Польські митники більш ніж на 6 годин затримали на кордоні керівника Українського інституту національної пам’яті Антона Дробовича. Йому навіть двічі довелося перетинати пункт пропуску Шегині-Медика.

Про це сам Антон Дробович розповів Радіо Свобода.

Посадовець разом із двома працівниками Українського інституту національної пам’яті перетинав українсько-польський кордон у пункті пропуску Шегині-Медика 24 червня.

«Надзвичайно важко проходили кордон, хамство, агресія з боку польської митної служби, двічі в’їжджали у Польщу. Перший раз нас повернули обманними манерами, а лише з другої спроби ми проїхали. Ми мали офіційне запрошення, дозволи, прохання консульства, це було дуже неприємно. Таке не очікуєш від європейської країни і відповідних служб. Це ж кордон ЄС, не лише Польщі», – розповів Антон Дробович.

Українські дипломати в Польщі підтвердили, що представники української державної інституції мали офіційні листи і підтвердження мотивації поїздки.

За дії польської сторони на кордоні перепросили гостей лише представники української громади у Польщі під час поминальних заходів.

У Перемишлі Дробович мав зустрічі з представниками української громади, знайомився зі станом цвинтарів, де поховані українці, які загинули у роки війни в минулому столітті, а також взяв участь у вшануванні пам’яті українських вояків, які перебували у таборі для військовополонених із 1918 до 1921 років.

Але з мером Перемишля йому так і не вдалося зустрітись.

«Така прикрість. Але пріоритетом поїздки було спілкування з українською громадою. А ще міг побачити стан українських могил на горі Монастир, Павлокомі, Березці. Важливим на сьогодні є захист тих місць поховань, які у дуже складному стані, наприклад, у Березках, де не обгороджено і громада зверталась до місцевої влади», - каже Антон Дробович.

Він пообіцяв, що Інститут національної памяті офіційно звернеться до польської влади щодо впорядкування поховань українців у сусідній державі.

Як ми повідомляли, у польському Перемишлі та на військовому кладовищі у Пікуличах урочисто вшанували пам'ять вояків УНР, які боролися за незалежність України та Польщі.

На фото: Антон Дробович спілкується із членами української громади у Перемишлі.

ІА "Вголос": НОВИНИ