За даними журналістів останні кілька днів психічний стан Путіна викликає занепокоєння не лише у західних лідерів, але й в багатьох представник так званих «російських еліт». Адже наказ лідера країни-агресора про вторгнення до України був несподіванкою для багатьох російських товстосумів.

Про це американський телеканал CNN повідомляє з посиланням на власні неназвані джерела в адміністрації президента США Джо Байдена. Як стверджують журналісти, завдання оцінити психологічний стан російського диктатора отримали різні структури, що входять до розвідувального співтовариства США. 

Завдання було отримане, коли давні спостерігачі за Путіним публічно припустили, що його поведінка стає дедалі більш непостійною та ірраціональною. Після того, як він розпочав вторгнення Росії в Україну минулої середи, високопоставлені посадовці США попросили розвідувальні служби зібрати будь-яку нову інформацію про те, як поживає російський диктатор і як на його мислення вплинула несподівано єдина і жорстка відповідь з боку європейських сусідів і союзників. 
 
Як повідомляють журналісти, американська розвідувальна спільнота витратила десятиліття Та розшифровку колишнього офіцера КДБ, який фактично керував Росією з 1999 року. Але хоча Сполучені Штати мають величезні інституційні знання про цю людину, вони, як свідчить історія, погано бачать його повсякденне прийняття рішень.
 
"Не було жодної нової комплексної оцінки, яка б вказувала на конкретні зміни в загальному стані здоров'я Путіна", - передають CNN слова анонімного американський чиновник.
 
А чиновники насторожували можливість того, що стратегія Путіна цілком може полягати в проєктуванні нестабільності, намагаючись підштовхнути США та союзників дати йому те, що він хоче, побоюючись, що він може зробити гірше.
 
Сплеск інтересу до психічного здоров'я кремлівського карлика серед деяких службовців розвідки США пов'язаний з тим, що на їх думку Путін ухвалює рішення в Україні нехарактерно. Однією з причин називають тривалу ізоляцію під час пандемії Covid-19.
 
«Все, що є у США, є у сфері припущень, тому що рішення та заяви Путіна, здається, не мають сенсу», — заявило джерело CNN серед високопоставлених чиновників адміністрації, знайоме з нещодавніми повідомленнями розвідки на цю тему.
 
На секретному брифінгу для  членів Конгресу у понеділок ввечері Авріл Хейнс, директор національної розвідки, сказала, що розвідувальне співтовариство США не має належного уявлення про стан душі Путіна - додають журналісти з посиланням на одного з присутніх під час брифінгу конгресменів. 
 
Відомо також, що сенатор-республіканець з штату Айова Чак Грасслі, який був присутній на брифінгу в Сенаті, підтвердив, що однією з тем обговорення була психічна спроможність Путіна, проте не став коментувати деталі. 
 
Однак він сказав, що незалежно від брифінгу його особисто хвилює психіка Путіна.

Десятки необроблених розвідувальних звітів

У міру надходження інформації про війну розвідувальна спільнота підготувала безліч необроблених розвідувальних звітів із джерел. Згідно з копією, отриманою CNN, в одному з таких звітів, яке розповсюдилося понад десятком агентств, цитується джерело, яке повідомило, що поведінка Путіна стала «дуже тривожною і непередбачуваною» лише за останні два дні.

Водночас, ФБР наголошує, що джерело інформації могло передати всі ці тези, аби вплинути та маніпулювати політичним керівництвом США в ухваленні рішень щодо Росії. Наразі вони не змогли підтвердити ці факти через інші джерела або знайти інші шляхи аналізу настрою та психічного стану очільника Росії.

Джерело, яке стоїть за звітом, повідомило ФБР, що Путін «виразив крайній гнів» з приводу західних санкцій, введених у відповідь на його напад на Україну, і «вважав, що санкції призвели до ескалації ситуації швидше, ніж він очікував, і перевищив те, що він вважав належним». ». Які саме санкції так обурили Путіна, невідомо; ця частина звіту відредагована.
 
Офіс директора національної розвідки, ЦРУ і ФБР відмовилися від коментарів.
 

 
 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ