Мар'ям Мірзахані було 40 років. У 2013 році у неї діагностували рак грудей. Кілька тижнів тому у неї виявили метастази в кістковому мозку, - пише ВВС Україна.

Оскільки Нобелівську премію математикам не вручали, Філдсівську премію часто називають «Нобелівською премією для математиків».

Філдсівську премію Мірзахані присудили в 2014 році за видатний внесок в динаміку і геометрію риманових поверхонь і теорію просторів їх модулів.

Таким чином, вона стала першою жінкою-лауреатом премії і першим лауреатом з Ірану.

«Я сподіваюся, що ця нагорода надихне багатьох дівчат і молодих жінок - в цій країні і по всьому світу - і допоможе їм повірити в свої сили і можливість стати лауреатом Філдсівсько премії», - сказала тоді член журі Франсес Кіруон.

Філдсівську премію вручають з 1936 року один раз в чотири роки на кожному міжнародному математичному конгресі. Лауреатами стають двоє, троє чи четверо молодих математика молодше 40 років.

Мірзахані народилася 3 травня 1977 року. У підлітковому віці вона двічі - в 1994 і 1995 роках - вигравала Міжнародну олімпіаду з математики. У 1999 році вона переїхала в США.

У 2004 році Мірзахані отримала докторський ступінь з математики в Гарвадському університеті.

Вона спеціалізувалася на геометрії Лобачевського, теорії Тейхмюллера, ергодичній теорії і симплектичній геометрії. З 2008 року вона викладала в Стенфордському університеті.

ІА "Вголос": НОВИНИ