У п’ятницю, 22 жовтня, Верховна Рада проголосувала за звернення до глави держави Володимира Зеленського.

Народні обранці підтримали пропозицію присвоїти зірку Героя України Мирославу («Кривоносу») Васильовичу Симчичу.

За відповідне рішення проголосували 238 осіб. Про це інформує «НТА».

Що відомо про Мирослава Симчича

Народився 5 січня 1923 року в селі Вижний Березів (Івано-Франківська область). Зараз йому 98 років.

У 1941 вступив до юнацької мережі ОУН. Перед закінченням Коломийського архітектурного технікуму, восени 1943 року, відправлений до першого куреня УНС (Українська народна самооборона) в Космач, де служив кулеметником.

Найуспішнішим боєм сотенного Симчича став Рушірський бій під Космачем, в якому, за даними Центру дослідження визвольного руху, з радянського боку, окрім дивізії НКВД, брали участь 31, 33 і 87 прикордонні загони та деякі інші радянські формування.

За 40 хвилин після початку бою розривна куля влучила Мирославові Симчичу в ліву руку, перебивши кістку вище ліктя. Про рану він нікому не сказав, аби не понижувати бойового духу підлеглих. Симчич перетягнув собі рукав кожуха на зап'ясті, щоб кров не стікала. Наприкінці бою він знепритомнів від втрати крові.

Почалася гангрена. Лікарі категорично радили ампутувати руку. Однак повстанець відмовився від ампутації і за порадою місцевого знавця лікарських трав почав щоденні промивання рани відваром трини — дрібних залишків сіна та насіння гірських трав. За матеріалами «Вікіпедії».

Під командуванням Симчича взимку 1947 р. в районі с. Космач було ліквідовано полк червоних карателів на чолі з їхнім командиром. Загалом знищили 425 НКВедистів .

Засуджений 1949 року Івано-Франківським Військовим трибуналом за участь в УПА на 25 років позбавлення волі. Дивом вижив у жахливих умовах етапів і концтаборів. Брав активну участь у повстаннях та боротьбі з урками. Згодом повторно дістав ще 25 років за «участь у націоналістичному угрупуванні».

Звільнений у 1985 році. Усього відбув в ув'язненні 32 роки, 6 місяців і 3 дні.

У 2008 році в Коломиї йому було встановлено прижиттєвий пам'ятник.

11 травня 2013 року Мирослав Симчич став Почесним громадянином Львова.

Нагороджений орденом «Свободи», орденом «За заслуги» ІІІ ст., медаллю «За заслуги перед Прикарпаттям».

ІА "Вголос": НОВИНИ