Влада Львова пообіцяла демонтувати радянську зірку на Марсовому полі у Львові.

Про це «Вголосу» повідомив представник руху «Суспільство майбутнього», учасник російсько-української війни Антон Петрівський.

За його словами, ще у лютому учасники руху «Суспільство майбутнього» скерували листа міському голові Львова Андрієві Садовому, в якому нагадали, що Закон України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону їхньої символіки» набув чинності ще 21 травня 2015 року. Проте досі на Марсовому полі бовваніє радянська зірка. То ж активісти вимагали демонтувати цей символ комуністичного режиму.

«Тривалий час ми не отримували жодної відповіді на наше звернення. Тому ми надіслали листа знову. І ось зараз отримали відповідь від управління охорони історичного середовища, що вони, спільно з ЛКП «Музей Личаківський цвинтар», готують проект рішення виконкому про демонтаж радянської зірки, розміщеної на Марсовому полі поряд із Меморіалом УПА.», - розповів Антон Петрівський.

Однак, за його словами, поки що невідомо коли ж саме цю зірку демонтують. Він має намір особисто навідатися в управління охорони історичного середовища аби з’ясувати точну дату демонтажу.

Також учасник російсько-української війни повідомив, що цього тижня мають демонтувати ще дві статуї з так званого меморіалу бойової слави на вулиці Стрийській.

«Це вже – фінішна пряма», - каже він.

З демонтажем меморіалу на Стрийській поспішають, тому що до Дня Незалежності України тут мають намір встановити флагшток. І аби він не дисонував з радянськими скульптурами, їх приберуть.

Нагадаємо, на Марсовому полі понад сто років поспіль був військовий цвинтар: спочатку тут ховали вояків австрійської та союзних армій, що загинули під час Першої світової війни. Згодом, наприкінці сорокових років минулого століття радянська влада ексгумувала ці поховання, а натомість створила радянський військовий меморіал, де ховала солдат НВКС, які загинули під час каральних операцій проти УПА. Усього таких поховань тут налічується близько 3,5 тисяч.

У 90-х роках на Марсовому полі поховали рештки понад 240 жертв радянського терору із Замарстинівської в’язниці Львова.

ІА "Вголос": НОВИНИ