Високопоставлені чиновники США та Росії офіційно розпочали спеціальні переговори щодо стратегічної стабільності в рамках дипломатичної діяльності в Європі, спрямованої на послаблення напруженості через нарощування російської армії на кордоні з Україною.

Про старт двостороннього діалогу пише видання АР.

Заступник глави МЗС Сергій Рябков та його делегація прибули в Женеву, до дипломатичної місії США для особистих переговорів із Венді Шерман, заступником держсекретаря США, та її командою. 

Як відомо, зустріч є частиною переговорів зі стратегічно-безпекового діалогу, започаткованих президентами Джо Байденом та Володимиром Путіним під час червневого саміту у швейцарському місті.

Рябков та інші російські офіційні особи вчора розмовляли понад дві години з Шерман та її командою в розкішній резиденції посла США.

Вечеря в місії США в Женеві стала прелюдією до ширшої дискусії між двома командами, яка розпочинається відсьогодні, і завершиться низкою зустрічей як віртуальних, так і особистих між американськими чиновниками, їхніми західними союзниками та росіянами через напруженість останніх тижнів у зв’язку з посиленням тиску РФ на Україну.

«Ми занурилися в суть майбутніх питань, але переговори будуть важкими. Вони не можуть бути легкими. Вони будуть діловими. Думаю, ми не будемо витрачати час даремно» - додав Рябков.

Речник Держдепартаменту Нед Прайс заявив, що під час недільної вечері Шерман «наголосила на прихильності Сполучених Штатів міжнародним принципам суверенітету, територіальної цілісності та свободи суверенних націй обирати свої власні альянси».

«Також вона підтвердила, що Сполучені Штати будуть вітати справжній прогрес за допомогою дипломатії», - йдеться у заяві Прайса.

Додамо, що держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що не очікує проривів у переговорах з безпеки між США і Росією цього тижня, але сподівається знайти спільну мову на тлі кризи в Україні, пише Reuters.

«Я не думаю, що ми побачимо якісь прориви в найближчий тиждень», - сказав Блінкен.

За його словами, на переговорах США зможуть представити свою позицію.

«Росіяни зроблять те ж саме... і ми подивимося, чи є підстави рухатися вперед», - додав він.

Блінкен зазначив, що будь-який прогрес залежатиме від дій обох сторін на переговорах. Він висловив сподівання, що перемовини відвернуть перспективу нового вторгнення Росії в Україну.

Зауважимо, що Москва намагалася вирвати низку поступок від США та їхніх західних союзників, включаючи гарантії того, що НАТО більше не буде розширюватися на схід до колишніх радянських держав, таких як Україна, вздовж кордону яких Росія зібрала приблизно 100 000 військових, що викликало занепокоєння щодо можливого глибшого військового втручання.

ІА "Вголос": НОВИНИ