З початку російської збройної агресії проти України чимало мешканців Львівщини залишилися без роботи. Шукають нові вакансії і вимушені переселенці, якими зараз рясніє місто. Як змінилася кількість робочих місць, які професії зараз актуальні та яка заробітна плата на ринку праці у Львові та області дізнавався «Вголос».

З початку 2022 року до Львівського обласного центру зайнятості звернулися 3,3 тисяч роботодавців. Вони заявили про вакансії для 11,7 тисяч працівників. В той час як минулого року потреба роботодавців у робочій силі становила 18,5 тис, що майже на 35% більше. 

«Послуги обласної служби зайнятості загалом отримували 26,5 тис. осіб, з них 23,0 тис. — ті, які мали статус безробітного. Це майже вдвічі менше ніж за аналогічний період 2021 року. Тоді їх нараховувалось більше, ніж 45 тисяч осіб», - розповідає начальник відділу статистики та прогнозування Львівського обласного центру зайнятості Ольга Федик.

На початок травня цього року в базі даних служби зайнятості кількість актуальних вакансій становила 3,3 тисячі. Це наближена цифра до аналогічного періоду минулого року (3,5 тис. одиниць). Загалом послуги отримували 11,8 тис. зареєстрованих безробітних. Тоді як у 2021 - 25,9 тисяч безробітних. 

«Попри це, зменшилося і навантаження на одну вакансію з 7 претендентів до 4. Це пов’язано насамперед зі зменшенням кількості безробітних. Найбільша конкуренція серед претендентів на одну посаду у вищих державних службовців. Це 18 осіб на одну вакансію, - зазначають у центрі зайнятості. 

З числа фахівців - 8 осіб; кваліфікованих робітників сільського та лісового господарства риборозведення та рибальства – 7 осіб; технічних службовців – 6 осіб; професіоналів - 5 осіб.

Найменше навантаження на одну вакансію з числа операторів та складальників устаткування і машин – 2 особи; кваліфікованих робітників з інструментом –1 особа. 

Як багато припинили діяльність? 

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російського війська 1075 суб’єктів господарювання припинили свою діяльність. Натомість за відповідний період у минулому році їх було 1952. Тобто, російське вторгнення не значно вплинуло на скорочення робочих місць на Львівщині.  

«Якщо виходити з аналізу роботодавців, які подали вакансії до Львівського МЦЗ, то станом на 3 травня 2022 року, 25 роботодавців повністю чи частково призупинили свою діяльність, оскільки на 69 вакансій припинено направлення  у зв’язку з воєнним станом», - наголошує Ольга Федик. 

Які сфери зараз найактуальніші? 

На сьогодні найбільшим попитом за сферою діяльності користуються переробна промисловість (32,6%), у сфері торгівлі (13,3%), у сфері постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (9,5%), в державному управлінні, обороні, обов’язковому соціальному страхуванні (9,0%), транспорті (7,1%), охороні здоров’я (5,7%). 

«Менш затребуваними є такі: сфера адміністративного та допоміжного обслуговування (3,3%), розміщування і харчування та  будівництво (по 3,2%), сільське господарство (2,4) тощо», - уточнюють у центрі зайнятості. 

Топ-10 вакансій

Щодо вакансій, то найактуальнішими на 2022 рік є: 

-швачка,

- оператор верстатів та установок, 

- водій, 

- касир торговельного закладу,

- двірник, 

- електромонтер, 

- продавець продовольчих товарів, 

- кухар, 

- монтер кабельного виробництва, 

- охоронник.

«Ці професії залишаються найзатребуванішими упродовж останніх кілька років. Тобто, з початку повномасштабного вторгнення попит на них не впав», - зауважує Ольга Федик. 

Яка середня зарплата на Львівщині?

 Середній розмір зарплати в області на початок 2022 року становить 12 936 гривень. В той час як середній розмір платні у вакансіях - 9675 гривень, у минулому році  -8209 грн.  

«Близько 20 відсотків у структурі вакансій займає розмір зарплати вище  мінімальної до 7 тисяч гривень. Тоді як платня більше, ніж 11 тисяч близько 32», - розповідають у центрі зайнятості. 

За групами професій найбільший попит роботодавців спостерігався на:

-кваліфікованих робітників з інструментом (35,6% від загальної кількості актуальних вакансій; середній розмір заробітної платні за цією групою – 10332 грн.): швачка, електромонтер з експлуатації розподільних мереж, слюсар з контрольно-вимірювальних приладів та автоматики (електромеханіка), слюсар з ремонту колісних транспортних засобів, слюсар аварійно-відновлювальних робіт та інші. 

-робітників з обслуговування, експлуатації устаткування та машин (19,1%, з/п – 10647 грн.): оператор автоматичних та напівавтоматичних ліній верстатів та установок, водій автотранспортних засобів, виробник морозива, машиніст екскаватора, садчик, тракторист, водій навантажувача, оператор верстатів з програмним керуванням, комплектувальник, знімач-укладальник у виробництві стінових та в'яжучих матеріалів тощо. 

-сфери торгівлі та послуг (15,6%, з/п - 8200 грн.): поліцейський (за спеціалізаціями), кухар, продавець продовольчих та непродовольчих товарів, охоронник, продавець-консультант, офіціант, перукар (перукар - модельєр), молодша медична сестра (молодший медичний брат), манікюрник, бармен та інші. 

-професіоналів (8,9%, з/п - 11110 грн.): інспектор, інспектор (пенітенціарна система), лікар загальної практики-сімейний лікар, вчитель закладу загальної середньої освіти, інженер з технічного аудиту, лікар-терапевт, фармацевт, лікар-невропатолог, бухгалтер (з дипломом магістра) тощо.

-найпростіші професії та особи без професії (7,1%, з/п - 7196 грн.): двірник, підсобний робітник, вантажник, прибиральник територій, прибиральник службових приміщень,  контролер енергонагляду, укладальник-пакувальник, робітник з благоустрою, комірник, прасувальник та інші. 

Яка ситуація з переселенцями?

З початку повномасштабного вторгнення в Україну російського війська до центрів зайнятості та філій Львівського обласного центру зайнятості звернулася 1495 осіб з областей ведення бойових дій (відповідно до розпорядження КМУ №204-р від 06.03.2022 в рамках Програми «єПідтримка»), статус безробітного надано 646 осіб. За скеруванням служби зайнятості роботою забезпечено 147 осіб.

Найчисельніше звернення громадян зафіксовано з таких областей: Донецька (307 осіб), Харківська (281), м.Київ (164), Київська (142), Луганська (136 особи) інші, - розповідає Ольга Федик.

Загалом до центру зайнятості звернулися переселенці з 14 областей. Найбільша кількість з Донецької. Серед переселенців, які звернулися по  допомогу зареєстровано 1411 осіб. Серед них вже вдалося знайти роботу для осіб. В той час як майже 600 з них мають статус безробітного.

«Можемо зазначити, що кількість робочих місць поступово збільшується, а ситуація стабілізується. Тобто, на кінець травня очікуємо набагато кращі показники, ніж у квітні», - підсумували у Львівському обласному центрі зайнятості.



ІА "Вголос": НОВИНИ