Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що ухвалення проєкту резолюції ООН щодо мілітаризації Росією окупованого Криму допоможе міжнародній спільноті тиснути на Російську Федерацію.

Про це повідомила пресслужба дипломатичного відомства.

 Загроза безпеці в регіоні

Очільник МЗС наголосив, що ухвалення даного проєкту на рівні ООН свідчить про те, що питання мілітаризації окупованого Криму залишається у центрі уваги міжнародної спільноти.

За його словами, цивілізований світ усвідомлює, що перетворення півострова на масштабну військову базу створює реальну загрозу безпеці і стабільності в регіоні.

Кулеба додав, що в резолюції Генеральної асамблеї ООН засуджується окупація Криму Росією та наголошується на тому, що ця ситуація становить серйозну загрозу міжнародної безпеки.

Ключові елементи резолюції ООН

Дипломат додав, що нова резолюція містить низку дуже важливих елементів. Зокрема, йдеться про те, що документ закликає учасників міжнародних відносин об'єднати зусилля з метою деокупації Криму, в тому числі в рамках Кримської платформи.

Кулеба також підмітив, що у резолюції йдеться про те, що окупація Криму Росією шкодить архітектурі безпеки і контролю над озброєннями. Як приклад, міністр згадав про Договір про відкрите небо, Договір про звичайні збройні сили в Європі, Віденський документ 2011 року про заходи довіри і безпеки.

Крім того, дипломат зазначив, що резолюція закликає РФ припинити мілітаризацію освіти на півострові.

Нагадаємо, метою військової підготовки в кримських школах є проголошення їх майбутньої служби в збройних силах РФ.

Кулеба зауважив, що відтепер Україна може використовувати ще один вагомий політико-правовий аргумент з метою просування ініціативи щодо деокупації Криму.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ