Міністр оборони Олексій Резніков відкинув обвинувачення Міноборони в корупційних закупівлях.

Про це він написав у Facebook.

За його словами, забезпечення воїнів якісним та безперебійним харчуванням в умовах великої війни — один із пріоритетів міністерства. Він сказав, що вичерпну інформацію з документами він особисто надасть народним депутатам на засіданні профільного комітету за участю правоохоронців.

Міністр зазначив, що на забезпечення харчуванням військовослужбовців у 2023 році будуть спрямовані десятки мільярдів гривень. Більше року тому цей ринок фактично був під контролем монополії, але Резніков запевнив, що зміг з командою демонополізувати послуги харчування, попри погрози монополіста повністю заблокувати постачання продовольства до армії. 

«На даний момент Міноборони уклало контракти з 8 постачальниками на забезпечення послуги харчування. Я продемонструю ці контракти народним депутатам. За кожним з постачальників згідно з договором закріплено певну кількість військових частин. У контрактах прописано норму: якщо якийсь з постачальників не здатен виконати зобов’язання, то інші »підхоплюють« військові частини згідно з визначеним алгоритмом. Постачання харчів скрізь буде гарантовано безперервним, щоб не сталося», - заявив міністр.

Резніков пише, що відомство закуповує не окремі продукти, а комплексну послугу із забезпечення харчування, предметом закупівлі є вартість добового раціону військового харчування, який має чіткі критерії калорійності та інших параметрів. Постачальники гарантують забезпечення добового раціону певну суму.

У 2022 році, за словами Резнікова, сума становила 120 грн на військового на добу, а цього року діапазон варіюється від 151 до 162 грн — внаслідок переговорів кінцева вартість послуги забезпечення харчування одного бійця на добу становить 145,8 грн.
Він зазначає, що номінально відбулося зростання вартості послуги на 21,5%, проте цей показник менший за рівень інфляції в 26,6% за рік.

«Особливість контрактів Міноборони в тому, що вони укладаються з постачальниками послуг на рік вперед за фіксованою ціною. Тобто це також ризики, які бере на себе бізнес», — написав міністр.

Як пояснив Резніков, Міноборони укладає контракт за таким алгоритмом: оголошення потреб, надання пропозицій бізнесом, проведення зовнішньої експертизи ціни, узгодження контракту, проведення внутрішньої перевірки, підписання контракту тощо. Потім контракт реєструють у Держказначействі та дозволяються платежі.

Резніков зазначив, що ціни на певні продукти у 8 контрактах Міноборони відрізняються, бо кожен постачальник має свою спеціалізацію. Власне виробництво якоїсь групи товарів, або ексклюзивні умови з виробниками. Тому десь м'ясо дешевше, а десь – риба, овочі чи молоко. 

Міністр окремо пояснив скандал із цінами на яйця для військових. Він заявив, що в документі, який оприлюднили ЗМІ, зазначено аномальну ціну в 17 грн за одне яйце, на чому «було побудовано теорію змови». Резніков стверджує, що це технічна помилка, яку зробив постачальник.

"Яйця – єдина категорія з каталогу, яка у додатку до угоди обраховується в штуках. Постачальник вказав ціну не за штуки, а за вагу яєць, коли переносив дані з однієї таблиці, де все було приведено до одиниці виміру на вагу, в іншу таблицю.
Відповідно до нормативів кілограм яєць – це близько двох десятків штук в залежності від гатунку (вага яйця за стандартом повинна складати від 42 г до 60 г). Ціна 170 грн за кілограм яєць – це 85 грн за десяток. Що в межах показників інших постачальників та повністю відповідає ринковій ціні", – написав міністр.

За його словами, Міноборони помітило помилку ще у грудні, а тому відомство не укладало контракт за цим документом, який Резніков називає фактично неіснуючим.

«Жодної копійки по ньому не витрачено. Заяви, що Міноборони »вкрало« чи »намагалося вкрасти« мільярди – це повна маячня. Просто хтось дізнався про додаткові перевірки і вирішив розгорнути інформаційну атаку», – написав він.

Міністр вважає, що цей скандал стався до Рамштайну, а не після нього, невипадково. Людину, яка злила контрак знайдуть та притягнуть до відповідальності із залученням СБУ. 

«Оскільки жодної фактичної складової у претензіях немає, крім маніпуляцій, найочевиднішою ціллю виглядає спроба підриву довіри до Міноборони у дуже відповідальний момент. А це вже - не просто службовий злочин», - зазначив він.

Міністр пообіцяв абсолютну прозорість для правоохоронців та заявив, що пропонуватиме створити тимчасову слідчу комісію щодо процесу закупівель.

«Хто б не був ініціатором цього вкиду, хочу, щоб не було ілюзій. Я не дозволю заблокувати постачання продовольства до армії чи повернути монополію на ринку. Я не дозволю безпідставними звинуваченнями створити ґрунт для блокування поставок зброї. Цього не буде», - підсумував Резніков.

Нагадаємо, 21 січня у ЗМІ з'явилась інформація, що міністерство оборони закуповує харчі для військовослужбовців у двічі-тричі дорожче, якщо порівнювати з цінами на продукти у супермаркетах Києва.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ