Про це наголосив у вівторок під час прес-конференції в ООН міністр закордонних справ України Павло Клімкін, повідомляє «Укрінформ».

«Особисто я не виключав би, що ми знову звернемося до Ради Безпеки, щоб вона повернулася до питання міжнародного трибуналу», - зауважив міністр.

Водночас, зазначив він, зараз є можливість реалізувати інші варіанти. Серед них Клімкін назвав, зокрема, застосування інструменту національної юрисдикції. Якщо це не спрацює, очевидно, знову виникне необхідність розгляду питання у Раді Безпеки ООН.

Глава МЗС підкреслив, що в будь-якому випадку потрібен інструмент примусового дотримання закону та виконання причетними до трагедії всіх судових рішень. Отже, «рішення Ради Безпеки може надати нам такий законний потужний механізм», наголосив міністр.

Нагадаємо, 20 липня Радбез ООН провів закриту зустріч, на якій обговорив створення міжнародного трибуналу для розслідування катастрофи малайзійського «Боїнга» на Донбасі.

Утім 29 липня Росія застосувала своє право вето і таким чином заблокувала створення міжнародного трибуналу

Малайзія наполягає на створенні міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних в авіакатастрофі літака Малайзійських авіаліній «Боїнг», який збили над Донеччиною.

Згодом низка країн заявили про створення трибуналу в обхід ООН. Зокрема, таку ідею підтримують Австралія, Великобританія та Нідерланди

Сьогодні, 13 жовтня, Нідерланди оприлюднили звіт про збитий «Боїнг». Згідно нього, малайзійський пасажирський «Боїнг-777», який летів рейсом MH17, було збито ракетою «земля-повітря» із зенітно-ракетного комплексу «Бук» у липні 2014 року на Донеччині. 

Літак «Боїнг-777» рейсу MH17 Амстердам – Куала-Лумпур авіакомпанії «Малайзійські авіалінії» був збитий над Донбасом 17 липня; загинули всі 298 людей, які були в ньому. Більшість жертв була громадянами Нідерландів, тому Україна передала розслідування цій державі.

Попередні дані розслідування засвідчили, що літак зазнав катастрофи внаслідок влучення ззовні великої кількості об’єктів із високою енергією. На повніші результати чекають пізніше цього року.

Сепаратисти спершу святкували успішне збиття літака, вважаючи, що то український військовий транспортник. Потім вони почали заперечувати свою причетність і стирати свої попередні повідомлення в соціальних мережах.

Україна і значна частина світової спільноти вважає, що літак збили з наданої Росією потужної системи протиповітряної оборони проросійські сепаратисти чи й російські військові; Росія без успіху намагається скласти вину на українську сторону.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ