Фракція «Європейська солідарність» у Львівській міській раді пропонує створити раду директорів медичних закладів Львівської міської територіальної громади з обранням генерального директора та чітким розмежуванням функцій і повноважень, замість того, аби змінювати юридичну особу.

Про це на своїй сторінці у соцмережі повідомив голова фракції «Європейська солідарність» у Львівській міській раді Петро Адамик.

У четвер, 17 червня, під час сесії Львівської міської ради депутати розглядатимуть концепцію розвитку галузі охорони здоров’я на території Львівської міської територіальної громади.

Ця концепція передбачає об’єднання «Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги м. Львова», «8-ї міська клінічна лікарня м. Львова» та   «Міської дитячої клінічної лікарні м. Львова» у Львівське територіальне медичне об’єднання «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги».

Також буде створено комунальне некомерційне підприємство «Львівське територіальне медичне об’єднання »Лікарня планового лікування, реабілітації та паліативної допомоги« шляхом злиття та реорганізації Львівської 1-ї міської клінічної лікарні імені Князя Лева, 4-ї міської клінічної лікарні, 5-ї міської клінічна лікарня та  лікарня »Госпіс".

Ця ж концепція пропонує об’єднати пологовий клінічний будинок № 1 та 3-ю міську клінічну лікарню у Львівське територіальне медичне об’єднання акушерства та гінекології.

«Створення нової юридичної особи передбачає виконання процедури ліквідації будь-яким шляхом юридичних осіб КНП та реєстрації нової юридичної особи. Внаслідок цього варто розраховувати на ревізію Пенсійним фондом, податковою тощо. Також це попередження працівників, ймовірно, що їхнє звільнення, пошуки нового робочого місця, записи у трудові книжки. Все це час і додаткове навантаження під час пандемії на працівників лікарні», - зауважив Петро Адамик.
Також через злиття медичних закладів потрібно буде розробляти новий статут, виготовляти нові ліцензії на медичну практику, нові акредитаційні сертифікати, нові електронні підписи медичних працівників та інше.

А пацієнтам доведеться переукладати декларації на первинному рівні медичної допомоги. А це – тривалий процес, який призведе до втрат коштів.

«Правонаступності тут, ймовірно, не може бути як такої, оскільки обсяги допомоги та вартість пакетів нової юридичної особи точно відрізнятиметься від обсягів попередніх юридичних осіб. І найголовніше – за які кошти існуватиме нова юридична особа увесь цей період?», -  каже голова фракції.
Саме тому депутати закликають зробити перший крок до об'єднання згідно з проєктом ухвали "Про концепцію розвитку галузі охорони здоров'я на території Львівської міської територіальної громади" зі збереженням ЄДРПОУ та рахунків, зі створенням надбудови у вигляді ради директорів, з обранням генерального директора та з чітким розмежуванням функцій та повноважень.

Такий формат об'єднання існує у більшості іноземних клінік та банків. Збереження рахунків та окремих угод з НСЗУ спростить облік та контроль за доходами окремих установ через електронний облік, що може бути важливим для прийняття принципових управлінських рішень. Це також стосуватиметься і контролю за надходженням коштів за платні послуги. Контроль за дотриманням повноважень можна покласти на наглядову раду.

Нагадаємо, що у Львові реалізують пілотний проєкт – лікарні міста об’єднають у три юридичні структури і залучать кошти від державних і приватних партнерів. Таке об’єднання шпиталів, як переконують у міській раді, сприятиме економії коштів, наданню якісніших медичних послуг, пацієнти лікуватимуться у кращих умовах, медичні працівники матимуть вищу оплату праці.

ІА "Вголос": НОВИНИ