Острови Кунашир, Шикотан, Ітуруп і Хабомаї Курильської гряди, за які триває суперечка між Москвою і Токіо, є ідеальним місцем для розміщення американських ракет.

Такий крок зміцнить захист США та Японії від балістичних ракет Північної Кореї, йдеться у статті Japan Business Press, пишуть РІА «Новости».

Так, для збільшення шансів збити ракету потрібно нанести удар на ранньому етапі після її запуску, ще до відділення боєголовок. Тому найбільш вигідним місцем для розміщення називають острів Ітуруп.

«Ракети, запущені з КНДР у США, будуть летіти на північний схід через Приморський край Росії. У зв'язку з цим,щоб вразити МБР на початку фінального етапу, необхідно провести запуск із точки, яка розташована на північний схід від Хоккайдо», — йдеться у статті.

У матеріалі вказується, що Ітуруп потрібно буде також інтегрувати в американську систему ППО, яка захищає Європу від Ірану.

Japan Business Press визнає, що це дозволить США блокувати базу Тихоокеанського флоту — незамерзаючий порт Владивосток. Володіючи цими чотирма островами, Росія контролює незамерзаючу протоку між Кунаширом та Ітурупом, яка дає доступ у відкрите море.

«Якщо Росія віддасть всі чотири острови або навіть тільки три, за винятком Ітурупа, то велика ймовірність, що Японія і США заблокують протоку Катерини», — прогнозує Japan Business Press.

Крім того, видання припускає, що розміщені засоби ППО США дозволять значно швидше відстежувати пуски російських ракет із Охотського моря.

«Для Росії Охотське море — священна обитель стратегічних підводних човнів, тому цей регіон патрулюють численні кораблі, а на Курильських островах розгорнуті протикорабельні ракети. Але якщо на островах у разі їхньої передачі (Токіо. — Ред.) з'являться японо-американські сили, то в лінії оборони, яка захищає субмарини, виникне пролом», — наголошується у статті.

Зі свого боку посол РФ в Японії Михайло Галузін заявив, що стаття видання Japan Business Press недоречна і не створює позитивну атмосферу для діалогу Москви й Токіо.

«Південнокурильські острови разом із усіма Курильськими островами перейшли до Радянського Союзу, до Росії на цілком законних підставах за підсумками Другої світової війни, тому будь-які розмови про навіть гіпотетичне розміщення на цих островах іноземних збройних сил, — просто недоречні й безпідставні», — сказав він.

Як відомо, Японія підпише мирний договір з Росією в обмін на два острова.

Як писав “Вголос”, вчора, 20 січня, у РФ  пройшли мітинги проти передачі Курильських островів Японії,

Нагадаємо, чотири острова Курильської гряди – Ітуруп, Шикотан, Кунашир і Хабомаї – викликають територіальні розбіжності між РФ і Японією з кінця Другої світової війни, коли СРСР анексував території, які належали Японії.

У 1956 році СРСР і Японія підписали декларацію про завершення військових дій, однак мирний договір так і не було підписано.

У вересні 2018 р. президент РФ Володимир Путін закликав Японію підписати мирну угоду з Москвою “без будь-яких передумов”  до кінця року, щоб спробувати вирішити довготривалу територіальну суперечку.

У Японії у відповідь заявили, що не мають наміру укладати мирну угоду з РФ до вирішення територіальної суперечки, яка стосується Курильських островів.

У листопаді 2018 р. після зустрічі лідерів РФ і Японії Кремль повідомив про домовленість повернутися до радянсько-японського меморандуму 1956 року, за яким РФ погоджувалася передати Японії два з чотирьох островів.

ІА "Вголос": НОВИНИ