Джо Байден та Володимир Путін провели телефонну розмову, яка тривала близько 50 хвилин. В ній лідери обох країн обговорили відносини між США та Росією, безпекову ситуацію в Європі та скупчення російських військ довкола України. Сторони домовились розпочати переговори в Женеві 9 січня – раніше очікувалось, що вони почнуться 10 числа.

Про це інформує “Голос Америки”.

Після закінчення розмови між президентами в Раді з національної безпеки США розкрили деталі дзвінка між Джо Байденом та Володимиром Путіним. В адміністрації сказали, що розмова була “серйозною і по суті”, і що обидва лідери виклали свої позиції щодо врегулювання ситуації.

“Президент Байден окреслив два шляхи підходу США, які будуть залежати від дій Росії в найближчий час. Перший – це шлях дипломатії, який призведе до деескалації ситуації. Другий шлях зосереджений на стримуванні, в тому числі з серйозною ціною та наслідками, якщо Росія вирішить здійснити подальше вторгнення в Україну”, – повідомив посадовець Ради з національної безпеки США.

В адміністрації підкреслили, що Джо Байден був дуже чітким і прояснив Путіну, що США діятимуть за принципом “нічого про вас без вас”, коли йдеться про партнерів та союзників. “Путін сказав, що він зрозумів”, – додав посадовець Ради з національної безпеки США.

Відповідаючи на запитання, чи прояснив Путін свої наміри щодо можливого вторгнення в Україну, посадовець Ради з національної безпеки відповів, що протягом розмови президентів від Путіна не пролунало жодних ствердних заяв з цього приводу.

“Та без огляду на це, зараз ми зосереджені на діях та свідченнях, а не на словах. Тож ми продовжимо дуже пильно стежити за пересуванням та нарощуванням російських сил на кордоні з Україною та готуватись до будь-якого рішення, яке зрештою може ухвалити Путін”, – сказав посадовець.

На додачу, короткий зміст дзвінка опублікувала і речниця Білого дому Джен Псакі.

“Президент Байден закликав Росію до деескалації напруги з Україною. Він прояснив, що Сполучені Штати та їх союзники з партнерами дадуть рішучу відповідь, якщо Росія вторгнеться в Україну”, – повідомила речниця Білого дому Джен Псакі.

Вона додала, що Джо Байден також висловив підтримку дипломатичному шляху вирішення питання, який має розпочатись в січні 2022 року через серію переговорів між США, Росією, НАТО та ОБСЄ. “Президент Байден повторив, що істотний прогрес у цих діалогах може відбутися лише в умовах деескалації, а не ескалації”, – заявила Джен Псакі.

В Білому домі також заявили, що переговори між США та Росією в Женеві розпочнуться 9 січня і продовжаться до 10 січня. До того часу Сполучені Штати перебуватимуть у тісних консультаціях з партнерами, зокрема з урядом України.

У Кремлы зазначили, що Володимир Путін застеріг свого американського колегу Джо Байдена, що плановані США та країнами НАТО масштабні санкції проти Росії можуть призвести до «повного розриву» відносин між Росією та США.

У заяві, поширеній за підсумками 50-хвилинної бесіди, Кремль зазначив, що «з російської сторони було дано вичерпну відповідь на знову згаданий Джозефом Байденом варіант прийняття «масштабних» санкцій проти Росії у разі ескалації ситуації навколо України».

«Зокрема, сказано, що це стало б найсерйознішою помилкою, яка фактично загрожує повним розривом російсько-американських відносин», наголошується в заяві Кремля.

Як повідомляв «Вголос», найбільш ймовірний варіант нападу Росії на Україну – точкові авіаудари. Дослідниця американського аналітичного центру Rand Дара Массікот вважає, що Росія може завдати ударів по інфраструктурних або ж військових об’єктах.

ІА "Вголос": НОВИНИ