Як нагадує Конфедерація профспілок України, з 30 вересня не працює ПАТ «Львівська вугільна компанія». У такий спосіб близько тисячі трудівників підприємства домагаються виплати заборгованої їм за п’ять місяців зарплати – понад 30 млн грн.

«Цього разу жінки, а вони становлять основу колективу, повністю припинили роботу підприємства. Тобто заблокували не лише переробку та відвантаження вугілля, а й продаж і вивезення відходів основного виробництва із двох хвостосховищ, розташованих на певній відстані від фабрики», – йдеться в повідомленні.

 

Ці жінки - працівниці ПАТ "Львівська вугільна компанія", вони заблокували переробку вугілля та його відвантаження, а так...

Posted by Конфедерація вільних профспілок України (CFTUU) (КВПУ) on 26 жовтня 2015 р.

Як розповіла заступниця голови первинного осередку НПГУ ПАТ «Львівська вугільна компанія» Ірина Маїк, трудівниці підприємства влаштували цілодобове чергування на під’їздах до місць відвантаження аргіліту/ вугільного шламу (технічна назва відходів збагачення вугілля, що містять значну частину глинистих порід і які можна використовувати як основну сировину або паливну домішку при виробництві будівельних матеріалів).

«Ми вирішили встановити контроль за продажем аргіліту, коли побачили, що наш директор не тільки не занепокоївся тим, що ми зупинили збагачення вугілля, а почав заохочувати страйкарів висунути вимоги до ДП «Львіввугілля», яке не тільки не має боргу перед ПАТ, а навіть здійснило передоплату за ще не виконану роботу, – пояснює Ірина Маїк. – Ми тоді зрозуміли, що власники фабрики і її керівництво мають значні прибутки від збуту шламу. Тому їм байдуже, працює основне виробництво, чи ні. Як нам вдалося дізнатися, шламу у хвостосховищах накопичилося стільки, що його вистачить на 15 років безбідного існування причетних до продажу осіб і фірм, навіть після повної зупинки фабрики. А ми тепер намагаємося дізнатися, скільки коштів від цього надходить у бюджет фабрики, куди їх урешті спрямовують і чому не використовують на виплату зарплати, сплату за електроенергію тощо. І взагалі, орієнтуватися, яким є реальний фінансовий стан підприємства».

За словами профспілкової активістки, їм днями стало відомо, що прокуратура Львівщини розпочала розслідування за фактом розтрати 200 млн грн посадовцями ПАТ «Львівська вугільна компанія».

Як видно з Єдиного реєстру досудових розслідувань, до нього 16 жовтня цього року й справді внесено відомості за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України за фактом вчинення службовими особами ПАТ «Львівська вугільна компанія» розтрати майна в особливо великих розмірах.

Встановлено, що 2008 року ПАТ «Львівська вугільна компанія», за договором купівлі-продажу, продала одному із приватних підприємств 10 млн тонн відходів на суму 1,2 млн грн, тобто за ціною 0,12 грн за тонну. Водночас у 2011 році ця компанія здійснила закупівлю цих же 10 млн тонн відходів в іншого ТОВ за ціною 201,6 грн за тонну. У такий спосіб посадовці безпідставно розтратили 200 млн грн коштів підприємства.

Досудове розслідування за цим фактом здійснює слідче управління ГУ ДФС України у Львівській області.

Припинення роботи збагачувальної фабрики неминуче призведе до зупинки шахт у регіоні. Вугілля, яке тут добувають, має високу зольність, тому потребує обов’язкового збагачення перед відправкою споживачам. Отже, не більш як через тиждень буде паралізовано роботу всієї вугільної галузі Львівщини та Волині.

«Може, хоч тоді у високих кабінетах заворушаться і нарешті помітять усі ці проблеми й візьмуться за їх вирішення», – сподіваються працівники.  

ДОВІДКА. Акціонерами ПАТ «Львівська вугільна компанія» є держава (37,5%), а також приватні луганські компанії: ТОВ «Вантажно-транспортне управління» Віктора Іллічова (23%), «Іфорас» Тетяни Литвинової (23%) і «АСП Трейд Груп» Сергія Артюхова та Олексія Серединського (17%).

Раніше до складу акціонерів «Львівської вугільної компанії» входило ТОВ «Гiрничозбагачувальна фабрика «Iндустрiя». До 2006 року власником цієї фірми був Юрій Солод – чоловік Наталії Королевської. Сергій Артюхов та Олексій Серединський у 2012 р. були представниками партії Наталії Королевської «Україна – вперед!» в одному з округів. Після цих виборів Королевська стала міністром соцполітики в уряді Азарова. Лише за п’ять років (2008-2013) люди Королевської у ПАТ «Львівська вугільна компанія» уклали підрядів майже на 1 млрд грн.

ВИТЯГ ІЗ ЄДРПОУ 35879807:

Публічне акціонерне товариство «Львівська вугільна компанія»

Юридична адреса: 80086, Львівська обл., Сокальський р-н, с. Сілець

Діяльність: виробництво продуктів нафтопереробки, будівництво інших споруд, гуртова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, вантажний автомобільний транспорт.

Керівник: Чудак Наталія Олександрівна, голова правління – генеральний директор.

ІА "Вголос": НОВИНИ