Про можливу зміну кремлівського куратора України, Абхазії і Південної Осетії, помічника президента Владислава Суркова повідомило видання РБК з посиланням на кілька анонімних джерел, близьких до Кремля.

Інформацію про те, що пан Сурков збирається піти підтвердили двоє співрозмовників Російської служби ВВС, близьких до кремлівського управління із соціально-економічного співробітництва з країнами СНД.

Всі вони кажуть, що пан Сурков піде, коли пан Путін оновить свою адміністрацію найближчим часом.

«Не знаю, як і коли ухвалюватимуть рішення, але мені здається, що Владислав Юрійович навряд чи залишиться працювати у цій ролі», - сказав РБК давній соратник Суркова, директор Центру політичної кон'юнктури Олексій Чеснаков, який раніше також працював у Кремлі.

Пана Суркова призначили помічником президента з питань взаємодії з Абхазією і Південною Осетією у вересні 2013 року, за два місяці до початку Євромайдану в Києві, після чого Росія анексувала Крим, а на південному сході України почався військовий конфлікт.

Кажуть, що відтоді пан Сурков займався державним будівництвом і політичними проектами на території самопроголошених «ДНР» і «ЛНР».

Пан Сурков - один з головних перемовників у «мінському процесі» від Росії, який часто контактував зі спецпредставником Держдепартаменту США Куртом Волкером. Джерела РБК вважають, що саме затяжний «мінський процес» міг стати причиною бажання Суркова покинути свій пост в Кремлі.

«Для Росії є два шляхи подальшого вирішення мінського питання: чи Україна виконує всі угоди, що найближчим часом малоймовірно (і Росія вплинути на це не може). Або триває замороження конфлікту», - пояснює бажання Суркова покинути пост анонімний співрозмовник BBC, близький до кремлівського управління по СНД.

«Заміна Суркова на іншого політика ніяк не вирішить наявну проблему, - сказав у розмові з ВВС український політолог Костянтин Батозський. - Сьогодні російське керівництво не надіслало жодного сигналу, який можна було б інтерпретувати як крок назустріч світу».

«Сенс цієї перестановки, швидше за все, суто тактичний - оновити російський державний «інтерфейс» перед спробою поліпшити відносини із Заходом», - вважає експерт.

Інша причина можливих кадрових перестановок, за версією джерел РБК, це конфлікт пана Суркова з п'ятою службою ФСБ, що відповідала, як пише видання, за контррозвідку на території так званих «ЛНР» і «ДНР».

Хто такий Сурков

Сурков протягом 12 років займав пост спочатку заступника, потім першого заступника очільника адміністрації президента. Він відповідав за внутрішню політику, його називали «сірим кардиналом Кремля».

У грудні 2011 року пана Суркова призначили віце-прем'єром, а в травні 2012-го став керівником апарату уряду.

Співрозмовник Російської служби Бі-бі-сі, близький до управління по соціально-економічного співробітництва з країнами СНД, вважає, що замінити його міг би повноважний представник у Приволзькому федеральному окрузі Михайло Бабич.

У 2016 році пана Бабича вже намагалися направити на роботу російським послом до Києва, але тоді українська сторона відмовилася надати йому агреман, через що призначення зірвалося.

ІА "Вголос": НОВИНИ