У Львівському міському дитячому еколого-натуралістичному центрі зараз мешкає три єноти – два самці та одна самка. Це – Локі, Сем і Кікі.

Про історію появи цих тваринок тут, про їхню адаптацію та як їм живеться, «Вголос» поспілкувався з директором центру Ігорем Антаховичем.

За словами зоолога, єноти – дуже цікаві тим, що вони одні з найбільш соціальних тварин. Вони дуже розумні, спостережливі, комунікабельні, вивчають звички людей та пристосовуються до них.

«Але їхня спостережливість підпорядковується одній меті: єноти люблять спілкування і добре поїсти. Тому вони намагаються жити коло людей, бо тут легше знайти харчі. Але це призводить до того, що у багатьох країнах, де вони мешкають у природі, і де вони надто надокучають, їх просто відстрілюють. Бо вони лізуть в помешкання, крадуть їжу. Хоча можна так організувати простір, аби їм було некомфортно шкодити», - вважає Ігор Антахович.

Локі та історія не його кохання

Директор дитячого екологічного центру зізнається, що давно хотів мати таку тваринку у зоопарку, але єноти дуже дорогі, то ж придбати можливості не було. Допоміг випадок – єнота, який трохи пожив у квартирі, вирішили передати в екологічний центр. Отож, першим єнотом тут став Локі.

єнот

Тварина стала, образно кажучи, жертвою лав-сторі людей. Його подарував своїй дівчині молодий чоловік як забавку. Локі був маленьким, гарненьким, ніби м’яка іграшка. До того ж він дуже приязний і лагідний. Проте стосунки у молодих людей не склалися, то ж дівчина повернула хлопцеві всі його подарунки, включаючи Локі. Хлопцеві єнот також не був потрібен. Тому він його передарував своїй бабусі.

У бабусі тварина захоплення не викликала.

«Тварина дуже рухлива. Він всюди пхає свого носа, все гризе. Він сидить на місці тільки якщо спить. А спить він у певному місці, яке обере сам. Локі вибрав собі для сну ящик для брудної білизни. Крім того, оскільки це тварина родини собачих, він має специфічний запах. То ж у квартирі смерділо. Тому бабуся запропонувала нам», - згадує Ігор Антахович.  

Тваринка відразу стала улюбленицею працівників та дітей міського дитячого еколого-натуралістичного центру. Він з задоволенням йшов на контакт, спілкувався, не відмовляв собі у задоволенні понишпорити у торбах тих, хто підійшов заблизько або спробувати відібрати якусь цяцьку. Локі відмовлявся сидіти у вольєрі та увесь час намагався втекти. Кілька разів йому це вдавалося. Так, одного разу він просто прошмигнув повз зоолога, який прийшов його годувати. Знайшли єнота у сусідньому житловому будинку де він намагався щось роздобути їсти.

Гострозубий та кусючий Сем

Через два роки у Локі з'явився товариш – Сем.

Сем від Локі відрізнявся не тільки забарвленням хутра (Сем – темнобурий), але й важким характером. Якщо єнотові щось не подобалося, він відразу показував зуби й міг навіть вкусити людину, яка його доглядає та годує.

єнот

Власне, його і віддали в еколого-натуралістичний центр саме  через важкий характер і кусючість. А історія його схожа на історію Локі. Єнота купив для своєї коханої молодий чоловік. Поки Сем був маленьким, то ним тішилися. Але коли він підріс та почав показувати свій характер, молоді люди зрозуміли, що вони не дають собі з ним ради. Коли він вчергове вкусив дівчину, на сімейній наразі було вирішено віддати єнота.

«Добре, що є інформація про наш заклад і люди знають, що можна до нас звернутися», - каже зоолог.

У центрі єнота обстежили, виявили хвороби та підлікували.   

Оскільки Сема принесли восени, то вони разом з Локі жили в одному приміщенні, але кожен у своїй клітці. Вони бачили одне одного, відчували запах, перемовлялися собі. І коли навесні їх обох переселили в один вольєр, то великих бійок не було. Звісно єноти могли собі бавитися, бігати один за одним, боротися. Але то не було травматично.

Наймолодший Рікі

А ще через рік у центр принесли ще одного самця. Його вже довелось купити за кошти благодійників.

єнот

Рікі, як і інших його побратимів, купили до хати як іграшку. Але з часом він набрид господарям і ніхто ним не опікувався. Єнота поселили на горищі приватного будинку. Але все одно він потребував їжі та догляду. Тому господарі вирішили продати  його. У Львові кошти шукали довго, віддавали частинами. Але тваринка вже переїхала у нове помешкання.

Рікі виявився наймолодшим та найменшим за розміром. Відповідно, у зграї йому визначили останнє місце.

«Локі зайняв позицію «мені все одно». А ось Сем заявив, що він вожак зграї й почав його гнобити. Звісно, не постійно. Але коли виникала якась конфліктна ситуація, то Рікі завжди був винен. Якщо давали смачнішу їжу, то першим їв Сем, потім – Локі, а вже останнім – Рікі», - розповідає Ігор Антахович.

Щоби хлопці не билися, їх поселили у великому вольєрі. То ж вони часто розходилися по кутках.

Дівчинка Кікі

Але, маючи трьох самців, у центрі хотіли завести й самку. То ж почали шукати для хлопців наречених. Зрештою, вдалося домовитися про обмін одного самця на самку.

Віддати вирішили Рікі. Тепер в іншій зграї він є найстаршим і зайняв домінантну позицію.

єнот

А Кікі, як і кожна жінка, опинившись серед хлопців, відразу показала свій характер та встановила свої рамки.

«Кікі відразу дала їм зрозуміти: ви мене не рухайте, бо будете мати проблеми. Сем, звісно, почав до неї приставати. Але вона дала йому відпір. Йому це не сподобалося і він  почав її кусати. Це призвело до криків, шуму та скандалів у єнотовому сімействі», - згадує директор центру.

То ж зоологи вирішили відселити Сема, а Кікі залишити жити з Локі.

Локі в бійках участі не брав. Навіть коли Кікі вишкірювала до нього зуби і йшла першою їсти, Локі спокійно відходив на бік і чекав поки самка заспокоїться. Через місяць йому це набридло і він вирішив показати хто господар у хаті. «Добре, ти господар у хаті. А я - дівчинка, маленька і хороша», - відповідала Кікі й залазила на свою гілку під дах вольєру.

«Це тривало місяці три. Ми вже почали переживати, що пара не сформується і що нам доведеться їх розселити у різні вольєри», - каже Ігор Антахович.

Але на початку літа зоологи помітили, що Локі та Кікі знайшли спільну мову та навіть сплять в одній будці й їдять одночасно. Тепер у центрі очікують хороших новин. Можливо, поповнення настане не скоро. Але пара сформувалася і  наступного року варто очікувати на маленьких єнотиків.  

Зараз єноти готуються до зимівлі, наїдають жирок та нарощують хутро. Саме через збільшення хутра єноти стають вдвічі більшими в об’ємі.

Довідково.

1 жовтня відзначається Міжнародний день охорони єнотів. Його заснували для підвищення обізнаності суспільства про цінність цих та інших тварин, для запобігання знищенню і руйнуванню середовища існування задля збереження їх популяції. Єноти поїдають шкідливих гризунів та комах та перешкоджають їх стрімкому розмноженню, не гребують і падаллю, що сприяє підтримці чистоти у навколишньому середовищі. Також ці звірята переносять насіння різних рослин на нові місця, розширюючи територію їх існування.

ІА "Вголос": НОВИНИ