетровської області – 51,1%. Але тільки 10,6% – у Харківській. При цьому, зауважимо, лише кожен шостий житель України вважає пріоритетною реформу правоохоронних органів...

У відсутності результатів 11% українців звинувачують системне перешкоджання Росії. Очевидно, в Галичині пам'ятають, де сховалися колишні керівники країни й постмайданне керівництво одеської міліції. Тому 23% бачать причину в «руці Москви». Але тільки 1,6% запорожців і 3,3% одеситів вважають, що в Москви є руки.

Оскільки якась частина громадян України вважає, що за інцидентом у країні стоять Америка та ЄС, то ми запитали і про їхню можливу роль у перешкоджанні розслідуванню резонансних злочинів. Так вважають в Україні, як виявилося, 3%. 9,3% з них проживають на Харківщині. Близько 2% – на Херсонщині й 0,5% – на Луганщині. В Закарпатті взагалі живуть люди, позбавлені фантазії, – 0,0%.

А ось 18,1% вважають причиною ганебного нерозкриття резонансних злочинів системне перешкоджання команди Януковича. Найбільше прихильників такої версії є в західному регіоні – 26%. Найменше в ефективне втручання екс-президента вірять на Донбасі – 7,7%. Кожен п'ятий в обережному центрі вважає, що без Януковича не обійшлося.

В опитуванні, проведеному у квітні на замовлення ZN.ua, майже половина жителів Південного Сходу назвала винним за жертви на Майдані Віктора Януковича (45%). 37,5% вважали, що відповідальність має понести опозиція, 18,4% – країни Заходу. Більше ніж 17% поклали провину на Партію регіонів, 10% – на протестувальників.

Дослідження «Думки і погляди населення України: Грудень 2014 року» проводив за замовленням ZN.ua Київський міжнародний інститут соціології 4-19 грудня 2014 року. Під час дослідження було проведено 3035 інтерв'ю з дорослими жителями України, які проживають у 179 населених пунктах. Статистична похибка вибірки не перевищує 1,8%. У Луганській і Донецькій областях опитування проводили тільки на території, яку контролює українська влада.

ІА "Вголос": НОВИНИ