Польський інститут національної пам'яті оголосив про пошуки потерпілих осіб і свідків «геноциду, скоєного в період 1939-1945 рр. членами ОУН-УПА».

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на пресслужбу Посольства Польщі в Києві.

У повідомленні зазначається, що Комісія з розслідування злочинів проти польського народу (КРЗпПН) Відділення у Любляні веде розслідування у справі «злочинів геноциду, які були скоєні на території Волинського воєводства в період 1939-1945 рр. членами ОУН-УПА та іншими особами-співучасниками».

У повідомленні йдеться про десятки тисяч чоловіків, жінок і дітей польської національності, фізичне та психічне знущання над польським народом, знищення їхнього майна та будь-які інші репресії та нелюдські вчинки, що несли загрозу винищенню поляків.

Комісія звернулась до потерпілих осіб, членів їхніх родин, свідків та всіх, хто володіє інформацією на тему злочинів. Також КРЗпПН просить надати фотографії закатованих, списки жертв та іншу документацію, що може бути корисною у розслідуванні.

Як писав «Вголос», парламент Польщі ухвалив закон, згідно з яким до відповідальності притягуватимуться усі, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА.

ІА "Вголос": НОВИНИ