У січні українці тричі готують головну різдвяну страву – кутю.
На Святий вечір, який відзначають 6 січня, на столі повинна бути Багата кутя. Перед Старим Новим роком – Щедра кутя.
Також напередодні Водохреща готують Голодну кутю.
Саме з куті родини починають різдвяне застілля. Найголовніше правило під час готування страви – не можна додавати масло, вона повинна бути пісною.
Пропонуємо ознайомитися з топ-5 рецептами приготування куті.
1. Класичний рецепт куті з пшениці
Інгредієнти:
- Пшениця - 1 склянка;
- Мак - 100 г;
- Чищені волоські горіхи - 100 г;
- Мед - 2-3 ст. л;
- Цукор - за смаком.
Пшеницю слід замочити у воді ще за добу до початку приготування - так каша стане достатньо м'якою.
Варити її слід довго - до 3 годин на маленькому вогні.
Мак перетирають у ступці, аж доки він не пустить сік. Горіхи можна залити окропом і додати до страви разом з маком - за 30 хв до кінця приготування. Мед і цукор – уже після зняття каші з вогню.
2. Рисова кутя
Інгредієнти:
- Рис - 1 склянка (200 г);
- Мед - 1 ст. л;
- Горіхи – 12 склянки;
- Мак - 100 г;
- Родзинки - 1 ст. л;
- Цукати – 2 ст. л.
Відварити рис у воді у пропорції 1/3. Додати до гарячого рису промиті у теплій воді родзинки і цукати. На сухій сковорідці окремо (!) підсушити мак і горіхи й додати їх до рису.
Заправляємо кутю однією ложкою меду. Краще робити це, коли рис ще теплий, а готову страву ще на пів години накрити кришкою і обмотати рушником, аби рис наситився ароматом від цукатів.
3. Кутя з трьох злаків
Інгредієнти:
- Рис, пшениця і грубий овес (у рівних пропорціях) - 1 склянка (200 г);
- Чорнослив - 1 ст. л;
- Курага - 1 ст. л;
- Родзинки - 1 ст. л;
- Мак – 12 склянки;
- Мед - 1 ст. л;
- Горіхи – 50 г;
- Цукати - 2 ст. л.
Злаки замочити на ніч, а тоді - відварити на маленькому вогні.
Сухофрукти, цукати, мак і горіхи залити окропом і додати за 30 хв до готовності. Мед - додати уже після вимкнення вогню. Каструлю залишити у теплі і дати злакам насититися запахами солодощів.
4. Кутя з рису з мигдалем і курагою
Інгредієнти:
- Рис - 150 г (неповний стакан);
- Мак - 100 г;
- Мигдаль - 100 г;
- Курага - 100 г;
- Цукор - за смаком.
Промийте і поставте відваритися рис. Після того, як він закипить, промийте його холодною водою. Тоді знову засипте рис у каструлю, додайте цукор і варіть у великій кількості води до повної готовності – це десь 15-20 хв. Після цього - остудіть.
Обдайте окропом мигдаль, очистьте і подрібніть його з цукром і невеликою кількістю кип'яченої води. Промийте курагу і замочіть у кип’ятку на кілька хвилин, а тоді – подрібніть.
Усі інгредієнти перемішайте.
5. Кутя з перловки
Інгредієнти:
- Перлова крупа - 1 склянка;
- Мак – трохи менше 1 склянки;
- Горіхи – 12 склянки;
- Родзинки - 12 склянки;
- Мед і цукор - за смаком.
Перловку промийте і залийте водою у співвідношенні 1:3. Додайте дрібку солі і поставте на маленький вогонь. Відварену крупу охолодіть.
Заваріть крутим окропом мак і поставте його на слабкий вогонь. Варіть, доки він не почне легко розтиратися між пальцями. Після цього мак потрібно перетерти (у ступці або на спеціальній макотерці).
Отриману масу разом з горіхами, промитими родзинками, медом і цукром додайте до готової перловки та перемішайте.
Щоб страва була смачнішою і соковитішою, можна долити у кутю трохи узвару.
Як писав «Вголос», сьогодні – Святвечір: головні звичаї та традиції свята.
ІА "Вголос": НОВИНИ