У Львові наприкінці театрального сезону глядачів здивували сучасним виконанням п’єси найвідомішого польського комедіографа 19 століття. На сцені Національного академічного драматичного театру імені Марії Заньковецької зіграли виставу Александра Фредра  «Дами і гусари».

“Це було досить складно. Не, тому що матеріал 19 століття, його ж можна осучаснити. А, тому що це вже третя постановка цієї вистави у нашому театрі. Відповідно є порівняння. Є старіші актори, які ще пам’ятають попередні постанови. Я точно можу сказати, що у нас зовсім інша, ми корегували”, - зазначив режисер-постановник Богдан Ревкевич.

Попередній раз «Дами і гусари» показували в національному театрі Заньковецької понад сорок років тому. До новітньої прем’єри актори готувалися майже три місяці.

“Під час того, як грали виставу, емоції переповнювали і навіть не знала, що робити. Це дуже цікаво, дуже класний адреналін всередині,” - ділиться емоціями акторка Марта Шпеник.

“Емоції зараз переповнюють навіть важко зібратися з думками.  Але це приємні емоції, тому що глядач дуже гарно нас приймав. Тобто він нас заряджає, дає нам сили енергії, ці емоції дуже важко описати, вони дуже складні,” - розповів актор Василь Баліцький.

Цього разу новітню версію п'єси поставили за фінансової підтримки АТ “Кредобанк”. 

“Один із напрямків соціальної діяльності Кредобанку - це підтримка українсько-польських проектів. Проектів, які спрямовані на промоцію української та польської культури та їх поєднання. Власне у цьому контексті ми підтримали пропозицію Національного академічного драматичного театру імені Марії Заньковецької щодо п’єси Александра Фредро “Дами і гусари”.  Александр Фредро дуже непересічна особистість як для українців, так і для поляків. Це видатний польський драматург, і 2023 рік в Польщі оголошений “роком Александра Фредра”, з другого боку це почесний громадянин міста Львова,” - наголосив директор департаменту комунікацій АТ «Кредобанк» Віктор Гальчинський.

Александер Фредро - рідний дідусь Митрополита Андрея Шептицького. У 2023-му виповнилося 230 років від дня народження видатного галичанина.

“Історія, коли банк спонсорує виставу, це дуже круто і я вірю, що це буде не остання наша історія із Кредобанком. Так, це Фредра, це ювілей 230 років - це така щемна правильна історія,” - зауважив виконувач обов'язків генерального директора-художнього керівника Національного театру імені Марії Заньковецької Максим Голенко.

До слова, Кредобанк підтримує Україну не тільки на культурному фронті. Минулого року банк виділив майже 8 мільйонів гривень на розбудову центру протимінної діяльності Міноборони України.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ